Spis treści
Jakie jabłka wybrać do szarlotki, a jakie do kompotu?
Przygotowując desery z jabłek, warto pamiętać, że odmiana tego owocu w znaczący sposób wpływa na walory smakowe i estetyczne potrawy. Wyróżnia się odmiany jabłek kwaśnych i słodkich, jabłka miękkie, soczyste, kruche i twarde. Zachowują się one w zupełnie inny sposób poddane obróbce termicznej, dzięki czemu uzyskują inną konsystencję i formę.
- jabłka twarde – są trudne do rozgotowania, zachowują więc pierwotny kształt. Warto wybrać je jabłecznika, kompotu, a także świetnie sprawdzą się do nadziewania i pieczenia, np. Gala, Granny Smith, Ligol,
- jabłka miękkie – łatwo rozpadają się podczas obróbki. Przeznaczone są na musy, dżemy, do szarlotki z kremowym jabłkowym nadzieniem, np. Antonówka, Champion, Jonagold, Papierówka, Szara Reneta,
- jabłka słodkie – są dobre do ciast, nie trzeba wówczas dodawać wiele cukru lub innych substancji słodzących, np. Champion, Gala, Golden Delicious, Ligol, Papierówka, Rubin, Topaz,
- jabłka kwaśne – nadają się do szarlotki lub przetworów. Wprowadzają ciekawy kontrast dla słodkiego ciasta, np. Antonówka, Idared, Jonagold, Gloster, Lobo, Szara Reneta.
Poznaj zasady: Diety sirtfood, na której schudła Adel
Co zrobić z jabłek? Wypróbuj te przepisy na niskokaloryczne desery z jabłek!
Słodkie wypieki mogą być fit pod warunkiem, że kaloryczne składniki zamienimy na lżejsze odpowiedniki. I tak do szarlotki zamiast zwykłej mąki warto użyć pełnoziarnistej i zmielonych płatków owsianych, zamiast cukru miodu, a masło warto zastąpić olejem kokosowym.
Te pyszne fit desery z jabłek możesz jeść na diecie odchudzającej. Wypróbuj przepisy na szarlotkę i inne słodkości z jabłkami!