W skrócie
Popularna francuska biochemiczka Jessie Inchauspé zdobyła rozgłos, publikując książkę „Glukozowa Rewolucja”. Na podstawie badań naukowych przygotowała wskazówki (hacki), które mają zminimalizować spożycie węglowodanów, które powodują gwałtowne skoki glukozy. Co więcej, liczy się też to, że można łatwo wdrożyć w codzienny sposób odżywiania. Według badaczki nadmiar spożycia cukru we krwi powoduje między innymi ciągłe zmęczenie, prowadzi do cukrzycy typu 2 i trądzik. Książka „Metoda Glucose Goddess. 4 tygodnie na to, aby opanować zachcianki, odzyskać energię i czuć się rewelacyjnie” przedstawia konkretne podejście do 4 najważniejszych porad. Poniższy przepis na peperonatę z ciecierzycą i stekiem skupia się na spożyciu octu balsamicznego.
Peperonata z ciecierzycą i stekiem – przepis na obiad
(hack octowy zaliczony)
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut + całkowity czas gotowania 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Przepis bezglutenowy.
Składniki:
- 1 mała cebula pokrojona w piórka,
- 2 czerwone lub żółte papryki pokrojone w cienkie plasterki,
- listki z 3–4 gałązek tymianku,
- 2 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki,
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 2 steki (po 200 g) z antrykotu,
- 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić peperonatę z ciecierzycą i stekiem?
Sposób przygotowania:
- Aby zrobić peperonatę, wlejcie półtorej łyżki oliwy z oliwek do rondla i podgrzejcie na średnim ogniu. Dodajcie pokrojone papryki i cebulę oraz tymianek. Smażcie przez 10 minut (lub aż warzywa zmiękną), od czasu do czasu mieszajcie.
- Dodajcie pokrojony czosnek, odsączoną ciecierzycę i ocet balsamiczny. Gotujcie pod przykryciem przez kolejne trzy–cztery minuty lub do czasu, aż czosnek zmięknie, a ocet nieco się zredukuje.
- Podgrzejcie patelnię grillową na dużym ogniu. Doprawcie steki z antrykotu solą i pieprzem i wysmarujcie pozostałą oliwą z oliwek.
- Gdy patelnia mocno się rozgrzeje, grillujcie steki przez dwie do trzech minut z każdej strony (średni stopień wysmażenia). Kiedy będą gotowe, zdejmijcie je z ognia, przykryjcie folią i odstawcie na pięć minut.
- Doprawcie peperonatę solą i pieprzem, pokrójcie steki w cienkie plasterki i podajcie.
Może cię także zainteresować:
Glukozowa rewolucja na talerzu
Podstawowymi poradami prezentowanymi w książce przez Jessie Inchauspé są: wytrawne śniadania, spożycie octu, zjedzenie zielonej przystawki i podjęcie aktywności fizycznej po posiłku. Autorka poleca jeść między innymi spore ilości warzyw np.: w sałatce San Francisco, którą uznaje za swoją ulubioną. Ponadto na zieloną przystawkę poleca bardzo prosty sposób na brokuły z masłem orzechowym. Taki zestaw dostarcza głównie błonnika, ale też białka i tłuszczu.
Jessie Inchauspé podkreśla, aby jeść też posiłek w odpowiedniej kolejności. Zaczynając od błonnika (surówka), potem białka (np.: stek), następnie tłuszcz, który może być np.: dressingiem na bazie oliwy lub awokado i na koniec węglowodany (np.: ziemniaki, kasza lub ryż).
Przepis z książki „Metoda Glucose Goddess. 4 tygodnie na to, aby opanować zachcianki, odzyskać energię i czuć się rewelacyjnie” Jessie Inchauspé w przekładzie Anny Brzostowskiej udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Marginesy.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: