Placki z jabłkami na każdą okazję? Zrobisz je w kilka minut. Wypróbuj przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka oraz domowe racuchy
Tradycyjne racuchy z jabłkami na drożdżach
Poniższy przepis jest najbardziej tradycyjny. By lekko go odchudzić, warto smażyć racuszki na mniejszej ilości tłuszczu, tak aby w nim nie pływały, a część mąki pszennej zastąpić tą z pełnego ziarna.
Składniki (4 porcje):
• 400 g pszennej mąki (lub 300 g jasnej i 100 g pełnoziarnistej)
• 500 ml ciepłego mleka,
• 40 g drożdży w kostce,
• szczypta soli,
• 2 jabłka,
• cukier puder do posypania.
• olej do smażenia.
Sposób przygotowania: Tradycyjne racuchy na drożdżach wymagają przygotowania zaczynu. W tym celu do miseczki należy rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i ok. 200 ml ciepłego mleka – wymieszać i pozostawić na ok. 10 minut, by drożdże urosły. W tym czasie warto zetrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach i odcisnąć nadmiar soku.
Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli, oraz dodać gotowy zaczyn i resztę mleka. Ciasto wyrabiać początkowo drewnianą łyżką, a następnie ręcznie. Stopniowo należy dokładać starte jabłka i wyrabiać jeszcze kilka minut, a następnie przykryć miskę ściereczką i pozostawić na ok. 60 minut, by ciasto zwiększyło swoja objętość.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i za pomocą zmoczonej w zimnej wodzie łyżki wykładać wyrośnięte ciasto. Racuszki z jabłkami smażyć, aż będą rumiane z obu stron. Koniecznie należy odsączyć je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z posypane cukrem pudrem.