5 najgorszych dodatków do kawy – tego lepiej z nią nie łącz, aby cieszyć się zdrowiem
Uwielbiasz kawę i pijesz ją kilka razy dziennie? Naukowcy udowodnili, że napój ten jest zdrowy i pozytywnie wpływa m.in. na trawienie, ciśnienie krwi czy...
Pomogą na pasożyty i trawienie. Oto 5 powodów, dla których warto jeść kurki
Kurki, inaczej nazywane pieprznikami jadalnymi, od dawna cenione są za niepowtarzalny smak i aromat. Często dodaje się je do sosów, jajecznicy i past...
Jaki jest najzdrowszy grzyb? Odpowiedź może cię zdziwić
Takich właściwości nie ma żadna grupa produktów spożywczych. Niedoceniane przez niektórych grzyby to tak naprawdę jedzenie przyszłości, które dostarcza...
Sok z pigwy na wzmocnienie odporności. Jak go przygotować?
Sok z pigwy, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy wspomaga działanie układu immunologicznego, a tym samym łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Ten...
NOWE FAKTYTe warzywa jedz na podwyższone ciśnienie. Spadnie już po 14 dniach
Dobra dieta może naprawić wiele szkód w organizmie i cofnąć podwyższone ciśnienie, zanim stanie się za wysokie na metody domowe. W poprawie wyników pomoże...
„To najgorsze mleko”. Dietetyczka radzi, żeby go unikać
Ze względu np. na alergie czy nietolerancje laktozy nie pijesz mleka krowiego, a zastępujesz je napojem roślinnym? Możesz zaszkodzić swojemu zdrowiu....
Naturalne probiotyki mają niezwykłą moc. Znajdziesz je nie tylko w kiszonkach
Bez dobrych bakterii nie ma zdrowia, a nawet życia. Znajdziemy je nie tylko w kapsułkach – głównym i najlepszym źródłem są naturalne produkty, wśród których...
Kto nie powinien jeść grzybów? Najbardziej narażone są dwie grupy
Grzybobranie to jedno z naszych ulubionych jesiennych zajęć. Chętnie poszukujemy grzybów w lasach, a następnie je dusimy, marynujemy, suszymy i jemy. Cenimy je...
Jedz przed snem, jeśli cierpisz na bezsenność. Już kilka sztuk dziennie może pomóc
Są smaczne i bardzo pożywne, a przy tym to jedne z najzdrowszych orzechów. Uznawane za polskie superfoods orzechy włoskie korzystnie wpływają na pracę serca i...
Kto nie powinien jeść dyni? Te osoby po zupie lub cieście z dyni mogą czuć się źle
Dynia nieodłącznie kojarzy się z jesienią. To zdrowe i lekkostrawne warzywo większość osób może jeść bez zastrzeżeń w postaci zupy, ciasta czy placuszków z...
Tych parówek nie jedz, ani nie dawaj dzieciom. Mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu
Są proste i szybkie do przygotowania na śniadanie czy kolację, a przy tym smaczne, dlatego często sięgają po nie zarówno dzieci, jak i dorośli. Zastanawiasz się...
HIT DNIA6 domowych sposobów na wysoki cholesterol. To nie tylko dieta i suplementy!
Wysoki cholesterol to stan, w którym łatwo o rozwój miażdżycy i chorób serca. Aby obniżyć podniesiony poziom „złego” cholesterolu, nie trzeba od razu brać...
Wybierasz produkty w ten sposób? To błąd. Nie patrz tylko na oznaczenia Nutri-Score
Te oznaczenia miały pomóc szybciej wybrać zdrowsze produkty w sklepie. Niestety, oceny wystawiane przez system Nutri-Score są często wręcz skandaliczne. Wkrótce...
Seitan? Wiele osób jada go codziennie i nawet o tym nie wie
Nazwa może nasuwać oczywiste skojarzenia, jednak produkt ten jest niezwykle rozpowszechniony. Tak naprawdę seitan jest obecny w większości zamienników mięsa na...
Wzmocni włosy, pomoże zrobić kupę i zwalczyć reumatyzm. To wszechstronne warzywo
Czarna rzepa stosowana jest głównie w kuchni jako smaczne warzywo i składnik dań. Jednak ze względu na zawartość składników antyseptycznych i hamujących rozwój...
Tak szkodzi nam paczkowana żywność. Sedno nie tkwi wcale w jej składzie
Czy opakowania żywności są bezpieczne? W końcu zostały dopuszczone do kontaktu jedzeniem. Niestety, nic bardziej mylnego. Nauka po raz kolejny każe zweryfikować...
Masz cukrzycę lub się odchudzasz? Wypróbuj chleb Ezechiela. To najzdrowsze pieczywo
Pieczywo spożywamy bardzo często, ale nie każde służy naszemu zdrowiu. Warto więc, zamiast białej bułki sięgnąć po chleb Ezechiela, inaczej chleb esseński....
Bywa nazywany rosyjskim ananasem. Ma obłędne właściwości
Żółtopomarańczowe owoce rokitnika to jesienny hit. Kwaśne owoce są bogate w witaminy, również te rozpuszczalne w tłuszczach. Zobacz, jakie ma wartości odżywcze...
O TYM SIĘ MÓWICzy podczas powodzi można pić wodę z kranu? GIS daje jasny komunikat
Polska południowa walczy z powodzią i jej skutkami. Główny Inspektorat Sanitarny wydał apel do osób na terenach objętych powodzią w sprawie dostępu do wody...
PILNEWycofane mięso! GIS wydał pilny komunikat
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o wycofaniu partii bekonu w kostce. Po badaniu Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria...
Wzmacnia odporność i walczy z zatruciem. Prosty przepis babci na nalewkę z malin
Dokuczają ci objawy PMS lub bolesne miesiączki? A może zmagasz się z niestrawnością albo infekcją? Sięgnij po domową nalewkę z malin – tradycyjny sposób na...
Zrób teraz, sprawdzi się zimą. To czas na leczniczą gruszkówkę
Sezon na gruszki to idealny moment, by zrobić z nich nalewkę. W ten sposób zachowasz ich właściwości, by później stosować gruszkówkę na różne dolegliwości, od...