Niebezpieczeństwo udaru u kobiet
Co roku udar przechodzi ok. 70 tysięcy Polaków. Przeciętny wiek, w którym dochodzi do udarów wśród kobiet, to 75. rok życia. W ogólnej populacji dotyka osób po 65. roku życia, choć coraz częściej dochodzi do niego w młodszym wieku.
Objawy udaru to nagła asymetria twarzy, niedowład mięśni lub paraliż jednej strony ciała i zaburzenia mowy. W przypadku ich wystąpienia konieczna jest natychmiastowa pomoc – liczy się każda minuta!
Bezpośrednie przyczyny tego skrajnie niebezpiecznego stanu są dwie: w ok. 80 proc. przypadków to niedokrwienie mózgu, a w pozostałych – krwotok wewnątrz czaszki.
W jaki więc sposób zapobiec temu zaburzeniu, które zagraża życiu i zdrowiu? W poszukiwaniu odpowiedzi na to pytanie naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie poddali analizie dane zbierane przez 26 lat od prawie 60 tys. kobiet w ramach słynnego już badania „Nurses’ Health Study”. Średnia wieku kobiet w momencie przystąpienia do badania wynosiła 52 lata.
Eksperci przyjrzeli się zwłaszcza temu, jak na zmniejszenie ryzyka udaru wpływają konkretne modyfikacje codziennych nawyków. Wyniki tych analiz okazały się niezwykle zachęcające do wprowadzania takich interwencji niezależnie od wieku!
Dowiedz się więcej:
Co robić, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru nawet o 36 procent?
Aby znaleźć sposób zapobiegania udarom u kobiet po pięćdziesiątce, sprawdzono wpływ na częstość ich występowania po rzuceniu palenia, wdrożeniu min. 30 min aktywności fizycznej dziennie, polepszeniu jakości diety i stopniowej utracie wagi u tych uczestniczek, u których była ona nadmierna.
Stwierdzono, że:
- W grupie kobiet, które nie zmieniły swoich nawyków, udaru doznało 4,7 proc. z nich, przy czym u 2,4 proc. był to udar niedokrwienny, a u 0,7 proc. – wylew krwi do mózgu.
- U kobiet poddanych 3-miesięcznej interwencji polegającej na rzuceniu palenia, wprowadzeniu aktywności i utracie nadwagi prawdopodobieństwo wystąpienia jakiegokolwiek udaru zmniejszyło się o 25 proc., a w przypadku udaru niedokrwiennego ryzyko było mniejsze aż o 36 proc.
- Trwała zmiana diety polegająca na jedzeniu większych ilości ryb, orzechów, pełnych ziaren zbóż, owoców i warzyw, a mniejszych – czerwonego mięsa i alkoholu, oraz wyeliminowaniu przetworzonych produktów mięsnych takich jak wędliny, pozwoliła zredukować całkowite zagrożenie udarem o 23 procent.
Oceniono ponadto, że samo wprowadzenie 30 minut lub więcej ruchu dziennie może zmniejszać niebezpieczeństwo udaru o 20 procent. Autorzy podkreślają też, że istnieją dowody na to, że podobne zmiany stylu życia u mężczyzn mogą zapewniać porównywalne korzyści zdrowotne.
Sprawdź też:
- Women’s lifestyle changes, even in middle age, may reduce future stroke risk, Stroke Journal Report, American Heart Assiciation
- Udar – jak rozpoznać? Jak postępować? Projekt AED
ZOBACZ: Jakie są właściwości zdrowotne orzechów?