https://stronazdrowia.pl
reklama

Do jabłek dodaj te przyprawy i zagotuj. Mikstura wzmocni odporność i pomoże na wzdęcia

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Jesień już daje nam o sobie znać chłodnymi porankami, wiatrem i deszczem. Taka pogoda sprzyja przeziębieniom. Istnieje jednak bardzo prosty i tani sposób na wzmocnienie odporności, a także złagodzenie pierwszych objawów infekcji takich jak ból głowy czy mięśni oraz kaszel i katar. Sięgnij po tę przyprawę, ale zamiast do rosołu dodaj ją do tej mikstury.

Spis treści

Mikstura na odporność i ból. Jak przygotować jabłko z liściem laurowym?

Do zrobienia mikstury z liści laurowych i jabłek na odporność potrzebne są liście laurowe, jabłka, woda oraz ewentualnie miód, imbir czy cynamon dla smaku i dodatkowych właściwości. Wypróbuj prosty przepis na taki napój.

Na odporność, odchudzanie, bóle mięśni i głowy. Napar z liści laurowych i jabłek to tani i prosty sposób na wzmocnienie organizmu jesienią.
Na odporność, odchudzanie, bóle mięśni i głowy. Napar z liści laurowych i jabłek to tani i prosty sposób na wzmocnienie organizmu jesienią.
Liudmila Chernetska/gettyimages.com, freepik.com

Składniki:

  • 5-7 sztuk liści laurowych,

  • 2-3 jabłka,

  • 1 litr wody,

  • opcjonalnie: 2 łyżki miodu,

  • opcjonalnie: kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm), cynamon.

Jak przygotować miksturę z liści laurowych i jabłek na odporność?

  1. Jabłka dokładnie umyj, pokrój na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne. Nie musisz ich obierać, ponieważ w skórce znajduje się wiele cennych witamin.

  2. Do garnka wlej 1 litr wody. Wrzuć liście laurowe i zagotuj. Następnie do wywaru dodaj pokrojone jabłka i imbir opcjonalnie. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Jabłka powinny zmięknąć.

  3. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na około 10 minut, aby napar naciągnął. Po tym czasie przecedź miksturę przez sitko, aby pozbyć się jabłek i liści laurowych.

  4. Gdy napój przestygnie do temperatury poniżej 40 st. C, dodaj miód. Miód w wyższej temperaturze traci swoje cenne właściwości. Dobrze wymieszaj.

Gotową miksturę możesz pić kilka razy dziennie, najlepiej na ciepło. Taki napój, dzięki zawartości witaminy C z jabłek oraz przeciwzapalnym właściwościom liści laurowych i imbiru, może wspierać odporność, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Co daje picie wody z liściem laurowym i jabłkiem?

Picie wody z liściem laurowym i jabłkiem jest korzystne dla zdrowia ze względu na właściwości poszczególnych składników.

Jabłko to bogate źródło witaminy C, która wspiera układ odpornościowy. Dodatkowo zawiera błonnik, który wspomaga trawienie i pomaga utrzymać prawidłową wagę. Skórka jabłka jest pełna antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniami.

Liście laurowe zawierają związki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Regularne spożywanie naparu z liści laurowych może wspomagać trawienie, łagodzić wzdęcia oraz poprawiać metabolizm.

Połączenie liści laurowych i jabłka tworzy napar, który:

  • wspiera odporność – dzięki witaminie C z jabłek i przeciwzapalnym związkom z liści laurowych, mikstura może pomóc w walce z infekcjami. Zwalczy katar, bóle mięśni i głowy,

  • wspomaga trawienie – błonnik z jabłka i związki z liści laurowych mogą regulować pracę jelit,

  • ułatwia odchudzanie – błonnik zawarty w jabłkach przyspiesza przemianę materii, mikstura reguluje też poziom cholesterolu i cukru we krwi,

  • oczyszcza organizm – mieszanka składników może wspierać naturalne procesy detoksykacji organizmu.

Pamiętaj jednak, że picie takiej mikstury powinno być traktowane jako uzupełnienie zrównoważonej diety, a nie zamiennik leczenia. Zawsze warto skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza w przypadku chorób przewlekłych.

Jesteśmy na Google News, aktywuj gwiazdkę, aby uwzględnić nas wśród ulubionych źródeł

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia