Dieta a ekologia. Jak być bardziej eko w kuchni?

Materiał informacyjny maczfit.pl
Segregujesz śmieci i oszczędzasz wodę? Podczas zakupów nie używasz foliowych toreb? Wszystkie plastikowe sztućce na piknik zastąpiłeś drewnianymi? Świetnie – wygląda na to, że na co dzień myślisz o planecie i jej malejących zasobach. Sprawdź, co jeszcze możesz zrobić, by być bardziej eko w kuchni.

Ogranicz problem marnowania żywności

Jednym z wielu wyzwań współczesnego świata jest problem marnowania jedzenia. Z jednej strony na świecie głodują setki milionów ludzi. Z drugiej – według szacunków FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) co roku globalnie marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia, co stanowi jedną trzecią całej produkowanej żywności. 

Każdy z nas może przyłożyć się do ograniczenia tego problemu. Począwszy od zakupów, skończywszy na umiejętnym rozdysponowaniu przygotowanego w nadmiarze jedzenia.

Na zakupy warto chodzić przygotowanym (i najedzonym). Wcześniejsze zaplanowanie posiłków i zrobienie listy zakupów pozwoli zaoszczędzić czas w sklepie. Poza tym kupisz tylko to, czego potrzebujesz, co wiąże się także z oszczędnością pieniędzy. Marnowanie jedzenia często jest następstwem tego, że minęła data przydatności do spożycia. Jeśli wybrane przez Ciebie w sklepie artykuły mają krótką datę ważności, a Ty nie masz pewności, czy zdążysz je zjeść do wskazanej daty, lepiej włóż do koszyka inny produkt. Marnowanie jedzenia można też ograniczyć przez właściwe przechowywanie jej w domu. Żywność warto mrozić i zaprawiać. A jeśli nie jesteś w stanie czegoś zjeść, podziel się tym z innymi. W wielu miastach działają publiczne jadłodajnie oraz tzw. lodówki foodsharingowe, do których wkłada się jedzenie dla potrzebujących.

Jedz roślinnie 

Dieta planetarna to sposób żywienia bazujący głównie na produktach roślinnych. Twórcy diety planetarnej zwracają uwagę na to, jak bardzo eksploatujemy środowisko naturalne w celu produkcji żywności. Najwięcej wody, energii, powierzchni i pracy pochłania produkcja mięsa. Masowe hodowle zwierząt to nie tylko wykorzystanie zasobów, ale również wysoki poziom emisji gazów cieplarnianych. Gazy cieplarniane powodują zwiększenie temperatury Ziemi, a to z kolei prowadzi do katastrof klimatycznych.

Zasady diety planetarnej są zbliżone do fleksitarianizmu (elastyczny wegetarianizm). Produkty pochodzenia zwierzęcego można jeść okazjonalnie i w niewielkich ilościach. Podstawą diety planetarnej są produkty roślinne, takie jak warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych i zboża. W roślinnym jadłospisie stawia się głównie na artykuły świeże, lokalne i niskoprzetworzone.

Pomyśl o cateringu 

Catering dietetyczny to rozwiązanie wygodne i ekologiczne. Zamawiasz tyle, ile jesteś w stanie zjeść, więc ograniczasz problem marnowania jedzenia. Nie musisz jeździć na zakupy, gotować, ani nawet zmywać. To doskonałe rozwiązanie w szczególności dla zabieganych singli i par. Martwisz się, że w cateringu nie znajdziesz swoich ulubionych smaków? Postaw na catering dietetyczny z wyborem menu, w którym samodzielnie komponujesz dzienny jadłospis. Catering dietetyczny z wyborem menu dostępny jest także w wersji roślinnej – to najlepsze “pudełka” dla wszystkich tych, którym leży na sercu dobro naszej planety.

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia