Zapalenie trzustki – charakterystyka choroby
Zapalenie trzustki to jedno z najczęstszych schorzeń dotykających tego narządu. Trzustka jest narządem gruczołowym, co oznacza, że jej główne zadanie to produkcja substancji niezbędnych w procesach metabolicznych. Pęcherzyki trzustki produkują enzymy trawienne. Dzięki nim możliwe jest trawienie węglowodanów, tłuszczu, białek. Nieco inne role pełni pięć rodzajów komórek budujących wysepki trzustkowe. Wydzielają one ważne dla organizmu hormony, między innymi: glukagon, insulinę oraz somatostatynę. Pierwszy i drugi odpowiadają za regulację poziomu glukozy, natomiast trzeci hamuje wydzielanie hormonu wzrostu w przysadce mózgowej, zapobiegając jego nadmiarowi.
Warto wiedzieć:
Stan zapalny trzustki może mieć charakter ostry lub przewlekły. Ostre zapalenie trzustki daje nagłe, intensywne objawy, szczególnie bólowe. Może być w rzeczywistości zapaleniem przewlekłym, które weszło w ostrą fazę. Z kolei przewlekłe zapalenie trzustki wynika najczęściej z jej wieloletnich uszkodzeń i długo pozostaje niemal bezobjawowe, poza uporczywym, obniżającym jakość życia bólem o niewielkim nasileniu. Każde z dwóch typów zapalenia trzustki powoduje nieco odmienne dolegliwości.