Sun tea, czyli słoneczna herbata. Czy herbata parzona na słońcu jest zdrowa?

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie – wraz z wodą i kawą stanowią pierwszą trójkę. Najbardziej znanym sposobem parzenia herbaty jest używanie wrzątku lub gorącej wody. Swoich zwolenników ma też herbata parzona na zimno – cold brew. A czym jest sun tea? Dowiedz się, jak przygotowuje się herbatę słoneczną i czy parzenie na słońcu jest bezpieczne.

Spis treści

Co to jest sun tea? Przygotowanie herbaty słonecznej

Sun tea, czyli herbata słoneczna, to herbata (najczęściej bezkofeinowa), która jest parzona na słońcu. Nie do końca wiadomo, skąd się wziął pomysł na taki rodzaj przygotowywania herbaty, ale ta technika była i jest stosowana, kiedy elektryczność czy inne źródło ciepła nie są dostępne.

Herbata słoneczna jest bardzo prosta w przygotowaniu. Parzy się ją w przezroczystym pojemniku (np. w dużym słoiku), który jest wystawiany na słońce na kilka godzin.

Główną bakterią, która występuje w herbacie słonecznej, jest Alcaligenes viscolactis.
Główną bakterią, która występuje w herbacie słonecznej, jest Alcaligenes viscolactis. freepik

Do przygotowania sun tea potrzebna jest woda (ok. 4 l), herbata (5-8 łyżek herbaty liściastej lub 6-8 torebek herbaty ekspresowej) i duże naczynie. Wszystkie składniki należy umieścić w czystym pojemniku (dzbanie lub słoju, najlepiej z przykrywką) i umieścić na zewnątrz bezpośrednio w promieniach słońca na 2-4 godziny. Po zaparzeniu sun tea z pojemnika usuwa się torebki herbaty lub fusy, dodaje słodzik i dodatki (np. plastry cytryny) oraz umieszcza ją w lodówce do schłodzenia.

Choć ta metoda jest łatwa, tania i energooszczędna, to może również powodować choroby. Jakie? Przeczytasz o tym w dalszej części artykułu.

Czy sun tea jest bezpieczna? Zagrożenia herbaty słonecznej

Słoneczne lato to najlepszy czas na wypróbowanie sun tea. Jednak zanim to zrobisz, przeczytaj, z jakimi zagrożeniami może się to wiązać. Niektórzy eksperci ds. zdrowia twierdzą bowiem, że może być niebezpieczna. Dlaczego?

Parzenie herbaty na słońcu wiąże się z rozwojem bakterii w napoju. Temperatura w naczyniu, w którym jest przygotowywana sun tea, jest znacznie niższa niż ta, która może zabić potencjalne mikroorganizmy.

Główną bakterią, która występuje w herbacie słonecznej, jest Alcaligenes viscolactis – mikroorganizm powszechnie występujący w wodzie. Jak wykazały badania, kofeina zawarta w czarnej herbacie może pomóc w zapobieganiu rozwojowi bakterii, jednak tylko przez krótki czas. Herbaty ziołowe są uważane za mniej bezpieczne, ponieważ nie posiadają bariery ochronnej niezbędnej do zapobiegania rozmnażaniu się bakterii. Przypomnę, że do parzenia sun tea używa się głównie herbaty bezkofeinowej.

– Ponieważ herbaty są minimalnie przetworzonymi produktami rolnymi, często mogą zawierać mikroorganizmy. Od pewnego czasu wiemy, że mikroorganizmy mogą rozwijać się nawet w niesłodzonej herbacie – wyjaśnia dr Donald Schaffner, profesor mikrobiologii żywności na Uniwersytecie Rutgersa w New Brunswick, New Jersey.

W 1996 roku Centers for Disease Control and Prevention wydało „Memo on Bacterial Contamination of Iced Tea”. Zauważono w nim, że liście herbaty mogą być zanieczyszczone bakteriami coli. 

– Częścią tego, co sprawiło, że ta wiadomość była tak sensacyjna, było odkrycie, że czasami te organizmy są „bakteriami coli typu kałowego”. Historycznie mikrobiolodzy postrzegali bakterie coli jako wskaźnik zanieczyszczenia kałem, ale jak wskazują badania z 1997 r., „powszechnie wiadomo, że kilka rodzajów bakterii normalnie występujących w materiałach roślinnych daje wynik pozytywny w testach na obecność bakterii coli. Wśród nich są gatunki Klebsiella i Enterobacter” – mówi dr Schaffner.

Herbata słoneczna – środki ostrożności

Jeżeli mimo wszystko zdecydujesz się na wypróbowanie herbaty słonecznej, zachowaj środki ostrożności, aby zapobiec wszelkim możliwym szkodliwym skutkom:

  1. Do parzenia sun tea użyj czystego naczynia.

  2. Wybierz wodę filtrowaną lub butelkowaną.

  3. Użyj herbaty wysokiej jakości, która była przechowywana w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.

  4. Pamiętaj, że sun tea nie powinna być parzona na słońcu dłużej niż cztery godziny. Jeżeli chcesz wypić ją później, parz ją przez trzy godziny, a następnie schłodź.

  5. Gotową herbatę słoneczną przechowuj w lodówce i wypij w ciągu trzech dni.

  6. Słodzik i dodatki dodaj po zaparzeniu sun tea.

  7. Jeżeli herbata jest gęsta, przypomina syrop lub ma nieprzyjemny zapach, nie pij jej. To mogą być oznaki rozwoju bakterii.

Najlepiej jednak będzie, jeżeli zdecydujesz się na wypicie herbaty parzonej w gorącej wodzie, herbaty mrożonej lub herbaty parzonej na zimno – cold brew.

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia