Guma do żucia na COVID-19? Powstał eksperymentalny produkt, który ogranicza zarażanie koronawirusem SARS-CoV-2

OPRAC.:
Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Gumy do żucia mogą spełniać wiele funkcji, nie tylko oczyszczać zęby. To jednocześnie świetny pochłaniacz zanieczyszczeń i mikrobów oraz nośnik substancji aktywnych.
Gumy do żucia mogą spełniać wiele funkcji, nie tylko oczyszczać zęby. To jednocześnie świetny pochłaniacz zanieczyszczeń i mikrobów oraz nośnik substancji aktywnych. weyo/123RF
Naukowcy stworzyli gumę do żucia, która ułatwi walkę z COVID-19. Eksperymentalny produkt zawiera roślinne odpowiedniki receptorów ACE, poprzez które koronawirus infekuje komórki organizmu. Dzięki takiej recepturze wirus jest wyłapywany przez gumę, a jego ładunek w ślinie spada do niewykrywalnych poziomów. Wynalazcy z Uniwersytetu Pensylwanii rozpoczynają już badania kliniczne i pracują nad kolejnymi wersjami nowego środka.

Wciąż nie rozprawiliśmy się z COVID-19, a winne są coraz to nowsze mutacje koronawirusa. Jest on przenoszony głównie poprzez wydzieliny dróg oddechowych, a znacznie większe ilości wirusa pochodzą z jamy ustnej niż z nosa. Stąd naukowcy próbują obniżyć ładunek koronawirusa w ślinie, aby zatrzymać jego transmisję. Nowe eksperymenty potwierdzają, że metoda ta jest skuteczna.

W tym celu powstała eksperymentalna guma do żucia, która „wyłapuje” cząsteczki SARS-CoV-2 obecne w ślinie. Naukowcy przygotowują się do rozpoczęcia pierwszego badania na ludziach – poinformował portal news.com.au w czwartek 28 lipca br.

Guma do żucia przeciw COVID-19 zawiera kopie białka ACE2 znajdującego się na powierzchni komórek, które koronawirus wykorzystuje do „włamywania się” do ich wnętrza w celu zainfekowania. Pozyskuje się je z komórek roślinnych. W doświadczeniach z wykorzystaniem śliny od osób zakażonych wariantami Delta lub Omikron, cząsteczki wirusa przyczepiły się do kopii receptorów ACE2 w gumie do żucia, po czym obecność wirusa w jamie ustnej nie była wykrywalna.

W badaniu klinicznym pacjenci chorujący na COVID-19 będą żuli cztery gumy dziennie przez cztery dni. Wynalazcy gumy planują już także kolejne doświadczenia, w których wykorzystują roślinne komponenty uzyskane z sałaty oraz fasolnika egipskiego. Wyniki prac poświęconych działaniu tych gum opublikowano 18 lipca 2022 r. jako przeddruk w piśmie „Biomaterials”.

– Ze względu na to, że transmisja przez nos jest znikoma w porównaniu z transmisją poprzez jamę ustną, żucie gumy ACE2 i połykanie białka ACE2 powinno minimalizować infekcje, chronić pacjentów z Covid-19 i zapobiegać transmisji – zapewnia dr Henry Daniell z Uniwersytetu Pensylwanii. (PAP, ARZ)

kjm/ tebe/

Spradź także:

Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Zdrowia
Warszawa, ul. Miodowa 15
Autopromocja

Źródło:

od 7 lat
Wideo

Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia