Jedzenie na miłość, czyli najlepsze afrodyzjaki. Te produkty rozgrzeją wasze zmysły w sypialni! Zobacz, co zawiera dieta na potencję
Arbuz na potencję, arginina na erekcję
Są to dwa aminokwasy o podobnej budowie i właściwościach, występujące w naturalnych produktach. Źródłem argininy jest żywność zasobna w białko, a w szczególności orzechy – zwłaszcza te włoskie. Cytrulina jest związkiem charakterystycznym dla arbuza (Citrullus lanatus) przy czym w organizmie jest przekształcana do argininy. Ta jest natomiast prekursorem tlenku azotu, który wspomaga krążenie krwi. Oba związki są dobrze znane w sporcie, gdzie przyjmowane przed wysiłkiem (najlepiej razem) wspomagają wydolność fizyczną. Są też jednak pomocne w przypadku zaburzeń erekcji (ED) u mężczyzn i słabego pobudzenia u kobiet. W jednym z badań przyjmowanie 1,5 g L-cytruliny dziennie przez 4 tygodnie przyczyniło się do 90-procentowego wzrostu jakości erekcji w przypadku ED. Z kolei L-arginina była kiedyś sprzedawana w postaci suplementu jako „kobieca Viagra”. Dziś wiemy, że działa skuteczniej w towarzystwie cytruliny (i innych substancji związanych z produkcją tlenku azotu). Arginina powoduje dodatkowo wzrost produkcji hormonu wzrostu, który zwiększa wydzielanie testosteronu i wspomaga erekcje dzięki działaniu na mięśnie gładkie w ciałach jamistych penisa. Dawka stosowana przed aktywnością to 3-6 g, a maksymalna to 15-18 g dziennie, przy czym przy spożyciu powyżej 10 g mogą wystąpić zaburzenia gastryczne i biegunka. Związków tych nie należy stosować przy problemach z ciśnieniem krwi, a zwłaszcza podczas przyjmowania leków.