Oto 5 powodów, dla których warto częściej jeść cukinię
Cukinia to niskokaloryczne warzywo, które stanowi znakomite źródło witamin i związków mineralnych. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego wpływa na prawidłową...
Co zrobić z jabłek? Te pyszne fit desery możesz jeść na diecie odchudzającej!
Sezon na jabłka w pełni. Jeśli znudziła ci się klasyczna szarlotka lub będąc na diecie obawiasz się, że taki deser będzie zbyt tuczący, to wypróbuj te przepisy...
Dynia jest zdrowa i smaczna. Sprawdź przepisy na proste i pyszne dania na jej bazie
Dynia to nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe warzywo. Występuje w licznych odmianach, a do najpopularniejszych należą dynia olbrzymia, zwyczajna, piżmowa,...
Czy pomidora można łączyć z ogórkiem? Poznaj najczęstsze mity na temat pomidorów
Pomidory spożywane są na całym świecie i stanowią składnik wielu potraw oraz przetworów. Mają właściwości cenne dla zdrowia, ale wokół ich spożywania narosło...
Dieta przy endometriozie. Co jeść, by łagodzić objawy, a czego unikać?
Endometrioza to nieuleczalna choroba kobieca o znamionach raka, które wiąże się z uporczywym bólem. Niestety, należy do najtrudniejszych w diagnozowaniu i...
Z tych powodów warto jeść gruszki. Te owoce są dietetyczne i wspierają zdrowie!
Gruszki to wdzięczne polskie owoce, które są popularne niemal tak samo, jak jabłka. Ich dostępność trwa jednak krócej w ciągu roku, dlatego w sezonie warto jak...
Pleśń na warzywach i owocach jest groźna. Nie wystarczy odkroić zepsutej części!
Pleśń na owocach i warzywach wytwarza niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia toksyny – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny. Wyjaśnia, że nie wystarczy odkroić...
Jeżyny na anemię i bolesne miesiączki. Właściwości zdrowotne owoców i ich przetworów
Jeżyna, nazywana także ożyną lub ostrężyną, to bliska krewna maliny. W Polsce rośnie aż 100 gatunków tej rośliny. Dlaczego warto uprawiać ją w swoim ogródku i...
Tych produktów nie powinno się jeść! Oto najbardziej niezdrowe jedzenie
Niezdrowych produktów jest nawet więcej niż tych zdrowych, bo dziś w sklepach króluje głównie przetworzone jedzenie. Niektóre rodzaje przemysłowej żywności są...
Te objawy mogą świadczyć o niedoborze wapnia w organizmie
Wapń odgrywa w organizmie bardzo istotną rolę – jest najważniejszym składnikiem mineralnym, odpowiadającym za budowę kości i zębów. Wpływa także na...
5 powodów, dla których powinniśmy częściej jeść pomidory
Pomidory są skarbnicą witamin i związków mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Te warzywa stanowią źródło antyoksydantów,...
Dziecko nie je śniadania w domu? Grożą mu problemy psychiczne i społeczne
Jedzenie śniadań to jedna z najważniejszych kwestii dla prawidłowego rozwoju najmłodszych. Nie bez znaczenia jest jednak, gdzie ma to miejsce. Jak się okazuje,...
Te „wieczne chemikalia” są wszędzie, a szkodzą! Zobacz, gdzie jest ich najwięcej
„Wieczne chemikalia” uważa się za przyczynę rozwoju chorób tarczycy, nowotworów i niskiej wagi urodzeniowej u dzieci, a także upośledzonej odporności i zaburzeń...
Miód faceliowy wzmacnia odporność i wspiera układ krążenia
Miód faceliowy wzmacnia odporność, pomaga leczyć ból gardła, kaszel oraz katar. Dzięki zawartości choliny może być stosowany w infekcjach bakteryjnych,...
Te produkty warto kisić. Poznaj właściwości zdrowotne nietypowych kiszonek
Kiszonki to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu. Najpopularniejsze są ogórki kiszone oraz kapusta, które mogą służyć jako naturalny probiotyk, czyli...
Nutella ze śliwek to hit jesieni. Nie tylko dzieci będą się nią zajadały!
„Nutella” ze śliwek, zwana także czeko-śliwką lub czekoladowymi powidłami, to połączenie zdrowych owoców z dodatkiem równie zdrowego kakao. Niektóry warianty...
Złamania kości udowej częstsze u kobiet, które nie stosują ważnego składnika diety
Zaskakujące wyniki badań brytyjskich naukowców: w porównaniu z kobietami spożywającymi mięso choćby okazjonalnie, wegetarianki są o 33 proc. bardziej narażone...
Roślinne zamienniki mięsa i mleka naprawdę zdrowsze od produktów zwierzęcych!
Produkty zastępujące mięso i mleko są coraz łatwiej dostępne, rośnie ich wybór i wciąż poprawia się smak. Niektóre z obecnych zamienników żywności odzwierzęcej...
Tak nam szkodzi przetworzona żywność. Wpływa na ryzyko przedwczesnej śmierci i chorób
Żywność przetworzona to głównie produkty gotowe do jedzenia lub przygotowania, które są wygodne i pozwalają oszczędzać cenny czas. Coraz częściej to produkty...
Uwaga na „cudowne mikstury” z Internetu! Mogą bardzo zaszkodzić!
W internecie pełno jest przepisów na cudowne mieszanki, które pomagają przy poważnych problemach. Na hasło „lecznicza mikstura” pojawia się ponad sto tysięcy...
Miód, mleko, oliwa z oliwek... Najczęściej fałszowane produkty spożywcze
Miód, mleko i oliwa z oliwek to trzy najczęściej fałszowane produkty spożywcze według danych instytutu Food Fraud Database. Eksperci skupili się na rynku...
Traktowana jak odpad, ma sporo prozdrowotnych właściwości. Czy warto pić serwatkę?
Kiedyś uważana za odpad, teraz coraz częściej włączana do diety. Lekko kwaskowata, orzeźwiająca, a przy tym... bardzo zdrowa! Serwatka z mleka to źródło wielu...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 10 godzin temu w kategorii Hodowla zwierząt
Dodano 10 godzin temu w kategorii Domki letniskowe
Dodano 11 godzin temu w kategorii Transport ciężarowy
Dodano 11 godzin temu w kategorii Usługi dźwigowe