Gwiazdy, które unikają glutenu jak ognia. Zobacz, kto choruje na celiakię lub ma nietolerancję glutenu

Gabriela Fedyk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Celiakia dotyka 1 na 100 osób na świecie. Liczba chorych podwaja się co 15 lat. Wiele osób jest też dotkniętych nietolerancją glutenu. Do tej pory nie ma żadnego lekarstwa na tę dolegliwość, a jedynym rozwiązaniem jest unikanie produktów zawierających gluten. Zobacz, które popularne osoby zmagają się z celiakią lub nietolerancją glutenu.

Spis treści

Znani, którzy chorują na celiakię lub nie tolerują glutenu

Mimo że celiakia i nietolerancja glutenu różnią się między sobą, to osoby, które się z nimi zmagają, muszą unikać spożywania glutenu. Dietę bezglutenową stosują m.in. tenisista Novak Djoković i aktor Billy Bob Thornton.

Jessica Simpson, Billy Bob Thornton, Ryan Phillippe
Wiele popularnych osób choruje na celiakię lub nie toleruje glutenu. PBG/JASON SZENES/PAP

Zobacz, kto ze znanych osób choruje na celiakię albo ma nietolerancję na gluten.

Co to jest nietolerancja glutenu? Różnica między nietolerancją glutenu a celiakią

Nietolerancja glutenu może mieć podobne objawy do celiakii, ale jest to inny problem zdrowotny i ma odmienne długoterminowe skutki.

Chorzy na celiakię muszą unikać glutenu, ponieważ może on powodować uszkodzenia jelit oraz uniemożliwiać organizmowi wchłanianie niezbędnych składników odżywczych.

Nietolerancja glutenu może powodować dyskomfort, jednak stosunkowo rzadko może spowodować ciężkie objawy, które będą wymagać pomocy w nagłych wypadkach.

Istnieje też grupa osób z alergią na pszenicę. Osoby te muszą unikać wszystkich produktów pszennych. Ich zjedzenie może zagrażać życiu alergików.

Eksperci nie są pewni, co dokładnie powoduje nietolerancję glutenu. Niektórzy badacze sugerują, że to nie gluten, a inne składniki pszenicy mogą powodować reakcje układu odpornościowego.

Co to jest celiakia?

Celiakia (choroba trzewna, enteropatia glutenozależna) to zaburzenie trawienne, które jest spowodowane nieprawidłową reakcją immunologiczną na gluten. Gluten to białko występujące w żywności, która została wyprodukowana z pszenicy, jęczmienia, żyta i pszenżyta. Znajduje się również w owsie, który został wyprodukowany w zakładach przetwórczych obsługujących inne ziarna. Gluten można też nawet znaleźć w niektórych lekach, witaminach i kosmetykach.

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną. Układ odpornościowy w celiakii w odpowiedzi na gluten wytwarza toksyny, które niszczą kosmki jelitowe, czyli małe, wypustki wewnątrz jelita cienkiego. Jeżeli kosmki zostaną uszkodzone, organizm nie jest w stanie wchłonąć składników odżywczych z pokarmu, co może prowadzić do niedożywienia i innych poważnych komplikacji zdrowotnych (m.in. trwałego uszkodzenia jelit).

Osoby z celiakią muszą wyeliminować ze swojej diety wszystkie formy glutenu:

  • większość pieczywa,
  • wypieki z mąk zawierających gluten,
  • piwo,
  • żywność, w której gluten jest stosowany jako składnik stabilizujący.

Jakie są objawy celiakii?

Objawy celiakii dotyczą przede wszystkim jelit i układu pokarmowego, choć mogą również obejmować inne części ciała. Objawy celiakii u dzieci i dorosłych różnią się od siebie.

Objawy celiakii u dzieci to m.in.:

  • zmęczenie,
  • rozdrażnienie,
  • mniejszy wzrost niż u rówieśników,
  • opóźnione dojrzewanie,
  • utrata wagi,
  • wymioty,
  • wzdęcia brzucha,
  • ból brzucha,
  • uporczywe biegunki lub zaparcia.

Dowiedz się więcej:

Objawy celiakii u dorosłych to m.in.:

  • ból brzucha,
  • wzdęcia,
  • biegunka,
  • anemia z niedoboru żelaza,
  • ból i sztywność stawów,
  • słabe, kruche kości,
  • zmęczenie,
  • drgawki,
  • drętwienie i mrowienie w dłoniach i stopach,
  • przebarwienia zębów lub utrata szkliwa,

Kobiety z celiakią mogą doświadczać nieregularnych miesiączek, zdarza się niepłodność i poronienia.

Dowiedz się więcej:

Innym objawem celiakii jest też zapalenie opryszczkowate skóry (DH). To intensywnie swędząca wysypka skórna składająca się z guzków i pęcherzyków. Może występować na łokciach, pośladkach i kolanach. Zapalenie opryszczkowate skóry dotyka około 15 do 25 proc. osób z celiakią. Osoby z DH zazwyczaj nie mają objawów trawiennych.

Warto podkreślić, że objawy mogą się różnić u poszczególnych osób. Zależy to m.in. od:

  • czasu, przez jaki dana osoba była karmiona piersią jako niemowlę,
  • wieku, w którym dana osoba zaczęła jeść gluten,
  • ilości spożywanego glutenu,
  • ciężkości uszkodzenia jelit.

Zdarzają się też osoby z celiakią, które nie mają żadnych objawów, a mimo to nadal mogą się rozwijać długoterminowe powikłania w wyniku tej choroby.

Leczenie celiakii

Obecnie nie istnieje lek na celiakię, ale naukowcy kontynuują prace nad terapiami lekowymi, które ułatwią życie z celiakią oraz poprawią długoterminowe perspektywy chorych.

Większość chorujących na celiakię stwierdza, że wyeliminowanie glutenu z diety znacznie poprawia ich stan zdrowia. Wskazane jest też przyjmowanie suplementów witamin i minerałów, które pomagają zapobiec niedoborom.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródła:

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia