Spis treści
Te zioła warto zbierać w czerwcu
Czerwiec to miesiąc, który obfituje w różnorodne warzywa i owoce, takie jak szparagi, truskawki, rabarbar, czereśnie i jagody. To również czas na zbieranie i suszenie ziół. Poza miętą pieprzową, pokrzywą oraz rumiankiem pospolitym należy zwrócić uwagę na inne cenne surowce zielarskie. W galerii przedstawiamy rośliny, które warto zbierać w czerwcu.
Jakie zioła zbierać w czerwcu?
Przeciwwskazania do stosowania ziół i możliwe skutki uboczne
Zioła uważane są za bezpieczne preparaty roślinne, które wykazują korzystne działanie na organizm człowieka. Rozwój ziołolecznictwa i medycyny naturalnej sprawił, że ponad 70 proc. środków ziołowych zażywanych jest bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem.
Jednak nadmierne lub niewłaściwe stosowanie naparów roślinnych może niekorzystnie wpłynąć na zdrowie, a nawet wywołać poważne skutki uboczne. Dlatego należy dokładnie czytać składy mieszanek zielarskich oraz gotowych preparatów, ponieważ reakcje niepożądane mogą wywoływać poszczególne zioła. Na jakie rośliny należy uważać? Wśród najpopularniejszych można wymienić:
- naparstnicę wełnistą – w niewielkich dawkach wspiera krążenie i reguluje pracę układu moczowego. Roślina ta zaliczana jest do trujących, dlatego nie wolno stosować jej bez konsultacji lekarskiej – dotyczy to zarówno samodzielnie przygotowanych preparatów, jak i suplementów diety. Nieprawidłowe stosowanie grozi bradykardią, czyli niebezpiecznym zwolnieniem pracy serca, a w skrajnych przypadkach nawet zatrzymaniem krążenia,
- dziurawca lekarskiego – wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i odkażające, ale po wystawieniu skóry na słońce może powodować reakcję alergiczną,
- jarzębinę – stosowana w celu obniżenia stężenia cholesterolu i w przypadku nieprawidłowej pracy wątroby, jednak nadmierne spożycie wywołuje biegunkę, nudności i wymioty,
- żeń-szeń – wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, pobudzające i antyoksydacyjne, jednak przedawkowanie wywołuje silne bóle głowy, bezsenność, zaburzenia koncentracji i rozdrażnienie,
- podbiał – charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, przeciwbólowym, wykrztuśnym i nawilżającym, ale nadmierne spożycie może uszkadzać wątrobę,
- glistnik jaskółcze ziele – stosowany w przypadku chorób wątroby, kolki żółciowej i nadciśnienia tętniczego, jednak przedawkowanie może wywołać nudności, wymioty, a także zaburzać pracę serca.
Niektóre rośliny wchodzą również w reakcje chemiczne z lekami, dlatego przed zażyciem naparów ziołowych należy skonsultować się z lekarzem. Preparaty roślinne mogą wspomagać leczenie wielu schorzeń, jednak nie mogą stanowić zamiennika leku.
Natomiast w przypadku kobiet ciężarnych lub karmiących, przyjmowanie naparów ziołowych lub suplementów roślinnych każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem pierwszego kontaktu.