Wybrano Najbardziej Trującą Roślinę roku 2025. Smaczna i niebezpieczna! Kupisz ją niemal w każdym polskim sklepie spożywczym

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Po raz kolejny Ogród Botaniczny w Hamburgu ogłosił zwycięzcę konkursu na Najbardziej Trującą Roślinę roku 2025. Te orzechy dostępne są w niemal każdym polskim sklepie spożywczym i sięgamy po nie bardzo często. Jednak niewłaściwie przygotowane mogą być bardzo niebezpieczne. Sprawdź, czy je kupujesz.

Spis treści

Wybrano Najbardziej Trującą Roślinę roku 2025

Ogród Botaniczny w Hamburgu, czyli Botanische Sondergarten Wandsbek, od ponad dwudziestu lat organizuje konkurs, w którym wybierana jest najbardziej trująca roślina roku. Celem wydarzenia jest szerzenie świadomości na temat otaczających nas roślin uprawianych w domach, ogrodach i przestrzeni miejskiej. Choć często są one piękne, pożyteczne, a także smaczne lub przynoszą korzyści zdrowotne, wiele z nich ma także niebezpieczne właściwości, których nie znamy.

Te smaczne i zdrowe orzechy niewłaściwie przygotowane mogą nam także zaszkodzić.
Te smaczne i zdrowe orzechy niewłaściwie przygotowane mogą nam także zaszkodzić.
Sophonnawit Inkaew / GettyImages

Co roku tworzona jest lista roślin o toksycznym działaniu. Następnie poprzez głosowanie wyłania zwycięzcę. Zgodnie z regulaminem konkursu, nominacja danej rośliny może pojawić się tylko raz na pięć lat. Zwycięzca nie może być ponownie nominowany w kolejnych edycjach.

W poprzednich latach za najbardziej trującą roślinę uznana była już pietruszka, a konkretnie jej nasiona, a także ziemniak, którego zielone części, owoce i kiełkujące bulwy są silnie toksyczne oraz ozdobna wisteria, której wszystkie części są trujące.

W roku 2025 wyłoniono następujących zwycięzców:

  • 1 miejsce: drzewo nerkowca (Anacardium),

  • 2 miejsce: piwonia (Paeonia),

  • 3 miejsce: kalina koralowa (Viburnum opulus),

  • 4 miejsce: kurzyślad polny(Anagallis arvensis),

  • 5 miejsce: drzewo kauczukowe (Ficus Elastica).

Wybrano Najbardziej Trującą Roślinę 2024. Czy rośnie w twoim ogrodzie lub okolicy?

Wybrano Najbardziej Trującą Roślinę 2024. Czy rośnie w twoim ogrodzie lub okolicy?

Po raz kolejny wybrano najbardziej Trującą Roślinę Roku. W 2024 r. nie jest to jednak warzywo ani owoc, ale popularna roślina, którą często sadzimy w naszych ogrodach i miejskich parkach. Zachwyca atr...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak

Dlaczego orzechy nerkowca zwyciężyły w konkursie na Trującą Roślinę Roku?

Trującą Rośliną Roku 2025 zostały orzechy nerkowca znane nam głównie jako smaczna przekąska, którą można kupić w sklepie. Pozyskiwane są one z drzewa nerkowca, właściwie nanercz zachodni (Anacardium occidentale), które pochodzi z obszarów tropikalnych Ameryki Południowej, a jego ojczyzną jest północno-wschodnia Brazylia. Jest uprawiane w większości krajów obszaru tropikalnego.

Jego owoc jest dwuczęściowy i składa się z tzw. jabłka nanerczowego, które jest zgrubiałą częścią łodygi oraz owocu właściwego, czyli właśnie orzecha nerkowca, nazywanego też orzechem nanerczowym lub nerkowcem. Owoc znajduje się w twardej łupinie.

Okazuje się, że trujące są nasiona nerkowca w stanie surowym, a także łuska orzechów. Surowe nasiona nerkowca zawierają olej kardolowy (ciemno-ostry olej), który jest toksyczny i atakuje błony śluzowe. Spożycie surowych orzechów nerkowca może prowadzić do wystąpienia ostrych i gwałtownych bólów brzucha. Natomiast już samo dotknięcie surowych owoców może skutkować wystąpieniem silnych reakcji alergicznych na skórze, które przypominają oparzenia drugiego stopnia.

Chcesz mieć lepszy nastrój i uchronić się przed depresją? Jedz te owoce

Chcesz mieć lepszy nastrój i uchronić się przed depresją? Jedz te owoce

Dieta ma duży wpływ na nastrój, chociaż niewiele osób to sobie uświadamia. Naukowcy z Wielkiej Brytanii udowodnili, że jedzenie niewielkiej ilości orzechów dziennie zmniejsza ryzyko depresji o 17 proc...

Monika Góralska
Monika Góralska

Czy orzechy nerkowca kupione w sklepie są niebezpieczne?

Kupione w sklepie orzechy nerkowca są zupełnie nieszkodliwe i można je jeść bez obaw. Są one pozbawione łupin, które zawierają najwięcej trującej substancji, a same nasiona są pieczone lub gotowane na parze. Dzięki temu kardol przestaje być toksyczny.

Dodatkowo orzechy nerkowca posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są bowiem bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białka, błonnik, witaminy szczególnie z grupy B oraz składniki mineralne takie jak magnez, miedź i cynk.

Źródło: Giftpflanze des Jahres 2025 Hamburg.de

Jak uprażyć orzechy, by były smaczne i zdrowe? Zobacz najbardziej polecaną metodę

Jak uprażyć orzechy, by były smaczne i zdrowe? Zobacz najbardziej polecaną metodę

Orzechy należą do najzdrowszych produktów na świecie, a podpieczone na patelni czy w piekarniku stają się rumiane i chrupiące, a przy tym bardziej aromatyczne, słodsze i jeszcze lepsze w smaku. Tracą ...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia