Tragiczny finał wakacji nad Bałtykiem. Ponad 120 zatrutych osób, 1 osoba nie żyje. „Półprzytomni leżeli w łóżkach”

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wideo
od 16 lat
Do masowego zatrucia Salmonellą doszło w czerwcu 2024 r. w ośrodku wczasowym w Pogorzelicy nad Bałtykiem. Bakterią zatruły się 122 osoby. Jedna osoba zmarła. Sprawę bada prokuratura i sanepid.

Spis treści

Zatrucie Salmonellą w Pogorzelicy. 122 osoby zatrute, jedna osoba nie żyje

122 osoby zatruły się Salmonellą podczas turnusu w ośrodku wczasowym w Pogorzelicy nad Bałtykiem. Do szpitala trafiło 8 osób. Jedna z nich zmarła. Był to pracownik ośrodka, który wydawał wczasowiczom posiłki i prawdopodobnie też je spożywał. Właściciel ośrodka zdecydował o zakończeniu turnusu.

– To było straszne, ludzie słaniali się na nogach – opowiadał jeden z kuracjuszy.
– To było straszne, ludzie słaniali się na nogach – opowiadał jeden z kuracjuszy.
Rodolfo Parulan Jr./Tom Merton/Getty Images

U seniorów, którzy wypoczywali w nadmorskim pensjonacie, pojawiły się objawy zatrucia pokarmowego – wymioty, biegunka, osłabienie, nudności, mocne odwodnienie. Po przeprowadzeniu dochodzenia epidemicznego specjaliści z sanepidu w Szczecinie stwierdzili, że przyczyną jest Salmonella.

– W wyniku przeprowadzonych badań pobranych wymazów ustalono, że czynnikiem etiologicznym zatrucia pokarmowego jest Salmonella – poinformowała rzeczniczka prasowa Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie Małgorzata Kapłan.

W sprawie śmierci pracownika ośrodka prowadzone jest postępowanie. Jeżeli ze zgonem zostanie powiązane zatrucie, to w sprawie zostanie wszczęte śledztwo.

– Prowadzimy w tej sprawie odrębne postępowanie. Prowadzi je Prokuratura Rejonowa w Gryficach, która wcześniej wszczęła śledztwo w sprawie masowego zatrucia – powiedział „Gazecie Wyborczej” prokurator Piotr Wieczorkiewicz, rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Szczecinie. – Przeprowadzona zostanie sekcja zwłok zmarłej osoby. Jeśli potwierdzi się, że przyczyną zgonu było zatrucie, obie te sprawy będą prowadzone łącznie. Kluczowa jest opinia biegłych.

Bakteria, która wywołuje „chorobę brudnych rąk”. Tak rozpoznasz objawy zatrucia

Bakteria, która wywołuje „chorobę brudnych rąk”. Tak rozpoznasz objawy zatrucia

Salmonella to groźna bakteria, która wywołuje zatrucie pokarmowe. Występuje wręcz powszechnie w surowych produktach odzwierzęcych, dlatego przy ich przechowywaniu i przygotowaniu trzeba zachować zasad...

Salmonella w ośrodku nad Bałtykiem. „Ludzie słaniali się na nogach”

Salmonellą zatruli się zarówno kuracjusze, jak i pracownicy ośrodka. Do udzielenia pomocy wezwano pogotowie i Ochotniczą Straż Pożarną w Karnicach. Inni zgłaszali się do punktów nocnej i świątecznej opieki zdrowotnej.

– Początkowo osobom, u których wystąpiły objawy zatrucia pokarmowego, sanepid nakazał izolację w pokojach w ośrodku. Jednak z pojedynczych przypadków sytuacja przekształciła się na skalę masową, gdzie pomocy medycznej potrzebowało około stu pensjonariuszy. Dochodziło do zasłabnięć i niektóre osoby były transportowane do najbliższych szpitali – relacjonowało OSP Karnice.

Wczasowicze z ośrodka w Pogorzelicy twierdzą, że problemy żołądkowe zaczęły się u nich pojawiać po spożyciu pierogów z mięsem, które zostały podane w ośrodku na kolację.

– Zjadłem tylko trzy pierogi, bo się rozpadały. Potem w pokoju wypiłem ćwiartkę wódki i pewnie to mnie uratowało. To znaczy, czułem się bardzo źle, miałem biegunkę i wymioty, ale z innymi było gorzej. Nasz przyjaciel zasłabł, przewrócił się i leżał we własnych odchodach – opowiedział „Gazecie Wyborczej” pan Ryszard, 77-letni kuracjusz ośrodka.

Po kolacji, po której zaczęły się problemy żołądkowe wczasowiczów, już nikt nie zszedł na śniadanie. W ośrodku pojawił się sanepid, zakażonym podawano kroplówki.

– To było straszne, ludzie słaniali się na nogach. Na miejscu ludzie z sanepidu kazali wczasowiczom pobierać wymazy, ale niektórzy nie mieli na to siły, bo półprzytomni leżeli w łóżkach. Ratownicy medyczni podawali nam kroplówki. Nie mieli stojaków, więc nie było ich gdzie powiesić, zaczepiali te kroplówki na wieszakach, telewizorach, klamkach od okien – relacjonował pan Ryszard.

Koszmar urlopowiczów w Chorwacji. Groźny wirus na plaży w Zadarze

Koszmar urlopowiczów w Chorwacji. Groźny wirus na plaży w Zadarze

Chorwacja to ukochany przez Polaków kierunek na letni wypoczynek. Piękne wybrzeże i słoneczna pogoda przyciągają co roku tysiące turystów z kraju. Ten sezon dla niektórych nie zaczął się jednak dobrze...

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk

Zatruci Salmonellą pod kontrolą sanepidu również po powrocie znad Morza Bałtyckiego

Ośrodek wczasowy w Pogorzelicy jest pod kontrolą sanepidu.

– Pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gryficach pobrali do badań wymazy sanitarne od personelu bloku żywienia, wymazy od osób chorych, wymazy z rąk, wymazy z powierzchni oraz żywność – podaje portal Rynek Zdrowia.

Wyniki badań potwierdziły, że przyczyną masowego zatrucia była Salmonella. Powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne, pod które podlegają wczasowicze, zostały powiadomione o sytuacji. Seniorzy są objęci nadzorem epidemiologicznym. O podejrzeniu zatrucia poinformowana została też Prokuratura Rejonowa w Gryficach. Właściciel ośrodka „współpracował z inspekcją sanitarną, by wyjaśnić przyczynę zatrucia”, „zachowywał się odpowiedzialnie” i podjął decyzję o zakończeniu turnusu – o czym informowała rzecznika Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.

Grypa jelitowa czy zatrucie pokarmowe? Poznaj różnice

Grypa jelitowa czy zatrucie pokarmowe? Poznaj różnice

Grypa jelitowa czy zatrucie pokarmowe? To częste pytanie, które pojawia się, gdy odczuwamy dolegliwości trawienne. Mdłości, wymioty, ból brzucha, biegunka czy gorączka to kilka z podobnych objawów tyc...

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk

Jak można zarazić się Salmonellą?

Salmonellą można się zarazić, jedząc produkty skażone jej bakteriami. Na warunki przechowywania i transportu żywności należy zwrócić uwagę szczególnie w okresie letnim, kiedy jest bardzo ciepło.

– Szczególnie uważać trzeba na [produkty] zwierzęce, jak surowe mięso, przetwory mięsne, nabiał, surowe jaja oraz produkty je zawierające – pisze Anna Rokicka-Żuk na Stronie Zdrowia.

Przebieg choroby zazwyczaj jest gwałtowny. Główne objawy to:

  • biegunka,

  • wymioty,

  • ból brzucha,

  • nudności,

  • gorączka.

Salmonellą można się zatruć przez zjedzenie:

  • surowych lub niedogotowanych jaj,

  • niedogotowanego drobiu,

  • gotowanych potraw i sałatek, które przez kilka godzin były poza lodówką.

W ośrodku wczasowym w Pogorzelicy Salmonellą zatruły się 122 osoby, z czego 8 było hospitalizowanych. Jedna osoba zmarła.

Nie myj kurczaka przed gotowaniem! Możesz zarazić się groźnymi bakteriami

Nie myj kurczaka przed gotowaniem! Możesz zarazić się groźnymi bakteriami

Zasady higieny nakazują, żeby przed zjedzeniem większość żywności myć pod bieżącą wodą. Tak robimy z owocami czy warzywami, więc czemu nie mielibyśmy myć również kurczaka czy innych surowych mięs prze...

Monika Góralska
Monika Góralska

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia