Zasady dezynfekcji w sklepach, obiektach handlowych i punktach usługowych określa Rozporządzenie Rady Ministrów z dn. 19 kwietnia 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii. W dokumencie jest mowa o dezynfekcji stanowisk kasowych, stanowisk obsługi oraz miejsc prowadzenia sprzedaży lub świadczenia usług. Dezynfekcja takich miejsc powinna być przeprowadzana regularnie, przynajmniej raz na godzinę. Autorzy rozporządzenia nie wskazują natomiast, kto powinien dezynfekować stanowisko pracy.
Gdzie należy dezynfekować stanowiska pracy?
Przeprowadzanie dezynfekcji stanowisk pracy kasjerów i pracowników obsługi jest obowiązkowe w placówkach handlowych zdefiniowanych w art. 3 pkt 1 ustawy z dnia 10 stycznia 2018 r. o ograniczeniu handlu w niedziele i święta oraz w niektóre inne dni są obowiązane dokonywać. Obowiązek cogodzinnych dezynfekcji dotyczy miejsc pracy kasjerów i pracowników obsługi, którzy pełnią swoje obowiązki w takich miejscach, jak:
- sklepy
- stoiska
- stragany
- hurtownie
- składy węgla
- składy materiałów budowlanych
- domy towarowe
- domy wysyłkowe
- biura zbytu, w których pracę wykonują pracownicy lub osoby zatrudnione
Oznacza to, że dezynfekcję co najmniej raz na godzinę powinni przeprowadzać zarówno sprzedawcy przyjmujący płatności na targu, jak i pracownicy dużych sklepów budowlanych, np. Leroy Merlin czy Castoramy. Tych samych procedur powinny przestrzegać osoby zajmujące się wysyłką zakupionych towarów.
Dezynfekcja stanowiska kasowego lub stanowiska obsługi powinna także mieć miejsce w obiektach handlowych lub usługowych, o których jest mowa w § 8 ust. 2 pkt 1 i 2 Rozporządzenia Rady Ministrów z dn. 19 kwietnia w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii. (Warto zaznaczyć, że w § 8 ust. 2 jest mowa o obiektach handlowych o powierzchni sprzedaży powyżej 2000 m kw.)
O regularne dezynfekcje stanowisk kasowych i obsługi powinni zatroszczyć się właściciele i najemcy powierzchni handlowej, którzy sprzedają:
- żywność
- produkty kosmetyczne inne niż perfumy i produkty do upiększania
- artykuły toaletowe
- środki czystości
- produkty lecznice
- wyroby medyczne
- środki medyczne specjalnego przeznaczenia żywieniowego
- artykuły budowlane lub remontowe
- gazety
- artykuły dla zwierząt domowych
- paliwa
Obowiązek dezynfekcji przynajmniej raz na godzinę stanowisk kasowych i obsługi obejmuje także punkty odbioru przesyłek oraz osoby świadczące usługi, gdzie przeważająca działalność usługowa polega na usługach:
- medycznych
- bankowych
- pocztowych
- ubezpieczeniowych
- pralniczych
- gastronomicznych (jeżeli usługi polegają wyłącznie na przygotowywaniu i dostarczaniu żywności)
To ważne, przeczytaj!:
Niezależnie od tego, jak często są dezynfekowane stanowiska pracy w sklepach, obiektach handlowych i punktach usługowych, zakład pracy powinien zapewnić wszystkim osobom zatrudnionym dostęp do rękawiczek jednorazowych lub środków do dezynfekcji rąk. W rozporządzeniu jest także mowa o obowiązku zakrywania ust i nosa za pomocą odzieży lub jej części, maski, maseczki lub kasku ochronnego (w przypadku osób kierujących motocyklem, czterokołowcem lub motorowerem oraz ich pasażerów). Ponadto pracownik może zakryć twarz przyłbicą, jeżeli jego miejsce pracy oddziela od klientów dodatkowa przesłona ochronna.
Rozporządzenie nie reguluje natomiast kwestii dezynfekcji biurek czy półek sklepowych. Można więc założyć, że obowiązek dezynfekcji w 60-minutowych odstępach czasu dotyczy wyłącznie stanowisk kasjerów i pracowników obsługi.