Spis treści
Wycofane mieszanki sałat. GIS ostrzega: wykryto w nich bakterie Salmonella
Bakterie Salmonella zostały wykryte w dwóch partiach mieszanek sałat AVIT. Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wycofaniu produktów i apeluje do konsumentów, którzy je kupili, o zwrócenie ich do sklepów.
– Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego – ostrzega GIS.
Producentem produktów jest AVIT Adam Rytel z siedzibą Niepiekłach 9, 09-142 Załuski. Bakterie Salmonella zostały wykryte w dwóch partiach:
Mieszanka Toscana Mix, Metro Chef o numerze partii 22524 H/13 i z terminem przydatności 20.08.2024. Mieszanka została wyprodukowano dla Makro Cash and Carry Polska S.A., al. Krakowska 61, 02-183 Warszawa.
Mix Sałat Klasyczny, Ryneczek Lidla o numerze partii 22524 i z terminem przydatności 20.08.2024. Produkt został wyprodukowany dla LIDL Sp. z o.o. Sp. k., Jankowice, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne.
Salmonella w sałacie. Działania podjęte przez przedsiębiorców i GIS
Mieszanki sałat Toscana Mix i Mix Sałat Klasyczny zostały wycofane ze sprzedaży. Jak informuje GIS, producent rozpoczął procedurę wycofywania produktów niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności.
– Dodatkowo Lidl Sp. z o.o. Sp. k. poinformowała konsumentów o możliwości zwrotu wycofywanej partii w opakowaniach 400 g w każdym sklepie sieci bez okazywania paragonu. Plakaty o trwającym procesie wycofania zostały umieszczone w sklepach, w których partia była dostępna oraz na stronie internetowej – podaje GIS.
Proces wycofywania kwestionowanych produktów jest nadzorowany przez organy urzędowej kontroli żywności. Prowadzone jest też postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Mieszanki sałat z Salmonellą. Zalecenia dla konsumentów
Osoby, które kupiły mieszanki sałat, w których wykryto bakterie Salmonelli, proszone są przez producenta o zwrócenie produktu do sklepu. Pod żadnym pozorem nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, a w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu partii wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Główne objawy zatrucia Salmonellą to:
ból brzucha,
gorączka,
nudności,
wymioty.
Źródło:
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie bakterii Salmonella w mieszankach sałat Główny Inspektorat Sanitarny