
Spis treści
Ostrzeżenie GIS: alergen w mące z ciecierzycy
GIS wydał ostrzeżenie dotyczące naturalnego produktu w postaci mąki z cieciorki. Produkt jest wycofywany z rynku, a powodem tej decyzji jest obecność białka soi przy braku oznaczenia tego alergenu na etykiecie.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
- nazwa – mąka z ziarna ciecierzycy, 1 kg,
- numer partii/data minimalnej trwałości – 25.02.2024,
- producent – Naturalnie Zdrowe, Barbara Bućko, ul. Matejki 4, 05-420 Józefów.

Zobacz też: Soja w produkcie, GIS wycofuje boczek
Dlaczego produkt zanieczyszczony soją jest niebezpieczny?
W uzasadnieni decyzji Główny Inspektorat Sanitarny podaje, że skutkiem spożycia produktu z zawartością soi przez osoby uczulone na białka tej rośliny może wywołać u nich reakcję alergiczną.
W efekcie reakcji alergicznej może dojść do rozwoju wstrząsu anafilaktycznego, który stanowi bezpośrednie zagrożenie dla życia. Produkt nie powinien być spożywany przez uczulonych na soję, a producent rozpoczął już procedurę wycofywania całej partii mąki.
Źródło: Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 06.10.2023: Stwierdzenie niedeklarowanego białka soi w mące z ciecierzycy Główny Inspektorat Sanitarny