Badacze z Wydziału Chemicznego Politechniki Wrocławskiej sprawdzili już wpływ zimnej plazmy atmosferycznej na soki kilku popularnych polskich producentów. Teraz prowadzą prace nad sokami świeżymi, jednodniowymi. Swoimi wynikami podzielili się już na łamach prestiżowego czasopisma naukowego poświęconemu chemii żywności "Food Chemistry", holenderskiego wydawnictwa Elsevier.
- Zajmowaliśmy się do tej pory sokami buraczanymi, jabłkowymi i pomarańczowymi, które w określonych warunkach potraktowaliśmy zimną plazmą atmosferyczną, czyli zjonizowanym gazem, uważanym za czwarty stan skupienia materii - opowiada dr hab. inż. Piotr Jamróz, prof. uczelni.
Prof. Jamróz tłumaczy, że wyniki działania plazmy na soki owocowe różnią się w zależności od ich rodzaju. Wszystkie jednak wykazują większą przyswajalność magnezu, manganu czy cynku. Oznacza to, że soki mają lepsze wartości odżywcze. Podczas badań okazało się również, że plazma wpływa na wydłużenie daty ważności spożycia po otwarciu napoju. W przypadku soku pomarańczowego to aż 26 dni!
Traktowanie soków plazmą przyniosło jeszcze jeden skutek. Napoje zyskały zdolność niszczenia komórek nowotworowych, nie wpływając jednocześnie na zdrowe komórki.
- Zaczęliśmy od analizy właściwości fizyko-chemicznych soków, m.in. barwy, zawartości całkowitej cukrów i polifenoli, ale równie ważne było dla nas to, czy takie "poplazmowe" soki są bezpieczne do spożycia. Badania pod tym kątem prowadzimy wspólnie z Instytutem Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN. Od razu sprawdzono, czy taki sok nie powoduje procesów nowotworzenia. Wyniki badań pokazały, że nie tylko nie wpływa on na komórki prawidłowe, ale dodatkowo ma właściwości antynowotworowe - mówi dr hab. inż. Anna Dzimitrowicz.
Naukowcy zastrzegają, że zanim możliwe będzie stosowanie ulepszonych soków przy wspieraniu leczenia nowotworów lub przy profilaktyce, potrzebne jest jeszcze mnóstwo badań.
- To, czym się obecnie zajmujemy, to badania wstępne. Szukamy teraz finansowania m.in. na projekt, w ramach którego przeprowadzimy złożone testy biologiczne, które dadzą nam pewność, że spożywanie soków poddanych działaniu zimnej plazmy atmosferycznej jest na pewno bezpieczne - precyzuje dr hab. Anna Dzimitrowicz.
To badania wstępne, ale uczelnia informuje, że ich wynikami zainteresowanych jest już kilka dużych firm z branży spożywczej.
Zobacz także
Musisz to wiedzieć
- Kamienice, dużo zieleni i wielka odbudowa miasta, czyli Wrocław przed i po II WŚ
- Tajemnicze i ohydne "galaretki" w lesie. Niektórzy mówią, że są... z kosmosu
- Działki budowlane z widokiem na las. Oferty z Dolnego Śląska do 150 tys. złotych
- Sprząta miejsca zbrodni. Ma ciężką pracę ale i wielkie serce [ZDJĘCIA 18 +]