Spis treści
Jak wygląda mól spożywczy i larwy mola?
Mole spożywcze to potoczna nazwa mklika mącznego i omacnicy spichrzanki. W swojej dorosłej postaci mól spożywczy wyglądem przypomina małą ćmę. Ma brązowo-szare ubarwienie, jego ciało ma przeciętnie centymetr długości, a rozpiętość skrzydeł wynosi około 1,5 cm.
Mole spożywcze przystosowały się do życia w naszych kuchniach, dlatego preferują temperatury pokojowe. Najczęściej pojawiają się w produktach sypkich, gdzie samice składają jaja. Są one okrągłe, w kolorze białym lub kremowym, a ich średnica może wynosić około 0,5 mm.
Następnie po ok. ośmiu dniach z jaj wylęgają się larwy mola spożywczego, które mają postać podłużnej gąsienicy o długości około 0,5 cm. W przypadku mklika mącznego mają one kolor brązowy, natomiast larwy omacnicy spichrzanki są białe i mają brązowe głowy, przez co łatwiej jest je zauważyć. Sygnałem, że w naszym domu pojawiły się mole spożywcze są także niewielkich rozmiarów oploty z cienkiej przędzy, przypominającej pajęczynę. Mogą się one pojawić na przykład wewnątrz opakowań z produktami sypkimi (mąką, ryżem itp.). Jest to miejsce żerowania larw moli, gdzie znajdują się również posklejane grudki produktów sypkich.

Gdzie żyją mole spożywcze?
Mole spożywcze przede wszystkim szukają dogodnego dla siebie miejsca do złożenia jaj. Larwy, które się z nich wyklują muszą mieć optymalne warunki do rozwoju oraz dostęp do pokarmu. Idealnym zatem miejscem wydają się kuchnia i spiżarnia, w których panuje odpowiednia temperatura i jest mnóstwo produktów spożywczych.