https://stronazdrowia.pl
reklama

Późne śniadania i kolacje skracają życie. Kiedy najlepiej je jeść?

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Długowieczność to nie tylko kwestia genów czy zaawansowanej medycyny, ale w dużej mierze stylu życia. Podczas gdy znaczenie zbilansowanej diety, aktywności fizycznej i unikania używek jest powszechnie znane, najnowsze badania wskazują na kolejny, często pomijany czynnik: porę spożywania posiłków.

Spis treści

Co ujawniło 20-letnie badanie nawyków żywieniowych tysięcy osób?

Wyniki wieloletniego, trwającego ponad dwie dekady badania, w którym regularnie monitorowano styl życia, stan zdrowia i zwyczaje żywieniowe 2945 dorosłych Brytyjczyków w wieku od 42 do 94 lat, przyniosły zaskakujące odkrycie. Analiza danych wykazała, że im byli starsi, tym wyraźniejsza stawała się tendencja do spożywania zarówno śniadania, jak i kolacji o coraz późniejszych godzinach. Co ciekawe, osoby uczestniczące w badaniu stopniowo zawężały też dzienne okno żywieniowe.

Pamiętaj o porannym nawyku przy stole!
Pamiętaj o porannym nawyku przy stole!
Getty Images

Opóźnianie pierwszego posiłku powiązane z gorszym stanem zdrowia

Naukowcy z Massachusetts General Hospital, kierowani przez dr. Hassana Dashtiego, towarzyszyli tysiącom osób, skrupulatnie dokumentując ich nawyki żywieniowe.

Zaobserwowali, że konsekwentne opóźnianie pierwszego posiłku w ciągu dnia było powiązane z gorszym stanem zdrowia fizycznego i psychicznego. U uczestników, którzy jadali późne śniadania, częściej diagnozowano:

  • depresję,

  • stany lękowe,

  • chroniczne zmęczenie,

  • problemy z higieną jamy ustnej.

– Nasze badania pokazują, że u osób starszych zmiany w godzinach posiłków, a szczególnie śniadania, mogą pełnić rolę prostego wskaźnika stanu zdrowia. Zarówno pacjenci, jak i lekarze mogą wykorzystać te zmiany jako wczesny sygnał ostrzegawczy, wskazujący na możliwe problemy zdrowotne fizyczne lub psychiczne – powiedział dr Hassan Dashti.

Warto nadmienić, że uczestnicy badania, którzy systematycznie spożywali śniadanie później, wykazywali wyższe ryzyko śmierci w trakcie obserwacji.

To odkrycie nie tylko zaskoczyło naukowców, ale także nadało nowe spojrzenie na znane powiedzenie, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia.

– Związek między przesunięciem śniadania na późniejszą godzinę a wyższym ryzykiem śmierci wskazuje, że godziny posiłków mogą odzwierciedlać coś więcej niż osobiste preferencje i mogą być powiązane ze starzeniem biologicznym lub pogorszeniem stanu zdrowia. – przyznał Dashti.

Dlaczego nie warto zwlekać rano ze śniadaniem?

Opóźnienie pierwszego posiłku sprawia, że trudniej jest w ciągu dnia dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w optymalnych ilościach.

Dotyczy to zwłaszcza białka, które jest kluczowe dla utrzymania masy mięśniowej (zapobiegania sarkopenii) i prawidłowego funkcjonowania neuroprzekaźników odpowiedzialnych za nastrój.

Późne śniadanie często idzie w parze z nieregularnym trybem dnia, późnym chodzeniem spać, zmniejszoną aktywnością fizyczną i podjadaniem wieczornym. Wszystkie te czynniki są powiązane z gorszym zdrowiem metabolicznym i psychicznym, tworząc cykl, który dodatkowo pogłębia problem.

W przypadku osób starszych przyjmujących leki, opóźnione lub nieregularne posiłki mogą zaburzać wchłanianie i skuteczność farmakoterapii, prowadząc do pogorszenia stanu zdrowia i dalszej utraty apetytu.

Jedz śniadanie w ciągu 1-2 godzin po przebudzeniu, utrzymuj regularny rytm posiłków (np. śniadanie 7-8, lunch 12-13, kolacja 17-19), z zachowaniem 10-12-godzinnego okna snu i postu, unikając podjadania przed snem.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia