Ten główny składnik diety decyduje o rozwoju otyłości i chorób. Ile należy go jeść, by być szczupłym i zdrowym?
Białko w diecie to niewątpliwie składnik, bez którego nie da się przeżyć, jednak nadmiar nie jest obojętny dla zdrowia. Sporo diet zaleca je jednak w przesadnej...
Na wzmocnienie odporności. Te rośliny masz w swojej kuchni! Jedz codziennie, zmniejszają ryzyko infekcji
Przesilenie jesienne zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim spadki odporności. Tak jednak być nie musi! Wykorzystaj antywirusowe i wzmacniające produkty,...
Nie tylko do musztardy i ogórków. Zastosuj na bolące stawy, zatoki i zmarszczki. Poznaj nieznane właściwości gorczycy
Znana głównie jako składnik musztardy lub dodatek do kiszonych ogórków gorczyca ma dużo więcej zastosowań. Sprawdzi się w postaci okładów na bolące stawy oraz...
Jesz zdrowo, a waga stoi w miejscu? Przekąski rujnują twoje wysiłki. Nie jedz ich o tej porze. Zobacz, jakie z nich szkodzą najbardziej
Dbasz o zdrową dietę i liczysz kalorie, aby mieć smukłą sylwetkę, a tymczasem wcale nie chudniesz? Przyjrzyj się nie tylko swoim posiłkom, ale też przekąskom,...
Dobry posiłek w szpitalu coraz bliżej. Obejrzysz go na stronie placówki! Nadchodzi wyczekiwana rewolucja w żywieniu pacjentów. Co już wiemy?
Posiłki w szpitalach będą w końcu lepsze. Prace nad nowymi przepisami są już na finiszu. „Dobry posiłek w szpitalu” będzie najpierw programem pilotażowym, by...
Lekkie i zdrowe dania ze śliwkami. Tak oszczędzisz kalorie! Przepisy na bezglutenowe ciasto ze śliwkami, powidła bez cukru i owoce w occie
Sezon na śliwki rozpieszcza nas mnogością odmian i smaków tych owoców. Warto przygotować z nich różne potrawy i przetwory na zimę, bo jedzone na surowo mogą...
Biała rzepa na niedobory i infekcje. To warzywo wspiera też ochronę przed nowotworami i cukrzycą. Zobacz, jak pysznie przygotować rzepkę!
Biała rzepa rzadko gości dziś na naszych stołach, a szkoda. To jedno ze zdrowszych, a przy tym lżejszych warzyw, które obfituje w cenne związki. Bulwy działają...
Jakim typem fitnesski jesteś? Poznaj rodzaj swojej osobowości i sprawdź, jak więcej się ruszać i stosować lepszą dietę
Jakie bariery napotykają kobiety, gdy chcą regularnie ćwiczyć i zdrowo jeść? U każdej z pań mogą być one różne, a rosną szczególnie po urodzeniu dziecka czy...
Rajskie jabłuszka nie są trujące – można wyczarować z nich pyszne przetwory. Sprawdź, kiedy je zbierać i co można z nich zrobić?
Czy rajskie jabłuszka są trujące? Nie, ale przed obróbką cieplną nie są zbyt smaczne. Jednak gotowanie, smażenie lub pieczenie podkreśla ich wyjątkowy aromat....
Nie tylko zielona! Co daje picie fermentowanej herbaty – czarnej i czerwonej? To potężne narzędzie w ochronie przed rakiem
Herbata wcale nie musi być zielona, by wspierać zdrowie, a zwłaszcza ochronę przed nowotworem. Wiele osób tradycyjnie wybiera czarną lub sięga po pu-erh,...
Lubisz słodycze i słodkie napoje? Możesz mieć niedobory witamin. Tak niszczą twoje zdrowie. Zobacz, które najbardziej szkodzą
Większość z nas wie, że cukier szkodzi, ale równocześnie nie umie sobie odmówić słodyczy czy słodkich napojów. Okazuje się, że z ich powodu mogą nam grozić...
Dzika róża – jej owoce to prawdziwe witaminowe bomby! Poznaj jej właściwości i zastosowanie. Wypróbuj przepis na nalewkę z dzikiej róży
Dzika róża to popularny krzew, spotykany często przy drogach czy leśnych zrębach. Właściwości lecznicze zawdzięcza ogromnemu potencjałowi antyoksydacyjnemu....
Jest tyle odmian śliwek, a jedna zdrowsza od drugiej! Te owoce mogą jeść nawet cukrzycy. Zobacz, ile kalorii mają śliwki i na co pomagają
Śliwki możemy jeść do późnej jesieni, a teraz mamy największe bogactwo ich odmian. Jest ich sporo, przy czym znacznie się różnią. Owoce te obfitują w...
Czy przejrzałe owoce są zdrowe? Zobacz, co z nimi zrobić, gdy są miękkie i pokryte plamami
Owoce dojrzewają nieraz tak szybko, że nie zdążymy zjeść ich na czas. Przejrzałe, miękkie czy pomarszczone owoce są na pewno tańsze od tych o nieskazitelnym...
Czeremcha to nowy czarny bez. Pomaga zwiększyć odporność i zwalcza kaszel. Ten zdrowy, pyszny syrop z owoców czeremchy przygotujesz jesienią
Czarny bez jest niewątpliwe „królem jesieni” – surowcem zielarskim znanym i docenianym od wieków. Jego sława przyćmiła czeremchę, która mimo podobnych...
Sok grejpfrutowy a leki. Jedzenie lub picie soku z tego owocu może być śmiertelnie niebezpieczne. Zobacz, z czym nie należy go łączyć
Mówienie o soku, który może… zabić, nie jest sianiem paniki. Lekarze i instytucje medyczne ostrzegają przed sięganiem po grejpfruty, sok z nich i suplementy...
ROZMOWAChcesz uchronić dziecko przed zaburzeniami odżywiania? Wykorzystaj rady psychologa i zadbaj najpierw o własne dobre nawyki
Jedzenie potrafi dać wiele przyjemności i stać się okazją do integracji czy pretekstem do spędzania czasu z rodziną i znajomymi. Problem pojawia się wtedy, gdy...
Orzechy makadamia pomogą na obniżenie cholesterolu i wesprą pracę serca oraz mózgu. Jak stosować olej makadamia na włosy i cellulit?
Orzechy makadamia mają słodki, kremowy smak, ciekawy okrągły kształt piłeczki i skrywają w sobie mnóstwo odżywczych substancji. Choć są bardzo kaloryczne, to...
Na jelita, pasożyty i gorączkę. Kontrowersyjne ziele nadaje się nie tylko na absynt. Zobacz, jak działa bylica piołun i na co ją stosować
Piołun jest ziołem o silnych właściwościach leczniczych. Pomaga w zaburzeniach trawienia, ułatwia pozbycie się pasożytów, zwalcza patogeny. Podstawowy składnik...
To warzywo to witaminowy rekordzista! Jedz na zdrowe oczy, serce i krew. Zobacz, jak korzystne są różnokolorowe papryki i ile mają kalorii
Sezon na paprykę trwa w najlepsze. To czas, by jeść ją codziennie i przerabiać na przetwory. To warzywo należy bowiem do najzdrowszych, a teraz jest najbogatsze...
Wygładzi skórę, ułatwi odchudzanie i wzmocni serce. Poznaj powody, dlaczego warto pić sok pomidorowy. Przemyć smak lata na jesień i zimę
Pomidory najlepiej smakują latem. Są soczyste, wyraziste i aromatyczne. Warto korzystać z bogactwa sezonu i sięgać po nie teraz, kiedy są najsmaczniejsze....
Dieta bez mleka to nie problem! Napoje roślinne są już wszędzie w wielu rodzajach. Zobacz, jakie zalety i wady mają różne mleczka roślinne
Mleko roślinne ma wielu zwolenników – nie tylko alergików i wegan. Nie brak też przeciwników, którzy szybko zniechęcili się do jego smaku. Tymczasem znalezienie...





























