Spis treści

Tego nie wiesz o arbuzie! Poznaj zaskakujące fakty
Mimo że po arbuza sięgamy często i chętnie często brak nam świadomości, jak jego jedzenie może wpływać na nasz organizm. Spożywanie jego niewielkich ilości jest bezpieczne nawet dla niemowląt po 9 miesiącu życia, ale są osoby, które powinny szczególnie uważać. Sprawdź w galerii, komu i na co może zaszkodzić albo pomóc jedzenie arbuza.
Ile kalorii ma arbuz? Sprawdź, właściwości odżywcze owocu
Arbuz aż w 92 proc. składa się z wody. To sprawia, że jest niskokaloryczną przekąska, która świetnie gasi pragnienie i nawadnia organizm. W 100 g owocu znajdziemy zaledwie 30 kcal. Arbuz dostarcza także witaminę A i witaminę C oraz mniejsze ilości witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor, potas, miedź i mangan.
Zobacz też: Naturalny lek na potencję działa jak Viagra, a zwykle ląduje w koszu. Nie wiesz, ile tracisz
Ale ceniony jest przede wszystkim za obecność przeciwutleniaczy, w szczególności likopenu, który wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe i korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
Czytaj też: Arbuz pod lupą: słodki wróg czy letni sprzymierzeniec cukrzyka? Czy arbuz podnosi cukier?
Arbuz zawiera również cytrulinę, aminokwas, który wykazuje m.in. działanie przyspieszjące proces regeneracji mięśni. Owoc jedzony po wzmożonym wysiłku fizycznym (np. treningu siłowym), może pomóc w szybszym pozbyciu się zespołu opóźnionego bólu mięśniowego (DOMS), zwanego potocznie zakwasami.
Sprawdź także: Orzeźwiająca lemoniada arbuzowa nawadnia, odmładza i wspomaga odchudzanie. Działa jak izotonik. Wypróbuj przepis na domowy napój
Potwierdzono naukowo, że jedzenie arbuza powoduje uczucie sytości. Nie należy jednak przesadzać z wielkością porcji, bo każdy produkt jedzony w nadmiarze może być szkodliwy.
Czytaj też: Arbuz z alkoholem? To połączenie od lat budzi strach. Sprawdź, czy naprawdę jest groźne
Dowiedz się więcej:
Źródła:
- Watermelon and others plant foods that trigger headache in migraine patients Postgraduate Medicine
- Oral L-citrulline supplementation improves erection hardness in men with mild erectile dysfunction Urology
- Watermelon Packs a Powerful Lycopene Punch AgResearch Magazine
- Effect of Fresh Watermelon Consumption on Risk Factors for Cardiovascular Disease in Overweight and Obese Adults (P06-102-19) Current Developments in Nutrition
- Migraine Trigger Close-up: Watermelon
- Living with migraines
- One Major Effect of Eating Watermelon This Summer, Says Science Eat This, Not That!
- Does Eating Too Much Watermelon Have Side Effects? Healthline






