Spis treści
„Mięsożerna” bakteria w Japonii. Rekordowa liczba zakażeń
Narodowy Instytut Chorób Zakaźnych (NIID) w Tokio poinformował o wzroście liczby zakażeń bakterią paciorkowca, która wywołuje rzadką, ale groźną chorobę – paciorkowcowy zespół wstrząsu toksycznego (STSS). W 2023 r. w Japonii odnotowano rekordową liczbę zakażeń – 941. Jednak eksperci prognozują, że w 2024 r. może być jeszcze gorzej, biorąc pod uwagę, że od początku roku odnotowano 378 przypadków.
Paciorkowcowy zespół wstrząsu toksycznego (STSS) to rzadka choroba. Ma bardzo wysoki poziom śmiertelności – aż 30 proc. zakażeń kończy się śmiercią. Liczba przypadków STSS w Japonii drastycznie wzrosła po pandemii COVID-19. Do 2020 r. liczba zachorowań nie przekraczała 200 rocznie.
W 2022 r. podejrzenia wzbudziła też rosnąca liczba infekcji tym paciorkowcem u dzieci w Wielkiej Brytanii. Poziom zakażeń w Polsce również wzrósł od wybuchu pandemii, z paru przypadków do 100 w 2022 r.z
Paciorkowiec – jak można się zarazić?
Brytyjska Agencja Bezpieczeństwa Zdrowotnego (UKHSA) wyjaśnia, że paciorkowiec grupy A (GAS), wywołujący STSS, jest rodzajem bakterii występującej w gardle oraz na skórze. U większości ludzi nie powoduje żadnych objawów. Może jednak powodować szereg różnych chorób nosa, gardła i płuc.
Paciorkowiec może być rozprzestrzeniany poprzez:
- kaszel,
- kichanie,
- kontakt fizyczny ze skórą.
Osoby, które są nosicielami bakterii, mogą nie mieć żadnych objawów, ale mogą ją przenosić – podobnie jak osoby, które zachorowały. U niektórych choroba prowadzi do martwicy tkanki łącznej pokrywającej mięśnie, z uwagi na co nazywana jest niekiedy „mięsożerną”.
Paciorkowcowy zespół wstrząsu toksycznego w Japonii. Obostrzenia jak podczas pandemii?
Paciorkowcowy zespół wstrząsu toksycznego (STSS) to rzadka choroba, jednak w styczniu 2024 r. portal The Japan Independent informował o wysokiej liczbie zachorowań w Japonii w 2023 r.
Japońskie władze, zaalarmowane wysoką liczbą przypadków, na początku 2024 r. zaapelowały o konieczność zachowania podstawowej higieny i środków ostrożności stosowanych podczas pandemii.
– Chcemy, by ludzie podejmowali kroki zapobiegawcze, takie jak utrzymywanie dłoni w czystości oraz przestrzeganie zasad kultury podczas kaszlu – podkreślił japoński minister zdrowia Keiz Takemi.
Choć przyczyny wzrostu zachorowań na STSS nie są jasne, to mogą nimi być m.in. zniesienie restrykcji pandemicznych oraz przejście COVID-19, które może zmienić podatność na niektóre mikroorganizmy.
– Należy wyjaśnić cykl infekcji ciężkich inwazyjnych chorób paciorkowcowych i natychmiast je opanować – zaapelował Ken Kikuchi, profesor chorób zakaźnych na Uniwersytecie Medycznym Kobiet w Tokio.
Paciorkowcowy zespół wstrząsu toksycznego (STSS). Jak można się zarazić STSS?
Paciorkowcowy zespół wstrząsu toksycznego (STSS) wywołują bakterie paciorkowca grupy A. Co ciekawe, w przypadku prawie połowy osób, które chorują na STSS, nie wiadomo, w jaki sposób bakterie dostały się do organizmu – czasami przez otwory w skórze (takie jak uraz lub rana chirurgiczna), czasami przez błony śluzowe (skóra wewnątrz nosa i gardła).
Bardzo rzadko zdarza się, aby osoba z STSS zaraziła inne osoby, jednak każda infekcja paciorkowcem z grupy A może przekształcić się w STSS i bardzo łatwo jest rozprzestrzeniać bakterie paciorkowca z grupy A.
Pierwsze objawy STSS to:
- gorączka i dreszcze,
- bóle mięśni,
- nudności i wymioty.
Po ich wystąpieniu w ciągu 24 do 48 godzin rozwija się niskie ciśnienie krwi. Wtedy też STSS szybko staje się znacznie poważniejszy. Występuje wtedy:
- niedociśnienie (niskie ciśnienie krwi),
- tachykardia (szybsze niż normalnie tętno),
- tachypnea (przyspieszony oddech),
- niewydolność narządów.
Na paciorkowcowy zespół wstrząsu toksycznego bardziej narażone są osoby, które:
- skończyły 65 lat,
- mają otwartą ranę (np. po operacji, po ospie wietrznej),
- chorują na cukrzycę,
- nadużywają alkoholu.
Źródło:
Streptococcal Toxic Shock Syndrome Centers for Disease Control and Prevention
Miej ciśnienie pod kontrolą
Źródło: