Na jesienne problemy pomoże kawa z tym nietypowym dodatkiem
Jesienny spadek energii i nastroju można przezwyciężyć z pomocą adaptogennych grzybów, a także tych rodzimych. Ten składnik obfituje w składniki wspomagając...
Ile jajek dziennie można zjeść? Eksperci wskazują bezpieczny limit
Od kiedy zmieniło się postrzeganie wpływu cholesterolu z pożywienia na zdrowie, jajka zyskały na nowo uznanie jako pożywny i sycący produkt. W związku z tym...
Ten skromny deser z dzieciństwa zwalczy ból gardła, chrypkę i kaszel. Pamiętasz go?
Ten deser cieszył się ogromną popularnością w czasach PRL-u. Dzieci go uwielbiały, a i dorośli także nie mogli oprzeć się jego słodkości. Dzisiaj już nieco...
Te napoje warto pić na czczo. Z nimi zdrowo rozpoczniesz każdy dzień
Pierwszy napój, po który sięgasz na czczo, ma ogromne znaczenie dla twojej psychiki oraz funkcjonowania wszystkich narządów. To, co wypijesz z samego rana –...
NOWE FAKTYJajka na sklerozę? Jedz je tak, aby chroniły mózg
Jedzenie jajek nie jest przepisem na demencję, tylko nad ochronę przed degeneracją mózgu. W odpowiedniej dawce mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób takich, jak...
Szczypta pikanterii na chłodne dni. Taka kawa pomoże leczyć przeziębienie i chudnąć
W chłodne dni ta lekko pikantna kawa nie tylko rozgrzeje, ale też doda energii, poprawi odporność i pomoże w odchudzaniu. Dzięki temu pyszny i aromatyczny napój...
Jadłeś grzyby i źle się czujesz? Sprawdź, czy to nie zatrucie
Grzyby są bardzo popularne w polskiej kuchni, często zbieramy je samodzielnie lub kupujemy albo dostajemy z różnych, nie zawsze pewnych źródeł. Co roku, gdy...
TYLKO U NASPopularna, ale czy zdrowa? Ta szybka przekąska ma wiele wad
Musy owocowe to popularna przekąska, a do tego dostępna w coraz większej liczbie smaków w poręcznych tubkach. Choć nie zawierają dodanych cukrów i wydają się...
Ten grzyb to „kapelusz śmierci”. Zabija co 4. osobę
To najbardziej niebezpieczny gatunek w Polsce, który przyczynia się do 9 na 10 śmiertelnych zatruć grzybami. Sprzyja im fakt, że jest podobny do kilku grzybów...
Co pić na obniżenie cukru we krwi? Oto zioła dla osób z cukrzycą i insulinoopornością
Wysoki poziom glukozy we krwi może prowadzić do wielu poważnych schorzeń, takich jak cukrzyca typu 2, miażdżyca czy neuropatia. Jak skutecznie obniżyć cukier we...
Mają trzy razy mniej kalorii niż orzechy. Łatwo i szybko możesz przyrządzić je w domu
Kasztany jadalne, podobnie jak znane każdemu owoce kasztanowca, dojrzewają w październiku. Właśnie wtedy pojawiają się na sklepowych półkach i targach. Warto...
TYLKO U NASTo zioło św. Hildegardy pomoże na odporność i pasożyty. Jest też smaczną przyprawą
Ta przyprawa nie jest popularna, choć pasuje niemal do wszystkich potraw. Jej właściwości ceniła m.in. św. Hildegarda, dziś potwierdzają je badania. Korzeń...
Kawa z tym dodatkiem odchudza, zwiększa libido i odmładza. To idealny napój na jesień
Ta kawa nie tylko doda energii i poprawi nastrój w chłodny jesienny dzień. Niezwykły dodatek sprawi, że także rozgrzeje, rozpali zmysły, a do tego wspomoże...
GORĄCY TEMATKoniec z napojami alkoholowymi w saszetkach. Jest decyzja
Saszetki z alkoholem łudząco podobne do owocowych musów dla dzieci wywołały prawdziwą burzę. W sprawę włączył się sam premier Tusk. W odpowiedzi na słuszne...
HIT DNIA
To mięso jest najgorsze dla zdrowia. Jedz o 1/3 mniej, aby chronić się przed rakiem
Wegetarianizm chroni zdrowie, ale w ochronie przed niektórymi chorobami, pomaga już zmniejszenie o 1/3 ilości konkretnych rodzajów mięs w codziennej diecie....
Dlaczego warto jeść dynię? Z jej właściwości skorzysta cały organizm
Dynia i jej pestki często nazywane są polskim superfoods, czyli produktami o zdrowotnych właściwościach. Najchętniej spożywana jest w postaci zupy, warzywnych...
Paskudny i bezwstydny. Sromotnik jest leczniczy, a nawet jadalny
To nie purchawka, tylko najzdrowszy europejski grzyb leczniczy, którego nie należy mylić z nazwy z trującym muchomorem sromotnikowym. Czarcie jajo lub węże jajo...
Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci
Orzechy włoskie to polski superfood, który jest szczególnie rekomendowany dla osób z wysokim poziomem cholesterolu, niedoborami magnezu i potasu oraz problemami...
Pamiętasz te niepozorne owoce? Poprawią trawienie, wspomogą odchudzanie i odmłodzą
Pamiętam ją rosnącą przy polnych drogach, na miedzach i wiejskich podwórkach. Wczesną jesienią pod drzewem leżały dywany z małych gruszek, a suszone owoce były...
5 najgorszych dodatków do kawy – tego lepiej z nią nie łącz, aby cieszyć się zdrowiem
Uwielbiasz kawę i pijesz ją kilka razy dziennie? Naukowcy udowodnili, że napój ten jest zdrowy i pozytywnie wpływa m.in. na trawienie, ciśnienie krwi czy...
Pomogą na pasożyty i trawienie. Oto 5 powodów, dla których warto jeść kurki
Kurki, inaczej nazywane pieprznikami jadalnymi, od dawna cenione są za niepowtarzalny smak i aromat. Często dodaje się je do sosów, jajecznicy i past...
Jaki jest najzdrowszy grzyb? Odpowiedź może cię zdziwić
Takich właściwości nie ma żadna grupa produktów spożywczych. Niedoceniane przez niektórych grzyby to tak naprawdę jedzenie przyszłości, które dostarcza...