Tego nie jedz! GIS ostrzega: wysoki poziom rakotwórczej substancji w warzywnych chipsach nie tylko z Lidla. To zagrożenie dla konsumentów

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
od 16 lat
Nie tylko w Lidlu pojawiają się warzywne chipsy z wysokim poziomem rakotwórczego akrylamidu. Główny Inspektor Sanitarny wycofał taki produkt również z innych sklepów. Nie należy go jeść, ponieważ stwarza zagrożenie dla zdrowia.
Uwaga na chipsy warzywne
Powodem wycofania przekąski warzywnej jest wysoki poziom akrylamidu . baibakova/123RF, OpenIcons/Pixabay (małe)

Spis treści

GIS wycofuje warzywne chipsy nie tylko z Lidla. Wykryto wysoki poziom akrylamidu

Główny Inspektor Sanitarny wycofał z obrotu na terenie całego kraju warzywnych chipsów produkcji holenderskiej. Szczegóły:

Zdjęcie produktu od dystrybutora Ekowital, którego wskazana partia została wycofana z obrotu przez GIS.
Zdjęcie produktu od dystrybutora Ekowital, którego wskazana partia została wycofana z obrotu przez GIS. Główny Inspektorat Sanitarny
  • Produkt: GoPure vegetable chips – mixed varieties, 40 g,
  • Data minimalnej trwałości: 18.11.2023,
  • Producent: Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy,
  • Dystrybutor w Polsce: Eko-Wital Sp. z o.o.

Powodem podjęcia decyzji GIS jest informacja o prowadzonym przez producenta wycofaniu niżej wymienionych chipsów warzywnych ze względu na wysoki poziom akryloamidu, uzyskana poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF). Produktu ze wskazanej partii nie należy spożywać, tylko należy zwrócić w miejscu zakupu.

Wskazane chipsy są dostępne w różnych sklepach w Polsce, przy czym pochodzą od tego samego producenta, co oferowana w Lidlu przekąska Snack Day. W rzeczywistości to ten sam produkt z taką samą datą minimalnej trwałości. Z placówek sieci wycofano już dwie partie tego wyrobu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!

Kolejne wycofanie GIS. Chipsy warzywne z Lidla z akrylamidem

Główny Inspektor Sanitarny 25 lipca 2023 r. wycofał z obrotu kolejną partię chipsów warzywnych, które znajdują się w ofercie sklepów Lidl.

Chipsy warzywne z solą morską Snack Day
Zdjęcie produktu z oferty Lidla, którego wskazana partia została wycofana z obrotu przez GIS. Główny Inspektorat Sanitarny

Decyzja ma związek z otrzymaniem wyników badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Stwierdzono w nich, że przekąska zawiera wysoki poziom akryloamidu. Z tego powodu jej spożywanie może stanowić zagrożenie dla zdrowia – uznano na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego. To już druga zanieczyszczona partia produktu – o pierwszej informowano 20 lipca.

Wycofanie dotyczy przekąski:

  • Produkt: Bio Organic, Chipsy Warzywne z solą morską, Snack Day, opakowanie 100 g,
  • Producent: Yellow Chips BV, Holandia,
  • Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp. k., ul Poznańska 48, Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne,
  • Data minimalnej trwałości: 18.11.2023.

Decyzja GIS odnosi się do tak oznakowanych produktów:

  • Numer partii: C 110 086502,
  • Numer partii: E 108 086387.

Po otrzymaniu tej informacji przedsiębiorca rozpoczął procedurę wycofywania wskazanej partii przekąsek z rynku i od konsumentów. W przypadku zakupienia takiego produktu nie należy go spożywać, tylko zwrócić do dowolnego sklepu Lidl. Nie jest przy tym konieczne pokazywanie paragonu potwierdzającego jego zakup.

Zobacz także ostrzeżenia:

Czym jest akrylamid i jak szkodzi zdrowiu?

Wykryte w warzywnych chipsach przekroczenie norm dotyczyło akrylamidu, inaczej akryloamidu. Substancja ta, a także produkty jej przemian w organizmie, są szkodliwe dla układu nerwowego, hormonalnego czy mięśniowego. Nie tylko uszkadzają neurony i DNA, ale też działają rakotwórczo. Nadmiar akrylamidu w diecie powiązano z rozwojem nowotworów narządów wrażliwych na hormony, takich jak piersi, jajniki i endometrium macicy, a także przełyku i trzustki.

Problem w tym, że akrylamid powstaje w żywności powszechnie podczas obróbki w wysokiej temperaturze. To jeden z produktów reakcji brązowienia, który nadaje jedzeniu apetyczny aromat, smak i kolor.

Zobacz: Rakotwórczy akrylamid jemy nie tylko w produktach z ziemniaków

Od akrylamidu nie uciekniemy, bardzo ważne jest jednak ograniczanie jego spożycia. Po produkty, które zawierają go w rekordowych stężeniach, warto sięgać najwyżej w małych ilościach i okazjonalnie.

Najwyższe poziomy akrylamidu stwierdza się w chipsach i frytkach ziemniaczanych. Jednak również inne produkty, które są smażone w głębokim tłuszczu, mają go bardzo dużo! Właśnie dlatego sięganie po chipsy z warzyw zamiast z ziemniaków może wcale nie być dobrym rozwiązaniem. Zwłaszcza, że często są równie tłuste i słone.

Polecamy także:

Czy chipsy z warzyw są zdrowe?

Warzywne przekąski są najzdrowsze, a zrobione z nich chipsy to na ogół lepsza alternatywa dla tych ziemniaczanych. Najczęściej wykorzystuje się do tego celu warzywa takie, jak marchewka, buraki, bataty czy pasternak – znajdują się one także w składzie wycofanej partii przekąsek.

Ważne jednak, by taki snack był przygotowany w jak najniższej temperaturze. Zamiast smażenia w głębokim tłuszczu poleca się ich pieczenie. Takie chipsy można łatwo przygotować w domowym piekarniku, warto też poszukać ich w sprzedaży. Coraz więcej producentów stosuje tę metodę wytwarzania przekąsek zarówno z ziemniaków, jak i właśnie z warzyw, by rzeczywiście mogły stanowić zdrowszy wybór dla konsumentów.

Szukasz zdrowej przekąski? Wypróbuj przepisy na smaczne warzywne chipsy

Szukasz zdrowej przekąski? Wypróbuj przepisy na smaczne warzywne chipsy

Chipsy ze sklepu to tucząca przekąska, która jest źródłem nadmiaru tłuszczu, soli i zazwyczaj także wzmacniaczy smaku. Częste spożywanie takich snacków może zwiększać ryzyko rozwoju otyłości, cukrzycy...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Suszarki do warzyw i owoców

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Komentarze 4

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

n
nieDzielski
Kiedy GIS odważy się zakazać wszystkich produktów rakotwórczych,a nie tylko tych które lobbują producenci np. marki LEJ ?
A
ABCDcbaxxx
21 lipca, 12:44, klient:

Jak się okazuje holenderskie śmieci pod marką niemieckiego lidla , trują Polaków , co robi SANEPID , kto bierze kasę ?

A kto wpuścił te marki na nasz rynek ?? Chcieliście wymiany w EU, to macie - ;P

E
Edek
Gdzie zdjęcie?
k
klient
Jak się okazuje holenderskie śmieci pod marką niemieckiego lidla , trują Polaków , co robi SANEPID , kto bierze kasę ?
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia