Spis treści
Nalewka miodowa – prosty przepis na miodówkę
Miodówka to jedna z najprostszych do przygotowania zdrowotnych nalewek. Do jej zrobienia potrzebnych jest tylko kilka produktów. Warto jednak pamiętać o jakości miodu, który powinien być naturalny, bez dodatku barwników lub cukru. Niestety, miody syntetyczne, które można powszechnie kupić w sklepie, nie nadają się do zrobienia tej leczniczej mikstury.
Składniki na miodówkę:
- 1000 ml naturalnego miodu lipowego lub wielokwiatowego,
- sok wyciśnięty z 5 cytryn,
- 1200 ml spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk.
Jak przygotować nalewkę z miodu?
- Nalewkę miodową przygotowuje się z płynnego miodu. Dlatego jeśli chcesz przygotować ją w momencie, gdy już się skrystalizował, musisz najpierw go rozpuścić.
- Jak rozpuścić miód? Ten produkt traci swoje właściwości powyżej 40 stopni Celsjusza, dlatego najlepiej zagrzać w garnku wodę do temperatury 38-39 stopni, po czym wstawić do niej słoik i poczekać. Możesz co jakiś czas wymieszać miód łyżką, dzięki czemu szybciej stanie się płynny.
- Następnie płynny miód wymieszaj z sokiem z cytryn, dodaj alkohol, zakręć słoik i dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną miksturę odstaw na 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce np. do spiżarni lub piwnicy.
- Po tym czasie miodówkę przefiltruj przez gazę złożoną w kilka warstw, przelej do szklanych butelek i odstaw na kolejne 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.
- Po tym czasie nalewka z miodu jest gotowa do spożycia.
Podczas przygotowania miodówki możesz dodać do niej również przyprawy korzenne, takie jak kora cynamonu, anyż lub goździki, dzięki którym zyska dodatkowe właściwości zdrowotne i unikalny smak.
Właściwości lecznicze nalewki miodowej
Miód to naturalna słodka substancja produkowana przez pszczoły z nektaru kwiatów lub soku. Miód można spożywać na surowo, a także dodawać do sosów, słodzić nim kompoty, a nawet przygotować domowe kosmetyki (tutaj sprawdzisz, jak przygotować domową maseczkę na twarz z miodem).
Nalewka przygotowana z dodatkiem miodu zawiera szereg witamin i związków mineralnych, w tym witaminy z grupy B, witaminę C, a także K i E, która uznawana jest za witaminę młodości i płodności. Ta zdrowotna mikstura stanowi również źródło wapnia, żelaza, magnezu, fosforu cynku i potasu, który wspiera układ krążenia, reguluje ciśnienie tętnicze krwi, a nawet łagodzi obrzęki i wspiera walkę z cellulitem wodnym.
Miodówka to także źródło antyoksydantów, których działanie wzmacnia alkohol. Przeciwutleniacze chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, hamują stan zapalny, spowalniają proces starzenia się komórek, a nawet działają przeciwnowotworowo.
Warto także wspomnieć o unikalnych właściwościach nalewki. Miód jest źródłem enzymów, w tym diastazy, inwertazy, katalazy, fosfatazy i oksydazy glikozydowej. Enzymy te wykazują działanie przeciwbakteryjnie i probiotyczne, czyli wspierające namnażanie się korzystnej mikroflory bakteryjnej.
Jakie jeszcze właściwości ma nalewka miodowa? Według ekspertów medycyny naturalnej wykazuje działanie:
- przeciwzapalne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwpasożytnicze,
- wzmacniające,
- detoksykujące,
- przeciwkaszlowe,
- przeciwzaparciowe,
- żółciotwórcze i żółciopędne,
- pobudzające wydzielanie kwasu solnego w żołądku i soku trzustkowego,
- przyspieszające metabolizm.
Warto dodać, że nalewka z miodu charakteryzuje się również działaniem hipotensyjnym, czyli obniżającym i regulującym ciśnienie tętnicze krwi. Jednak taki efekt osiąga się tylko poprzez regularne stosowanie dawki leczniczej.
Warto zatem rozważyć rozpoczęcie kuracji miodówką w przypadku:
- obniżenia odporności,
- przeziębienia,
- grypy,
- kataru,
- kaszlu,
- infekcji górnych dróg oddechowych,
- zapalenia płuc,
- niestrawności,
- zatrucia pokarmowego,
- pasożytów układu pokarmowego,
- niestrawności,
- zaparć,
- bólu brzucha,
- grzybicy układowej, czyli kandydozy,
- umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi,
- miażdżycy,
- hipercholesterolemii,
- zaburzeń pracy wątroby.
Dodatkowo nalewkę miodową można stosować jako nasączenie do okładów, które warto przykładać na skórę dotkniętą obrzękami lub siniakami.
Miodówka – dawkowanie i przeciwwskazania do spożycia
Nalewka z miodu może być stosowana jako wparcie leczenia różnych dolegliwości, ale również jako element profilaktyki chorobowej. Dawka lecznicza tej złocistej nalewki wynosi 45 ml, a fitoterapeuci radzą spożywać ją na czczo.
Ze względu na naturalnie występujące cukry w miodzie, tej leczniczej mikstury powinny unikać osoby z zaburzeniami przemiany glukozy, czyli z cukrzycą, insulinoopornością i stanem przedcukrzycowym.
Do innych przeciwwskazań do spożywania miodówki zalicza się:
- ciąża i czas karmienia piersią,
- alergia na alkohol lub jego nietolerancja,
- stosowanie leków, których składniki aktywne mogą wchodzić w reakcję chemiczną z alkoholem,
- alergia na miód,
- alergia na pyłki (w zależności od tego, jaki rodzaj miodu został użyty do produkcji nalewek. Jednak zawsze istnieje ryzyko, że w miodzie znajdują się niewielkie ilości innych rodzajów pyłków, co może skutkować pojawieniem się reakcji alergicznej).