Olejek z drzewa herbacianego – zastosowanie w kosmetyce i właściwości lecznicze. Czy olejek herbaciany pomaga na trądzik?

Wioletta GóreckaZaktualizowano 
Olejek z drzewa herbacianego jest pozyskiwany z liści rosnącego w Australii HQ/flickr.com (CC BY-SA 2.0)
Olejek z drzewa herbacianego znany jest jako silny naturalny środek przeciwzapalny i bakteriobójczy. Polecany jest przede wszystkim w chorobach skóry, takich jak trądzik i łupież. Poznaj właściwości i zastosowania olejku herbacianego oraz sposoby jego użycia – nie tylko w kosmetyce!

Olejek z drzewa herbacianego – co to jest?

Olejek herbaciany to ekstrakt z liści drzewa herbacianego, którego dobroczynne właściwości znano i wykorzystywano już kilka stuleci temu. Olejek z tego drzewa uzyskuje się w procesie destylacji z parą wodną. Drzewo herbaciane rośnie wyłącznie w Australii, przeważnie w pobliżu strumieni i bagien. 

Olejek herbaciany działa silnie antyseptycznie, przeciwzapalnie i dezynfekująco. Niszczy wirusy, grzyby i bakterie (w tym E. coli, S. pneumoniae i H. influenzae), a także neutralizuje toksyny (z jadu owadów). Dlatego stosuje się go do leczenia nawet ciężkich, przewlekłych postaci trądziku, grzybicy, a także gronkowca, czyraków, zanokcicy, ropni etc. Olejek może zmniejszać również stany alergiczne skóry. Wzmaga aktywność białych krwinek, które są kluczowe w procesie gojenia ran. 

Kupując olejek z drzewa herbacianego, trzeba koniecznie zwrócić uwagę na to, by był to czysty produkt (w składzie powinna znajdować się wyłącznie jedna pozycja: 100% Melaleuca alternifolia oil). Tylko to daje bowiem gwarancję, że działanie olejku będzie zgodne z oczekiwaniami.

Olejek z drzewa herbacianego składa się z ponad 100 związków chemicznych – głównym jest terpinen-4-ol. Pozostałe substancje to jego pochodne i monoterpeny. Olejek powinien mieć wodnistą konsystencję, jasnożółty kolor, być klarowny i pod względem zapachu przypominać anyżek i kamforę.

Choć olejków eterycznych przeważnie nie można stosować bezpośrednio na skórę w nierozcieńczonej postaci, olejek herbaciany jest wyjątkiem. Jest bezwzględny dla wirusów, grzybów i bakterii, a jednocześnie delikatny dla skóry. Dodatkowo pobudza powstawanie nowego naskórka i znacznie przyspiesza regenerację skóry.

Olejek herbaciany – właściwości

Nad działaniem olejku herbacianego prowadzono wiele badań naukowych. Już w latach 30. ub. wieku wyniki opublikowane na łamach „Australian Journal of Dentistry” i „British Medical Journal” dowiodły, że ma on silne właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Liczne badania prowadzone są także współcześnie, dzięki czemu do listy pozytywnych efektów działania olejku dopisuje się kolejne pozycje. 

Jak udowodnił m.in. prof. Jerzy Alkiewicz, olejek herbaciany unieszkodliwia aż 37 szczepów bakterii powodujących infekcje górnych dróg oddechowych. 

Czytaj także

Olejek herbaciany – zastosowanie na skórę

Olejek herbaciany polecany jest przy rozmaitych problemach skórnych. Łagodzi stan miejsc dotkniętych problemem i pielęgnuje skórę. W oczyszczone i osuszone miejsce dotknięte zmianami wystarczy kilka razy dziennie wsmarować niewielką ilość olejku z drzewa herbacianego. Pierwsze efekty będą widoczne już w krótkim czasie!

Doskonale sprawdza się przy problemach takich jak:

  • trądzik,
  • łojotok,
  • opryszczka,
  • ukąszenia owadów,
  • infekcje grzybicze,
  • zapalenie dziąseł – rozmieszaj kilka kropli olejku z wodą i płucz jamę ustną dwa razy dziennie,
  • łupież – wmasuj w skórę głowy przed myciem, pozostaw na kilka godzin,
  • wszawica – dodaj kilkanaście kropel do szamponu i myj codziennie głowę, pozostawiając kosmetyk na kilka minut we włosach,
  • onycholiza paznokci – zapobiega powstawaniu zakażeń pod odchodzącą płytką łuszczycy (10-15 kropli olejku wymieszaj z dwiema łyżkami stołowymi olejku kokosowego i nakładaj na zaogniony obszar skóry 2-3 razy dziennie).

Olejek herbaciany można łączyć z kremem, tonikiem, szamponem i innymi kosmetykami używanymi do codziennej pielęgnacji. W ten sposób można stosować go znacznie dłużej niż w postaci nierozcieńczonej, zmniejszając ryzyko wystąpienia skutków ubocznych, takich jak np. miejscowe podrażnienie skóry.

Czytaj także

Olejek herbaciany jest olejkiem eterycznym, ale w przeciwieństwie do większości produktów z tej kategorii nie jest stosowany jako substancja zapachowa.
Olejek herbaciany jest olejkiem eterycznym, ale w przeciwieństwie do większości produktów z tej kategorii nie jest stosowany jako substancja zapachowa. Ma intensywny, niezbyt przyjemny aromat, ale już niewielkie jego ilości wykazują silne działanie antyseptyczne. Cushy Spa/flickr.com (CC BY 2.0)

Olejek na trądzik – dlaczego drzewo herbaciane jest tak skuteczne?

Najbardziej znanym zastosowaniem olejku jest pielęgnacja skóry trądzikowej. Choć w pierwszej chwili stosowanie olejku (czyli preparatu kojarzącego się z gęsta, zapychającą skórę substancją) na cerę z wypryskami wydaje się dziwnym pomysłem, to olejek herbaciany przynosi same korzyści.

Olejek herbaciany jest bardzo skuteczny w leczeniu trądziku ze względu na:

  • hamowanie rozwoju bakterii beztlenowych odpowiedzialnych za powstawanie wyprysków trądzikowych,
  • właściwości pielęgnujące skórę,
  • normalizację pracy gruczołów łojowych: skóra wydziela z czasem coraz mniej sebum, dzięki czemu powstaje także mniej nowych wyprysków trądzikowych.

W przeciwieństwie do wielu innych środków stosowanych przy zewnętrznym, miejscowym leczeniu trądziku, olejek z drzewa herbacianego nie wysusza skóry!

Olejek herbaciany – zastosowanie nie tylko w kosmetyce

Olejek z drzewa herbacianego jest nie tylko świetnym, naturalnym kosmetykiem. Znajduje również inne zastosowania zewnętrzne. Działa wspomagająco w przypadkach takich jak:

  • przeziębienie, grypa, katar, osłabienie odporności – jest skutecznym środkiem do inhalacji,
  • stany silnego zdenerwowania i histerii – jako środek uspokajający w ramach aromaterapii,
  • środek przeciwko pleśni – aby zwalczyć pleśń w twoim otoczeni, rozcieńcz olejek wodą (2 łyżeczki olejku na pół szklanki wody) i spryskaj pokryte nią miejsca,
  • migrenowe bóle głowy – skrop olejkiem kropli wilgotny, podgrzany ręcznik, połóż go na twarzy i głęboko oddychaj.

Czytaj także

Olejek herbaciany – przeciwwskazania i możliwe działania niepożądane

Podobnie jak w przypadku innych olejków eterycznych, tego z drzewa herbacianego nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące. Nie zaleca się także kontaktu z tym olejkiem dzieciom poniżej 6. roku życia.

Szczególną ostrożnością przy stosowaniu olejku powinni wykazać się także alergicy i osoby, u których kiedykolwiek wystąpiła reakcja uczuleniowa w kontakcie z olejkami eterycznymi.

Ponadto trzeba mieć świadomość, że substancje zawarte w olejku wnikają do organizmu, przedostając się do układu krążenia i limfatycznego – dlatego w nierozcieńczonej formie nie zaleca się stosowania dłużej niż przez 2 dni.

Olejek herbaciany najlepiej rozcieńczać z wodą lub olejem, w proporcji wynoszącej np. 1 kroplę olejku na łyżeczkę wody lub oleju. Nie powinno się stosować go doustnie, a osoby o wrażliwej skórze powinny zacząć od wykonania próbę uczuleniową na niewielkim fragmencie skóry. Jeśli po 24 godzinach nie wystąpi uczulenie, olejek można zastosować na większym obszarze.

Możliwe działania uboczne olejku z drzewa herbacianego:

  • nasilenie wrażliwości skóry i alergii – ponieważ olejek herbaciany może nasilać objawy uczuleniowe i podrażniać skórę, u osób ze skłonnościami do alergii i z bardzo reaktywną skórą jego długotrwałe stosowanie może przynieść efekt odwrotny do oczekiwanego,

  • zaburzenia smaku – mogą wystąpić przy stosowaniu olejku jako płukanki do jamy ustnej)

  • stany depresyjne – takie reakcje zaobserwowano u zwierząt przy stosowaniu dużych ilości na skórę,

  • zaburzenia gospodarki hormonalnej – w raporcie opublikowanym w The New England Journal of Medicine dowiedziono, że stosowanie olejku herbacianego u dorastających chłopców powodowało u nich wzrost piersi. Objawy ustąpiły po zaniechaniu używania olejku. 

ZOBACZ: czy trądzik może mieć podłoże nerwowe? Ekspert: dermatolog dr Marcin Ambroziak:

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3