„Biała śmierć” w domach Polaków. Przeciętna osoba zjada ponad 45 kg rocznie
Cukier jest wszędzie. Nazywany „białą śmiercią” gości na stołach (i nie tylko) Polaków nieustannie – zjadamy go coraz więcej, a dziennie nawet tyle, ile jest w...
Dodaj łyżeczkę tego składnika, a skutecznie obniżysz poziom „złego” cholesterolu
Podwyższony poziom cholesterolu we krwi może doprowadzić do chorób serca, w tym zawału czy udaru. Jednak jest prosty sposób na obniżenie cholesterolu, a...
Oto Najbardziej Trująca Roślina roku 2025. Smaczna i niebezpieczna!
Po raz kolejny Ogród Botaniczny w Hamburgu ogłosił zwycięzcę konkursu na Najbardziej Trującą Roślinę. W roku 2025 na pierwszym miejscu znalazły się orzechy...
HIT DNIATen owoc w kształcie serca podbija świat! Jest nazywany najzdrowszym przysmakiem
Cherimoya to prawdziwa gratka dla smakoszy i miłośników zdrowego stylu życia. Ten kremowy owoc o smaku przypominającym połączenie banana, ananasa, truskawki i...
Kto nie powinien jeść winogron? Jeśli należysz do tych osób, lepiej je omijaj
Winogrona to smaczne, słodkie i zdrowe owoce, które wiele osób uwielbia. Są małe, łatwo zabrać je ze sobą wszędzie i do tego mają mnóstwo witamin i składników...
Ten napój zdobył serca Polaków. Może pomóc obniżyć ciśnienie i zły cholesterol
Herbata to w Polsce obok kawy jeden z najpopularniejszych napojów serwowanych na ciepło. Jednym z rodzajów, po które chętnie sięgają Polacy, jest Earl Grey. Ma...
Ten napój zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Ile pić, żeby trzymać raka na dystans?
Niedawno opublikowane badania wykazały, że określona dawka kawy lub herbaty może znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory głowy i szyi, takie jak...
Tak zmniejszysz ryzyko demencji i udaru mózgu. Wykorzystaj 3 proste porady lekarza
Jedzenie może być lekarstwem – i to takim, które masz w zasięgu ręki. Lekarz podpowiada, co jeść, żeby zmniejszyć ryzyko demencji i udaru mózgu. Jak podkreśla,...
Czy jajka są zdrowe i można je jeść codziennie? FDA rozwiewa wątpliwości
Jajka przez lata wzbudzały wiele kontrowersji. Czy jedzenie codziennie jajek jest zdrowe? Co z cholesterolem? Ile jajek można jeść dziennie? A może trzeba się...
Są tanie, pyszne i zdrowe. Dlaczego jeszcze warto jeść jabłka?
Jesień i zima to sezon na lokalne owoce i warzywa, wśród których prym wiodą jabłka. Są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. To sprzymierzeńcy osób na...
Ser żółty dla każdego? Niekoniecznie! Kto nie może jeść sera żółtego?
To jeden z najpopularniejszych serów. Po żółty ser sięgamy od tysięcy lat. Kanapka z serem często gości na naszych stołach podczas śniadania czy kolacji, a...
Taki chleb nie tuczy! Lekarka mówi, co zrobić, żeby nie przytyć, jedząc chleb
Chleb musi być! Jeżeli nie jesteś w stanie pożegnać się z pieczywem, ale też chcesz schudnąć, to ta metoda może być dla ciebie. Lekarka podpowiada, jak zamienić...
Co się dzieje z twoim ciałem, gdy pijesz jednego drinka dziennie?
Wypicie tylko jednego drinka alkoholowego dziennie znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia około 19 różnych chorób. Raport amerykańskich naukowców potwierdza, że...
Co zamiast chleba na śniadanie? Te zamienniki pomogą ci schudnąć
Chleb to podstawowy produkt spożywczy przez wielu z nas jedzony codziennie. Jest tani, smaczny i łatwo dostępny. Kanapki czy tosty to prosty sposób na szybkie...
Lubisz kiełbasę i bekon? Grozi ci demencja
Jesteś tym, co jesz – na pewno znasz to powiedzenie. To nic nowego, że dieta wpływa na twoje zdrowie. Ale czy wiesz, co jeść, żeby nie mieć demencji? Naukowcy z...
Niezdrowe i szkodliwe. Najgorsze ryby, jakie możesz zjeść
Ryby powinny być spożywane przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Ale czy ich jedzenie zawsze wyjedzie nam na zdrowie? To zależy od tego, po które gatunki sięgniemy....
Taką pizzę możesz jeść, kiedy chcesz. Jak zrobić pizzę w wersji light?
Polacy kochają pizzę tak, jak rodzime potrawy. Pyszny placek drożdżowy to danie włoskie, które może być wartościowym posiłkiem diety śródziemnomorskiej. Zobacz,...
Jaki chleb najlepiej jeść? Sprawdź, jak wybrać dobry jakościowo bochenek
Chleb w większości polskich domów to niezbędny element śniadania i kolacji. Chleb jest bazą kanapek, tostów na ciepło lub dodatkiem do jajecznicy. To produkt...
Polskie borówki skażone wirusem zapalenia wątroby typu A. Kilkanaście osób chorych
Co najmniej kilkanaście osób w Holandii zachorowało po spożyciu mrożonych borówek skażonych wirusem zapalenia wątroby typu A. Przynajmniej dwie osoby trafiły do...
ROZMOWAEkspertka żywienia radzi: co jeść w czasie choroby i po infekcji?
Co jeść, aby odzyskać siły po chorobie? Zapytaliśmy o to Joannę Mulik-Buczmę, ekspertkę żywienia. Co jeść i pić po chorobie oraz w trakcie infekcji, czego...
Czy papryka chili może zabić? Kto nie może jeść chili?
Można je kochać lub ich nienawidzić. Jedni szukają „kopa”, którego dają ostre papryczki, inni unikają ich dosłownie jak ognia. Palący smak chili niesie za sobą...
Rozgrzewa i odchudza. Wystarczy szczypta do kawy. Ten napój doda ci energii
Poranna kawa będzie smakowała lepiej i będzie zdrowsza, gdy dodasz do niej tę przyprawę kojarzoną raczej jako dodatek do zupy czy kotletów. Może się wydawać, że...