1 z 11
Przewijaj galerię w dół
Trendy smaku na nadchodzący Nowy Rok odzwierciedlają nasze...
fot. svetazarzamora/123RF

Smaki 2022 – co będziemy jeść w Nowym Roku?

Trendy smaku na nadchodzący Nowy Rok odzwierciedlają nasze obecne zainteresowania, w tym troskę o zdrowie i środowisko. W modnych daniach, przekąskach i napojach czuć też nostalgię i tęsknotę za dawną kuchnią i jej potrawami. Wcale nie oznacza to prostoty smaku – wręcz przeciwnie, teraz nawet najprostsze codzienne elementy diety zyskują specjalny sznyt. O czym dokładnie mowa?

Jakie smaki, zapachy i kolory będziemy poznawać na talerzach? Oto garść najnowszych inspiracji kulinarnych na 2022 rok!

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 11
Chcemy zdrowia, a więc i owoców. Pożądana jest nie tylko ich...
fot. Zozz/pixabay.com

Owoce i kwiaty

Chcemy zdrowia, a więc i owoców. Pożądana jest nie tylko ich obecność w deserach czy sosach, ale też aromat w różnych daniach i napojach. Teraz są jednak podkręcone dodatkiem jadalnych kwiatów, takich jak lawenda, czarny bez, hibiskus czy róża. Ich zapach dobrze łączy się aromatem owoców rodzimych i egzotycznych, takich jak jabłko, gruszka, jeżyna, mango, żurawina, morela, marakuja, liczi, karambola. Smakowite kombinacje to m.in. czarna porzeczka, kwiat czarnego bzu i malina moroszka czy malina, wiśnia i żurawina.

3 z 11
Pożądamy przekąsek, napojów i potraw z dodatkiem produktów...
fot. Conscious Design/unsplash.com

Smaki odporności

Pożądamy przekąsek, napojów i potraw z dodatkiem produktów wspomagających odporność, których nie brakuje zwłaszcza wśród przypraw. Na topie wciąż są kurkuma, imbir, papryczki chili i inne ostre dodatki, m.in. musztarda. Wzmacnianie układu immunologicznego to także owoce bogate w witaminę C, czyli głównie jagodowe i cytrusowe, a ponadto napoje fermentowane i wzbogacane probiotycznymi bakteriami. Wciąż w modzie są ponadto owocowe proszki dodawane m.in. do deserów i napojów, a ponadto roślinne wyciągi z ziół, w tym przeciwzapalny kannabidiol (CBD).

4 z 11
Cytrusy nie przestają być modne, zwłaszcza, że w ich...
fot. Crystalweed cannabis/unsplash.com

Cytrusowe fuzje

Cytrusy nie przestają być modne, zwłaszcza, że w ich skórkach występują skuteczne związki antywirusowe. Największa uwaga skierowana jest na mandarynkę, ale do topowych dodatków należy też japońska cytryna yuzu, limonka, grejpfrut czy pomarańcza. Ich smaki i aromaty świetnie komponują się ze sobą oraz szeroką gamą składników dań wytrawnych i słodkich. Cytrusy są nieodłączne w modnych probiotycznych napojach, zwłaszcza kombuczy wytwarzanej na grzybie herbacianym. Warto zwrócić też uwagę na inne fermentowane napoje – oprócz tych tradycyjnych to także kefir wodny uzyskany na kryształkach japońskich.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Zobacz również

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci