Spis treści
Rośliny chroniące przed infekcjami. Poznaj 10 antywirusowych ziół oraz przypraw i ciesz się zdrowiem
Infekcje wirusowe są znacznie częstsze jesienią i zimą, jednak o profilaktyce warto pamiętać cały rok. Jednym z jej elementów jest dieta bogata w ochronne przeciwutleniacze. By łatwo uzupełnić ich poziom, dobrze jest nie tylko jeść więcej owoców i warzyw, ale też sięgać po rośliny znane ze swojego przeciwwirusowego działania.
Oprócz typowych roślin leczniczych, stosowanych m.in. w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, należy do nich wiele popularnych ziół i przypraw, które większość osób ma w swojej kuchni.
Antywirusowe zioła i przyprawy – jak korzystać z ich dobrodziejstw?
Ze względu na różną ich postać i właściwości, z antywirusowych składników można korzystać na rozmaite sposoby. Jak więc używać ochronnych roślin przyprawowych?