Spis treści
GIS wycofuje warzywne chipsy nie tylko z Lidla. Wykryto wysoki poziom akrylamidu
Główny Inspektor Sanitarny wycofał z obrotu na terenie całego kraju warzywnych chipsów produkcji holenderskiej. Szczegóły:
- Produkt: GoPure vegetable chips – mixed varieties, 40 g,
- Data minimalnej trwałości: 18.11.2023,
- Producent: Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy,
- Dystrybutor w Polsce: Eko-Wital Sp. z o.o.
Powodem podjęcia decyzji GIS jest informacja o prowadzonym przez producenta wycofaniu niżej wymienionych chipsów warzywnych ze względu na wysoki poziom akryloamidu, uzyskana poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF). Produktu ze wskazanej partii nie należy spożywać, tylko należy zwrócić w miejscu zakupu.
Wskazane chipsy są dostępne w różnych sklepach w Polsce, przy czym pochodzą od tego samego producenta, co oferowana w Lidlu przekąska Snack Day. W rzeczywistości to ten sam produkt z taką samą datą minimalnej trwałości. Z placówek sieci wycofano już dwie partie tego wyrobu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!
Kolejne wycofanie GIS. Chipsy warzywne z Lidla z akrylamidem
Główny Inspektor Sanitarny 25 lipca 2023 r. wycofał z obrotu kolejną partię chipsów warzywnych, które znajdują się w ofercie sklepów Lidl.
Decyzja ma związek z otrzymaniem wyników badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Stwierdzono w nich, że przekąska zawiera wysoki poziom akryloamidu. Z tego powodu jej spożywanie może stanowić zagrożenie dla zdrowia – uznano na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego. To już druga zanieczyszczona partia produktu – o pierwszej informowano 20 lipca.
Wycofanie dotyczy przekąski:
- Produkt: Bio Organic, Chipsy Warzywne z solą morską, Snack Day, opakowanie 100 g,
- Producent: Yellow Chips BV, Holandia,
- Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp. k., ul Poznańska 48, Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne,
- Data minimalnej trwałości: 18.11.2023.
Decyzja GIS odnosi się do tak oznakowanych produktów:
- Numer partii: C 110 086502,
- Numer partii: E 108 086387.
Po otrzymaniu tej informacji przedsiębiorca rozpoczął procedurę wycofywania wskazanej partii przekąsek z rynku i od konsumentów. W przypadku zakupienia takiego produktu nie należy go spożywać, tylko zwrócić do dowolnego sklepu Lidl. Nie jest przy tym konieczne pokazywanie paragonu potwierdzającego jego zakup.
Zobacz także ostrzeżenia:
Czym jest akrylamid i jak szkodzi zdrowiu?
Wykryte w warzywnych chipsach przekroczenie norm dotyczyło akrylamidu, inaczej akryloamidu. Substancja ta, a także produkty jej przemian w organizmie, są szkodliwe dla układu nerwowego, hormonalnego czy mięśniowego. Nie tylko uszkadzają neurony i DNA, ale też działają rakotwórczo. Nadmiar akrylamidu w diecie powiązano z rozwojem nowotworów narządów wrażliwych na hormony, takich jak piersi, jajniki i endometrium macicy, a także przełyku i trzustki.
Problem w tym, że akrylamid powstaje w żywności powszechnie podczas obróbki w wysokiej temperaturze. To jeden z produktów reakcji brązowienia, który nadaje jedzeniu apetyczny aromat, smak i kolor.
Zobacz: Rakotwórczy akrylamid jemy nie tylko w produktach z ziemniaków
Od akrylamidu nie uciekniemy, bardzo ważne jest jednak ograniczanie jego spożycia. Po produkty, które zawierają go w rekordowych stężeniach, warto sięgać najwyżej w małych ilościach i okazjonalnie.
Najwyższe poziomy akrylamidu stwierdza się w chipsach i frytkach ziemniaczanych. Jednak również inne produkty, które są smażone w głębokim tłuszczu, mają go bardzo dużo! Właśnie dlatego sięganie po chipsy z warzyw zamiast z ziemniaków może wcale nie być dobrym rozwiązaniem. Zwłaszcza, że często są równie tłuste i słone.
Polecamy także:
Czy chipsy z warzyw są zdrowe?
Warzywne przekąski są najzdrowsze, a zrobione z nich chipsy to na ogół lepsza alternatywa dla tych ziemniaczanych. Najczęściej wykorzystuje się do tego celu warzywa takie, jak marchewka, buraki, bataty czy pasternak – znajdują się one także w składzie wycofanej partii przekąsek.
Ważne jednak, by taki snack był przygotowany w jak najniższej temperaturze. Zamiast smażenia w głębokim tłuszczu poleca się ich pieczenie. Takie chipsy można łatwo przygotować w domowym piekarniku, warto też poszukać ich w sprzedaży. Coraz więcej producentów stosuje tę metodę wytwarzania przekąsek zarówno z ziemniaków, jak i właśnie z warzyw, by rzeczywiście mogły stanowić zdrowszy wybór dla konsumentów.