Najbardziej trująca roślina roku 2023. Większość z nas sięga po nią codziennie. Kto zdetronizował ziemniaka?
W ogrodzie botanicznym w Hamburgu co rok wybierana jest najbardziej trująca roślina roku. Tegoroczny zwycięzca zabrał miejsce na podium ziemniakowi. Po raz...
Girl dinner – czym jest najnowszy żywieniowy trend z TikToka? Wieczorne jedzenie resztek nie zawsze wyjdzie nam na zdrowie
Girl dinner w ciągu zaledwie kilku miesięcy stał się hasłem rozpoznawalnym na całym świecie. Jego twórczyni – tiktokerka Olivia Maher – nie mogła się spodziewać...
Kalafior na płuca! Rośliny krzyżowe hamują infekcje i stan zapalny. Dla pełnej ochrony trzeba jeść je w odpowiedni sposób
Kalafior, brokuł, kapusta, jarmuż, rzepa – warzywa kapustowate czy też krzyżowe należą do najzdrowszych. Z nowych badań wynika, że pomagają chronić układ...
Pomoże w walce z cukrzycą i nadciśnieniem. Dlaczego warto sięgać po aronię codziennie? Poznaj korzyści z jedzenia tego cierpkiego owocu
Cierpkie i suche owoce aronii, mimo że trudno jest je jeść na surowo, zawierają w sobie wiele cennych dla zdrowia składników, z których warto skorzystać. Aronia...
Czy będziemy musieli jeść robaki? Nowa żywność to nie tylko owady. Decyzja ich wprowadzenia wymaga zgody państw członkowskich
W Unii Europejskiej wprowadzenie nowej żywności do obrotu, np. owadów, autoryzuje Komisja Europejska. Decyzja wymaga jednak zgody państw Unii Europejskiej i...
Jemy przez cały rok i nie mamy dość. To czas najlepszych odmian pomidorów! Są tak zdrowe, że jedzmy je codziennie na surowo i w przetworach
Pomidory to warzywo, które kochamy zwłaszcza latem. Gdy w sprzedaży dostępne są różne ich odmiany, warto smakować te żółte, pomarańczowe, fioletowe i zielone,...
Chcesz mieć lepszy nastrój i uchronić się przed depresją? Jedz orzechy. Wystarczy garść, żeby poprawić sobie humor
Dieta ma duży wpływ na nastrój, chociaż niewiele osób to sobie uświadamia. Naukowcy z Wielkiej Brytanii udowodnili, że jedzenie niewielkiej ilości orzechów...
Kardamon na piękne ciało. Pokochają go osoby ćwiczące i rekonwalescenci. Spala tłuszcz, wspiera budowę beztłuszczowej masy ciała
Kardamon to aromatyczna przyprawa, której nowo odkryte właściwości przypadną do gustu osobom aktywnym, jak i tym powracającym do aktywności po chorobie....
Objawy odwodnienia nie zawsze są oczywiste! Na to zwróć uwagę w upały. Te oznaki świadczą o braku wody w organizmie
Odwodnienie grozi latem nie tylko na dworze, a jego symptomy nie zawsze są rozpoznawane na czas. Objawy odwodnienia mogą być bowiem nietypowe, co dotyczy nie...
Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców
Słodkie i zdrowe? To możliwe! Przygotuj pyszne przetwory z sezonowych owoców bez dodatku cukru, by móc cieszyć się ich smakiem i właściwościami zdrowotnymi....
Te tajemnicze leśne owoce to skarbnica witamin. Pomogą w odchudzaniu, odmłodzą i obniżą poziom cukru we krwi. Dlaczego warto jeść jeżyny?
Najczęściej spotykamy je w lesie, natykając się na ich kolczaste gałęzie. Jeżyny można jednak z powodzeniem hodować we własnym ogródku. Mają oryginalny smak i z...
Trudno jeść ją na surowo, ale w innej postaci to najzdrowszy owoc późnego lata. Aronia pomaga nie tylko na oczy i serce
Cierpkie i kwaśne owoce aronii to skarbnica prozdrowotnych związków. I choć niełatwo jeść ją na surowo, aronia to świetny surowiec na przetwory i dodatek do...
Tego nie jedz! GIS ostrzega: wysoki poziom rakotwórczej substancji w warzywnych chipsach nie tylko z Lidla. To zagrożenie dla konsumentów
Nie tylko w Lidlu pojawiają się warzywne chipsy z wysokim poziomem rakotwórczego akrylamidu. Główny Inspektor Sanitarny wycofał taki produkt również z innych...
Cukinia, kabaczek, patison – to właśnie ich czas. Poznaj ich właściwości i wypróbuj przepisy na placki z cukinii, leczo, zupę i inne dania
To idealny czas na świeżą i młodą cukinię, która właśnie dojrzewa w naszych ogródkach. Warzywo ma neutralny smak, dlatego sprawdzi się do wielu dań. Placki z...
Naturalne antydepresanty na poprawę humoru. Te produkty regulują nastrój, zmniejszają złość i agresję. Zobacz, co jeść, żeby czuć się dobrze
Niektóre produkty spożywcze mogą poprawić nastrój i obniżyć poziom agresji. To pocieszające wyniki badań irańskich naukowców, które udowadniają, że jedzenie ma...
Wiśnie zdrowsze niż czereśnie! Te owoce wspomogą leczenie wielu problemów, od dny moczanowej, przez niestrawność, po bezsenność!
Wiśni nie jemy tak chętnie, jak czereśni, a szkoda. Choć są kwaśnie i często mało słodkie, stanowią znacznie lepszy wybór w diecie. Owoce wiśni obfitują w...
Słodzik zamiast cukru? Te słodkie zamienniki nie pomagają schudnąć tylko tuczą. Jeśli dbasz o zdrowie i sylwetkę omijaj je szerokim łukiem
Zamiast cukru słodzik, a cola tylko „light”, bo dbasz o linię? Te produkty nie pomogą ci schudnąć. Sztuczne słodziki i napoje dietetyczne powodują tycie,...
Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Grzyby zwalczają też wirusy i bakterie! Najzdrowsze gatunki zbierzesz w lesie lub kupisz z uprawy
Grzyby to stały element antyrakowej diety – warto jeść je jak najczęściej, by wspomagać ochronę przed nowotworami. A także przed wirusami, antybiotykoopornymi...
Ten zapomniany owoc to letnia bomba witaminowa. Poznaj 5 powodów, dla których warto jeść agrest. Wypróbuj wygładzającą maseczkę z agrestu
Spotykany w wielu ogródkach, kojarzący się z wakacjami u babci, słodki, ale lekko kwaskowaty w smaku owoc obecnie stał się nieco zapomniany. Warto więc o nim...
Piwo bezalkoholowe coraz popularniejsze. Sprawdź fakty i mity o piwie 0%. Czy kobiety w ciąży i dzieci mogą pić piwo bezalkoholowe?
Piwo bezalkoholowe staje się coraz bardziej popularne, szczególnie wśród młodych ludzi. Ta alternatywa dla tradycyjnego trunku procentowego jest chętnie...
Piwo jest dobre na jelita i nie tuczy. Potwierdzono to u mężczyzn. Zobacz, jaka porcja działa ochronnie. Nie musi to być napój 0 procent!
Piwo to typowy męski trunek, który w Polsce jest numerem jeden. To także źródło piwnego brzucha i problemów zdrowotnych związanych ze spożywaniem alkoholu....
Pestki arbuza są zdrowe, ale kaloryczne. Warto jeść je razem z miąższem, by lepiej wspomagały zdrowie. Są polecane zwłaszcza na nadciśnienie
Pestki arbuza są często przez nas wyrzucane, tymczasem to cenny superprodukt. Jedzone wraz z miąższem uzupełniają jego wartość odżywczą i obniżają indeks...





























