Spis treści
Czekolada mleczna wycofana ze sklepów. Może być groźna dla alergików
Mondelēz International informuje o wycofaniu czekolady mlecznej Marabou – donosi portal produktwarnung.de.
Produkt może zawierać migdały, pszenicę i orzechy, które nie są wymienione na opakowaniu czekolady. Na czekoladzie znajduje się tylko informacja, że „może zawierać śladowe ilości orzechów i/lub pszenicy”, jednak może stanowić zagrożenie dla zdrowia osób z tymi konkretnymi alergiami.
– Alergikom zdecydowanie odradza się spożywanie tego produktu! – czytamy na stronie produktwarnung.de.
Te lody mogą ci zaszkodzić! Zawierają odłamki metalu. Znikają z zamrażarek w sklepach
Znane i lubiane lody są niebezpieczne do spożycia – ostrzega Agencja Standardów Żywności (Foods Standard Agency). Producent wycofuje produkty ze sklepów ze względu na możliwą obecność kawałków metalu ...
Jaka czekolada została wycofana? Szczegóły dotyczące wycofanego produktu
Czekolada mleczna Marabou jest sprzedawana w opakowaniu 220 g. Wycofanie dotyczy produktu z podanymi poniżej datami przydatności do spożycia i kodami partii wydrukowanymi na opakowaniu.
Artykuł: czekolada mleczna Marabou
Zawartość: 220 g
Termin przydatności do spożycia i kod partii:
- 06.12.2024, OUV0140613
- 17.12.2024, OUV0140751
- 22.12.2024, OUV0140832
- 07.12.2024, OUV0141043
- 17.12.2024, OUV0141051
– Mondelēz International wzywa konsumentów, którzy zakupili produkt i są uczuleni na którykolwiek z wymienionych alergenów, aby go nie spożywali i skontaktowali się z punktem sprzedaży z paragonem w celu uzyskania zwrotu pieniędzy – informuje portal produktwarnung.de.
Zanieczyszczone batony mogą zawierać ostre fragmenty. Były dostępne wszędzie
Niebezpieczny baton został już wycofany ze sklepów, ale wiele osób wciąż może mieć go w domu. To produkt popularnej marki, który był dostępny wszędzie. Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, by absolutn...
Jakie są objawy alergii pokarmowej?
Reakcja alergiczna może się znacznie różnić w zależności od osoby. Alergia pokarmowa może wpływać na skórę, przewód pokarmowy, układ oddechowy lub sercowo-naczyniowy. Alergenami może być wiele rodzajów żywności, ale niektóre pokarmy znacznie częściej niż inne wywołują reakcję alergiczną.
Za 90 proc. alergii pokarmowych odpowiada 8 produktów spożywczych:
- mleko krowie,
- jajka,
- orzeszki ziemne,
- ryby,
- skorupiaki,
- orzechy z drzew orzechowych (orzechy nerkowca lub orzechy włoskie),
- pszenica,
- soja.
Alergie pokarmowe objawiają się m.in.:
- reakcjami błon śluzowych, np. obrzęk błon śluzowych całej jamy ustnej, nosa (alergiczny nieżyt nosa) i gardła oraz obrzęk języka,
- nudnościami,
- wymiotami,
- wzdęciami,
- biegunką.
Alergie pokarmowe mogą też prowadzić do reakcji ze strony układu oddechowego ze zwężeniem oskrzeli (astma alergiczna) i skóry (wyprysk atopowy, swędzenie i pokrzywka). W skrajnych przypadkach może wystąpić zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny.
Alergen roku 2024. Uwaga, zagraża nie tylko uczulonym!
Ta substancja dodawana do codziennych produktów może powodować nie tylko alergię pokarmową, ale również kontaktową. Amerykańskie Towarzystwo Kontaktowego Zapalenia Skóry (ACDS) zwraca uwagę na powszec...
Źródła:
- Rückruf: Fehlerhafte Allergenkennzeichnung – Mondelēz ruft Marabou-Milchschokolade zurück produktwarnung.de
- Food allergy Mayo Clinic