Sok pomarańczowy leczący nowotwory? Naukowcy z Wrocławia prowadzą badania [ZDJĘCIA]

Konrad Bałajewicz
Konrad Bałajewicz
Zespół badawczy Wydziału Chemicznego Politechniki Wrocławskiej: (od lewej) prof. Piotr Jamróz, prof. Paweł Pohl, dr hab. Anna Dzimitrowicz, mgr inż. Dominik Terefinko. O tym jak działa zbudowana przez nich instalacja i plazma przeczytasz pod kolejnym zdjęciem w galerii
Zespół badawczy Wydziału Chemicznego Politechniki Wrocławskiej: (od lewej) prof. Piotr Jamróz, prof. Paweł Pohl, dr hab. Anna Dzimitrowicz, mgr inż. Dominik Terefinko. O tym jak działa zbudowana przez nich instalacja i plazma przeczytasz pod kolejnym zdjęciem w galerii Politechnika Wrocławska
Politechnika Wrocławska nie przestaje zaskakiwać. Tym razem, naukowcy uczelni badają wpływ plazmy na soki owocowe, dzięki której napoje zyskują nie tylko większą wartość odżywczą i dłuższą datę ważności spożycia. Okazuje się, że działają też przeciwnowotworowo.

Badacze z Wydziału Chemicznego Politechniki Wrocławskiej sprawdzili już wpływ zimnej plazmy atmosferycznej na soki kilku popularnych polskich producentów. Teraz prowadzą prace nad sokami świeżymi, jednodniowymi. Swoimi wynikami podzielili się już na łamach prestiżowego czasopisma naukowego poświęconemu chemii żywności "Food Chemistry", holenderskiego wydawnictwa Elsevier.

- Zajmowaliśmy się do tej pory sokami buraczanymi, jabłkowymi i pomarańczowymi, które w określonych warunkach potraktowaliśmy zimną plazmą atmosferyczną, czyli zjonizowanym gazem, uważanym za czwarty stan skupienia materii - opowiada dr hab. inż. Piotr Jamróz, prof. uczelni.

Prof. Jamróz tłumaczy, że wyniki działania plazmy na soki owocowe różnią się w zależności od ich rodzaju. Wszystkie jednak wykazują większą przyswajalność magnezu, manganu czy cynku. Oznacza to, że soki mają lepsze wartości odżywcze. Podczas badań okazało się również, że plazma wpływa na wydłużenie daty ważności spożycia po otwarciu napoju. W przypadku soku pomarańczowego to aż 26 dni!

Traktowanie soków plazmą przyniosło jeszcze jeden skutek. Napoje zyskały zdolność niszczenia komórek nowotworowych, nie wpływając jednocześnie na zdrowe komórki.

- Zaczęliśmy od analizy właściwości fizyko-chemicznych soków, m.in. barwy, zawartości całkowitej cukrów i polifenoli, ale równie ważne było dla nas to, czy takie "poplazmowe" soki są bezpieczne do spożycia. Badania pod tym kątem prowadzimy wspólnie z Instytutem Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN. Od razu sprawdzono, czy taki sok nie powoduje procesów nowotworzenia. Wyniki badań pokazały, że nie tylko nie wpływa on na komórki prawidłowe, ale dodatkowo ma właściwości antynowotworowe - mówi dr hab. inż. Anna Dzimitrowicz.

Naukowcy zastrzegają, że zanim możliwe będzie stosowanie ulepszonych soków przy wspieraniu leczenia nowotworów lub przy profilaktyce, potrzebne jest jeszcze mnóstwo badań.

- To, czym się obecnie zajmujemy, to badania wstępne. Szukamy teraz finansowania m.in. na projekt, w ramach którego przeprowadzimy złożone testy biologiczne, które dadzą nam pewność, że spożywanie soków poddanych działaniu zimnej plazmy atmosferycznej jest na pewno bezpieczne - precyzuje dr hab. Anna Dzimitrowicz.

To badania wstępne, ale uczelnia informuje, że ich wynikami zainteresowanych jest już kilka dużych firm z branży spożywczej.

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sok pomarańczowy leczący nowotwory? Naukowcy z Wrocławia prowadzą badania [ZDJĘCIA] - Gazeta Wrocławska

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia