Niedobór tego pierwiastka może zahamować wzrost u dzieci lub powodować ból kości
Mangan to jeden z pierwiastków śladowych, który odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Odpowiada za regulację budowy kości, metabolizm cholesterolu i krwinek...
Spożywanie produktów roślinnych może zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego
Rak jelita grubego to podstępna choroba, na którą co roku zapada ok. 18 tys. Polaków, a każdego dnia 33 osoby umierają wskutek rozrostu komórek nowotworowych w...
Ile kalorii spożywamy w Święta Bożego Narodzenia? Zobacz, jak nie przytyć!
Na Święta Bożego Narodzenia spożywamy tradycyjnie 12 potraw – to sporo! Z tego powodu wigilijna wieczerza może wiązać się z przyjęciem nawet kilku tysięcy...
Kolor talerza wpływa na smak potrawy. Może zniechęcać lub zachęcać do jej zjedzenia
Jedzenie z niebieskiego talerza jest bardziej słone, a z czerwonego mniej smaczne niż z białego? Okazuje się, że kolor naczynia wpływa na postrzeganie smaku...
Lubisz placki z jabłkami? Podajemy proste przepisy na ten smaczny deser
Placki z jabłkami sprawiają, że momentalnie cofamy się myślami do czasów beztroskiego dzieciństwa, a ich owocowy smak wywołuje uśmiech na twarzy i rozmarzenie....
Kto nie powinien jeść awokado? Przy tych schorzeniach warto go unikać
Awokado to jeden z najzdrowszych owoców świata, ponieważ mimo swojej kaloryczności stanowi znakomite źródło kwasów omega-3, które wspierają odporność organizmu,...
Te produkty mogą zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna, w przebiegu której dochodzi do defektu wydzielania insuliny, a tym samym wzrasta stężenie glukozy we krwi....
Dosalasz potrawy? Zwiększasz ryzyko rozwoju niewydolności serca i choroby wieńcowej
Lubisz słone potrawy i każde danie dodatkowo dosalasz? Uważaj, bo ten groźny nawyk może przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia tętniczego krwi, obrzęków, a...
Herbata na zdrowe serce. Picie czarnej herbaty może chronić zdrowie kobiet
Chcesz mieć zdrowe serce? Codziennie pij herbatę – niekoniecznie zieloną! Australijscy naukowcy odkryli, że czarna herbata prawie o 40 proc. obniża ryzyko...
Niedobór tego pierwiastka widać na paznokciach. Powoduje też niedokrwistość
Miedź to pierwiastek śladowy, którego niedobór widać na paznokciach. Jest niezbędny: odpowiada za prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, a także bierze...
Spożywaj więcej białka, kawy i herbaty, a wzmocnisz kości i unikniesz złamań
Wzbogacenie swojej codziennej diety o większą ilość białka oraz regularne picie kawy i herbaty znacznie zmniejsza ryzyko złamania szyjki kości udowej u kobiet w...
Objawy niedoboru biotyny łatwo pomylić z przemęczeniem. Na co zwrócić uwagę?
Biotyna, często nazywana witaminą B7 lub witaminą H to związek, który wpływa nie tylko na prawidłową strukturę włosów i paznokci, ale również wspomaga...
Jedna porcja zielonych warzyw liściastych dziennie to niższe ryzyko rozwoju demencji
Co roku na świecie rozpoznaje się 10 mln nowych przypadków demencji – informuje WHO. W prewencji chorób neurodegeneracyjnych ważna jest profilaktyka, w tym...
Ten napój zwiększa ryzyko rozwoju raka! Większość z nas pije go codziennie
Rak piersi to obecnie najczęściej diagnozowany nowotwór złośliwy na świecie, według szacunków rocznie rozpoznaje się go u 1,5 miliona kobiet, a 400 tys. z nich...
Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach
Talerz pełen zdrowych warzyw jesienią i zimą? To możliwe, jeśli sięgniemy po odpowiednie produkty. Stawiając na sezonowość i lokalność możemy włączyć do swojej...
Herbatka z imbirem na przeziębienie i grypę oraz wysoki cholesterol
Herbatka imbirowa to nie tylko smaczny napój, ale również remedium na wiele dolegliwości. Pomaga na niestrawność, łagodzi objawy przeziębienia i grypy, a także...
Te produkty nie powinny zawierać dodatków do żywności – reguluje to prawo
Dodatki do żywności to grupa związków, które poprawiają jej bezpieczeństwo i jakość. Ich rodzaj i dawki w konkretnych artykułach spożywczych są ustalane przez...
Czy jedzenie buraków jest zdrowe? Wyjaśniamy, jakie cenne właściwości ma to warzywo
Burak to zdrowe warzywo korzeniowe, które przez całą jesień i zimę pomaga odtruwać organizm, zapewniając ważne składniki odżywcze i skromną ilość kalorii. Za...
Jak rozpoznać uczulenie na drożdże? Zobacz, w jakich produktach występują
Drożdże to produkt, który od tysiącleci wykorzystuje się do wytwarzania żywności. Obecnie jednak bywa, że po ich spożyciu występują symptomy gastryczne lub...
Żurawina ma nieocenione właściwości lecznicze. Jej zastosowanie i przeciwwskazania
Żurawina to owoc, który wspomaga funkcjonowanie układu moczowego, ale może być pomocny nie tylko przy infekcjach pęcherza. Osoby pijące regularne sok z żurawiny...
Oregano to popularna przyprawa, która łagodzi ból gardła, żołądka i zębów
Oregano, czyli lebiodka pospolita, to przyprawa, którą często dodajemy do pizzy lub zapiekanek. Jest jednak nie tylko smacznym i aromatycznym dodatkiem do dań....
Na co działa witamina C? Zobacz, jakie są właściwości i dzienna dawka tego związku
Witamina C to jedna z niezbędnych witamin, która ma działanie silnego antyoksydantu. Znana też jako kwas askorbinowy, L-askorbinowy czy askorbinian, wit. C...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano godzina temu w kategorii Przewóz osób
Dodano godzina temu w kategorii Weterynarz
Dodano 2 godziny temu w kategorii Transport budowlany
Dodano 2 godziny temu w kategorii Szkolenia BHP