Podjadał boczek, cierpiał na migrenę. Lekarze nie mogli uwierzyć, co znaleźli w jego mózgu

Gabriela Fedyk
Wideo
od 16 lat
Uporczywe bóle głowy, które się nasilały, okazały się być spowodowane słabością 52-latka do boczku. Mężczyzna zjadł niedogotowane mięso i po kilku miesiącach z bólami głowy trafił do szpitala na Florydzie. To, co wykazały badania, zaskoczyło samych lekarzy.

Spis treści

Boczek, który przenosi poważną chorobę

Do tej pory uważano, że takie przypadki w Stanach Zjednoczonych nie istnieją. Jednak uciążliwe migreny 52-latka pokazały, że mogą się przydarzyć.

Anonimowy mężczyzna, którego przypadek został opisany w American Journal of Case Reports, przez większość swojego życia lubił podjadać „miękki boczek”. Kiedy zaczął odczuwać bóle głowy (szczególnie z tyłu głowy) , które nasiliły się w ciągu czterech miesięcy, trafił do szpitala na Florydzie. To, co ujawniły skany, było szokujące.

Osoba z kanapką z boczkiem w dłoniach, w kółku tasiemiec
Bardzo rzadko zdarza się, aby pacjenci zarazili się neurocysticerkozą poza klasycznymi ekspozycjami lub podróżami Michael J. Klein, M.D./SEAN GLADWELL/Getty Images

W mózgu mężczyzny były widoczne wypełnione płynem worki. Lekarze zdiagnozowali u niego neurocysticerkozę – pasożytniczą chorobę odzwierzęcą ośrodkowego układu nerwowego wywoływaną przez larwę tasiemca uzbrojonego (Taenia solium).

Skąd się biorą larwy w mózgu?

Lekarzy zaskoczyło to, że pacjent nie podróżował do obszarów wysokiego ryzyka i mieszkał w nowoczesnym, czystym domu z żoną i kotem.

– Bardzo rzadko zdarza się, aby pacjenci zarazili się neurocysticerkozą poza klasycznymi ekspozycjami lub podróżami – powiedział dr Eamonn Byrnes z Regionalnego Centrum Medycznego w Orlando. – Uważano, że takie przypadki w Stanach Zjednoczonych nie istnieją.

W przypadku 52-letniego pacjenta wykluczono chorobę genetyczną, a test na wągrzycę dał pozytywny wynik. Podano mu leki steroidowe i przeciwpasożytnicze, dzięki którym zmiany w mózgu zmniejszyły się, a bóle głowy ustąpiły. Lekarze powiązali chorobę z… ulubionym jedzeniem mężczyzny.

– Spożycie niedogotowanej wieprzowiny jest teoretycznym czynnikiem ryzyka neurocysticerkozy poprzez autoinokulację, jak podejrzewaliśmy w tym przypadku. Historycznie bardzo nietypowe jest napotkanie zakażonej wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych, a nasz przypadek może mieć wpływ na zdrowie publiczne – dodał dr Byrnes.

Czym jest neurocysticerkoza?

Neurocysticerkoza to rodzaj wągrzycy. Jest wywołana przez tasiemca uzbrojonego (Taenia solium). Choroba atakuje mózg lub nerwy. Zazwyczaj rozprzestrzenia się poprzez przypadkowe zjedzenie jaj tasiemca, które znajdują się w kupie innych zarażonych osób lub w zakażonej wieprzowinie.

Neurocysticerkoza najczęściej występuje w Azji, Ameryce Południowej i Afryce, na obszarach, gdzie występują złe warunki sanitarne i świnie żyją na wolności.

Typowe objawy neurocysticerkozy to:

  • drgawki,
  • przewlekłe bóle głowy,
  • zwiększone ciśnienie w mózgu.

Inne objawy mogą obejmować problemy neurologiczne, wpływające na funkcjonowanie rdzenia kręgowego, mózgu lub nerwów oraz zmniejszoną zdolność myślenia i zapamiętywania.

Lekarz po ocenie objawów danego pacjenta oraz stopnia zakażenia może zastosować terapię przeciwpasożytniczą i przeciwzapalną. W niektórych przypadkach konieczna jest operacja usunięcia cyst.

Źródło:
Neurocysticercosis Presenting as Migraine in the United States American Journal of Case Reports

Zadbaj o optymalne trawienie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia