Spis treści
Kiedy jest sezon na arbuzy?
Arbuz, inaczej kawon (Citrullus lanatus) botanicznie zaliczany jest do rodziny roślin dyniowatych i spokrewniony z ogórkiem, dynią, kabaczkiem czy patisonem. Częścią jadalną jest duża jagoda, co wskazuje na klasyfikację arbuza jako owocu.
Arbuz ma pyszny, intensywnie różowy lub słonecznie żółty miąższ, ukryty pod grubą zieloną i niejadalną skórą. Roślina ta wywodzi się z terenów południowej Afryki, gdzie rośnie dziko. Udomowiona została w północnej Afryce ponad 5 tysięcy lat temu. Współcześnie wyróżnia się cztery rodzaje arbuzów, z których jadany jest arbuz zwyczajny.
Sezon na arbuzy zaczyna się w Polsce w czerwcu i trwa do września, przy czym przez większość roku w sklepach dostępne są owoce importowane.
Dynia, arbuz i melon – poznaj zdrowotne właściwości roślin d...
Arbuz – kalorie, wartość odżywcza i indeks glikemiczny
Arbuz jest owocem o niskiej kaloryczności, ponieważ głównym składnikiem jego miąższu jest woda, która stanowi, aż 92 proc. miąższu. Odpowiedzią na pytanie, ile kcal ma arbuz, rzeczywiście niewiele, gdyż w 100 g owocu zawarte jest ok. 37 kalorii. Dostarczają je węglowodany proste, których w arbuzie jest ok. 8,5 g w 100 gramowej porcji. W arbuzie znajduje się bardzo mało białka, bo tylko 1 g, plus znikome ilości tłuszczu.
Warto wiedzieć, że sam miąższ arbuza nie jest kaloryczny – ale pestki arbuza już tak. W szklance pestek znajduje się, aż 600 kcal, czyli tyle ile w 100 g orzechów.
Wartość indeksu glikemicznego arbuza wskazuje, że owoc ten nie powinien znaleźć się w diecie osób z cukrzycą i zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Indeks glikemiczny arbuza jest wysoki, gdyż wynosi 70 jednostek. Należy jednak pamiętać, że wartość indeksu glikemicznego odnosi się do takiej porcji danego produktu, jaka dostarcza 50 g węglowodanów przyswajalnych, a więc przypadku arbuza będzie to aż 625 g owocu.
Diabetycy, osoby z insulinoopornością i hipoglikemią reaktywną mogą spożywać arbuza, ale w niewielkich porcjach. Najlepiej połączyć owoc z jogurtem naturalnym lub orzechami, które dodatkowo obniżą ładunek glikemiczny posiłku.
Przeczytaj również, bo warto:
Jakie wartości odżywcze ma arbuz?
Arbuz zawiera stosunkowo niewielkie ilości witamin. Wspomnieć należy przede wszystkim o antyoksydacyjnej witaminie C (8,1 mg w 100 g), która wspomaga wchłanianie żelaza z pożywienia, a także wzmacnia naczynia krwionośne. W miąższu arbuza występuje beta-karoten (238 mikrogramów) będący prekursorem witaminy A, która wzmacnia wzrok i działa ochronnie na skórę. Arbuz to źródło potasu (112 mg w 100 g owocu), który obniża ciśnienie krwi.