Spis treści
Tradycyjna nalewka z ziół szwedzkich – podajemy prosty przepis
Zioła szwedzkie to lecznicza mieszanka zawierająca 11 ziół, której receptura została stworzona w XVII wieku przez szwedzkiego lekarza Klausa Samsta. Jednak zyskała na popularności dopiero w latach 70. XX wieku, za sprawą austriackiej zielarki Marii Treben, która pijąc ten napar znacząco poprawiła swój stan zdrowia.
Wielu ludzi dalej nie wyobraża sobie domowej apteczki bez zdrowotnej mieszanki ziół szwedzkich, a niektórzy regularnie przygotowują z niej nalewkę. Produkcja tego leczniczego trunku jest niezwykle prosta, wymaga jednak zachowania odpowiedniej proporcji ziół.
Składniki na nalewkę z ziół szwedzkich:
- 10 g aloesu, który można zastąpić sproszkowanym piołunem lub korzeniem goryczki,
- 5 g mirry,
- 0,2 g szafranu,
- 10 g senesu,
- 10 g kamfory (naturalnej),
- 10 g korzenia rabarbaru,
- 10 g kurkumy,
- 10 g manny,
- 10 g teriaku, czyli drakwi,
- 5 g dziewięćsiłu,
- 10 g arcydzięgla lekarskiego.
- 1,5 litra spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk.
Jak przygotować leczniczą nalewkę?
- Mieszankę ziołową wsypać do wyparzonego wcześniej słoika, zalać alkoholem, zakręcić i dokładnie wymieszać.
- Słoik odstawić w ciepłe, ale nienasłonecznione miejsce na minimum 14 dni. Należy pamiętać, aby przynajmniej raz dziennie zamieszać słoikiem.
- Po tym czasie alkoholową miksturę przecedzić przez gęste sito lub gazę, a z ziół wycisnąć jak najwięcej płynu.
- Nalewkę rozlać do mniejszych butelek, zakręcić i odstawić na 3-4 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.
- Po tym czasie ziołowa nalewka jest gotowa do spożycia.
Jakie właściwości wykazuje nalewka z ziół szwedzkich?
Zioła szwedzkie to tradycyjna mieszanka roślinna, która wykazuje wiele korzystnych właściwości na stan zdrowia organizmu. Nalewka ze względu na zawartość aż 11 różnych ziół charakteryzuje się szerokim spektrum działania.
Zawarty w nalewce aloes wykazuje działanie przeciwzapalne, oczyszczające i nawilżające, natomiast mirra korzystnie wpływa na wzrost odporności organizmu. Warto wspomnieć też o piołunie, szafranie, senesie i arcydzięglu, które pobudzają wydzielanie kwasu solnego, dzięki czemu łagodzą objawy niestrawności, w tym zgagę, ból brzucha i wzdęcia.
Natomiast kurkuma stanowi znakomite źródło antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, zmniejszają stan zapalny i spowalniają proces starzenia się komórek.
Tradycyjna nalewka z ziół szwedzkich jest źródłem witamin, związków mineralnych i garbników, które działają ściągająco na naczynia krwionośne, czyli je obkurczają. Z tego względu ta lecznicza mikstura stosowana jest w przypadku zatruć pokarmowych przebiegających z biegunką.
Jakie właściwości wykazuje nalewka z mieszanki ziół szwedzkich? Według ekspertów medycyny naturalnej działa ona:
- antyseptycznie,
- przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie,
- przeciwwirusowo,
- przeciwgrzybiczo,
- przeciwbólowo,
- przeciwgorączkowo,
- moczopędnie,
- przeciwobrzękowo,
- wzmacniająco,
- oczyszczająco,
- pobudzająco na wydzielanie kwasu solnego w żołądku i soku trzustkowego,
- pobudzająco na apetyt,
- obniżająco na stężenie cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów we krwi.
Fitoterapeuci zaznaczają, że stosowanie nalewki w dawce leczniczej może również uspokajać, ponieważ zawarty w niej driakiew działa łagodząco na układ nerwowy. Należy jednak pamiętać, że w przypadku zażywania leków przeciwdepresyjnych stosowanie nalewki z ziół szwedzkich powinno być bezwzględnie uzgodnione z lekarzem prowadzącym!
W jakich dolegliwościach może zatem pomóc ta ziołowa mikstura? Warto rozważyć jej zażywanie w przypadku:
- obniżenia odporności,
- stanów zapalnych jamy ustnej i gardła – przygotować leczniczą płukankę z 1 łyżeczki nalewki i 100 ml ciepłej wody,
- przeziębienia i grypy,
- gorączki,
- infekcji górnych dróg oddechowych,
- bolesnego miesiączkowania,
- objawów napięcia przedmiesiączkowego,
- niestrawności, bólu brzucha, wzdęć i zgagi,
- reumatyzmu,
- zapalenia stawów,
- migren,
- zaparć,
- zatruć pokarmowych,
- pasożytów układu pokarmowego,
- opryszczki wargowej, wywołanej przez wirusa Herpes Simplex Virus,
- aft i pleśniawek,
- trądziku pospolitego.
Dawkowanie ziołowej mikstury z ziół szwedzkich
Nalewka z ziół szwedzkich to lecznicza mikstura, która może być stosowana nie tylko w przypadku pojawienia się dolegliwości, ale może także stanowić element profilaktyki chorobowej. Warto pamiętać, że przed jej spożyciem należy ją koniecznie rozcieńczyć!
Lecznicza dawka tego ziołowego trunku to jedna łyżka nalewki (10 ml) wymieszana z jedną szklanką (250 ml) ciepłej, ale nie gorącej wody. Nie należy pić więcej niż jednej porcji dziennie.
Przeciwwskazania do stosowania ziołowej nalewki
Mimo dobroczynnych właściwości ziół szwedzkich nie wszyscy mogą pić nalewkę z ich dodatkiem. Głównymi przeciwwskazaniami do jej spożycia jest okres ciąży i karmienia piersią, a także wiek poniżej 18. roku życia. Dodatkowo nie powinny po nią sięgać osoby z alergią na którykolwiek składnik nalewki, nietolerancją alkoholu lub pacjenci przyjmujący przewlekle leki, które mogą wchodzić w niebezpieczne reakcje chemiczne z ziołami lub alkoholem.
Do innych przeciwwskazań należą również:
- zapalenie jelit,
- niedrożność jelit,
- marskość wątroby lub alkoholowe stłuszczenie tego narządu,
- niewydolność nerek, szczególnie w przypadku dializowania,
- padaczka.
Dodatkowo należy pamiętać, że ziół szwedzkich nie wolno łączyć z mlekiem i produktami nabiałowymi, ponieważ składniki aktywne nalewki mogą wchodzić w niebezpieczną reakcję chemiczną – należy zachować minimum 3-godzinny odstęp.