Spis treści
Czy alkohol w małych dawkach jest zdrowy?
Osoby po 60. roku życia powinny unikać picia alkoholu, a nawet niewielka jego ilość jest u nich szkodliwa i zwiększa ryzyko zgonu z powodu raka – wykazały badania opublikowane przez „JAMA Network Open”. Zaprzecza to dość powszechnemu przekonaniu, że niewielkie lub umiarkowane spożywanie alkoholu nie jest szkodliwe, a nawet może być korzystne dla zdrowia.
Chodzi o tzw. paradoks francuski, według którego czerwone wino może chronić przed chorobą wieńcową i zawałem serca. Jednak z obserwacji przeprowadzonych w Hiszpanii wynika, że tak nie jest w przypadku chorób nowotworowych oraz osób starszych, szczególnie u tych z tzw. wielochorobowością oraz o niskim statucie społeczno-ekonomicznym. Badania trwały 12 lat i wzięło w nich udział ponad 135 tys. osób w wieku co najmniej 60 lat.
Czy picie wina do obiadu jest zdrowe?
Autorzy raportu przyznają, że u dojrzałych osób, które sięgają głównie po wino oraz spożywają je do posiłków, ryzyko zgonu z powodu raka jest nieco mniejsze. Nie oznacza to jednak, że takiego powiązania nie ma.
– Nie wykryliśmy niczego, co by wskazywało, że występuje jakikolwiek korzystny związek między niewielkim spożyciem alkoholu a ryzykiem zgonu – podkreśliła w wypowiedzi dla „New York Times” główna autorka badania, prof. Rosario Ortola z Universidad Autonoma de Madrid.
Jej zdaniem alkohol zwiększa ryzyko zgonu, przede wszystkim z powodu chorób nowotworowych.
Jaka ilość alkoholu jest zdrowa?
Według zaleceń amerykańskich (U.S. Dietery Guidelines) im mniejsze spożycie alkoholu, tym bardziej jest to korzystne dla zdrowia. Zaleca się, żeby kobiety od 21. roku życia spożywały nie więcej niż jeden drink dziennie, a mężczyźni – maksymalnie dwa.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w swoich zaleceniach przekonuje, że nawet niewielka ilość alkoholu jest szkodliwa dla zdrowia. Zaznacza przy tym, że największe szkody wyrządza częste spożywanie alkoholu i w dużych ilościach.
Jak alkohol wpływa na zdrowie?
Wpływ alkoholu na zdrowie w znacznym stopniu zależy od ogólnego stanu zdrowia. Umiarkowane spożywanie alkoholu jedynie do posiłków może być mniej szkodliwe – jego wchłanianie jest wtedy wolniejsze i organizm lepiej może sobie poradzić z jego trawieniem. Prof. Rosario Ortola podkreśla też, że ważny jest też styl życia, w tym przede wszystkim dieta oraz wysiłek fizyczny.
Jak wynika z jej badań, umiarkowane spożywanie alkoholu w ilości 20-40 gram alkoholu dziennie w przypadku mężczyzn oraz 10-20 gram u kobiet zwiększa ogólne ryzyko zgonu, jak też ryzyko śmierci z powodu choroby nowotworowej. U osób, które wypijają więcej niż 40 gram alkoholu dziennie większe jest ogólne ryzyko zgonu, jak też z powodu raka oraz chorób sercowo-naczyniowych.
Źródło:
Alcohol Consumption Patterns and Mortality Among Older Adults With Health-Related or Socioeconomic Risk Factors JAMA Network Open
Źródło: