Spis treści
GIS wycofał ze sklepów konserwy rybne. Są zanieczyszczone histaminą
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał ze sprzedaży konserwy rybne. Sanepid został poinformowany o tym poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF). Hiszpańska firma Consorcio Español Conservero S.A. wycofała kilka partii konserw rybnych z anchois. Powodem tego było potencjalne przekroczenie dopuszczalnego poziomu histaminy.
– Spożycie produktu o podanych w komunikacie numerach partii może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów – ostrzega GIS.
Wycofane konserwy rybne. Numery partii i szczegóły dotyczące produktu
Konserwy rybne, w których mogło dojść do przekroczenia dopuszczalnego poziomu histaminy, to filety z anchois w oleju słonecznikowym marki Caprimar. Numery partii, które zostały wykluczone z dystrybucji, to R18G22 oraz R19G22. Dystrybutorem jest Jeronimo Martins Polska S.A.
Szczegóły dotyczące wycofanych konserw rybnych:
- Produkt: Filety z anchois w oleju słonecznikowym
- Marka: Caprimar
- Numery partii: R18G22 oraz R19G22
- Najlepiej spożyć przed: 18.01.2024 oraz 19.01.2024
- Kod kreskowy: 8410628463378
- Producent: Consorcio Español Conservero S.A.
- Dystrybutor: Jeronimo Martins Polska S.A.
Podjęte działania i zalecenia dla konsumentów ws. wycofanych konserw rybnych
Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, działania zostały już podjęte zarówno przez przedsiębiorców, jak i urzędy kontrolujące.
Firma BLM Polska Sp. z o.o. zobowiązała się do odebrania z magazynów wadliwego produktu oraz zutylizowania go. Jeronimo Martins Polska S.A. (JMP) w trybie natychmiastowym usuwa z podlegających mu sklepów filety z anchois w oleju słonecznikowym.
– Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z zaangażowanymi podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania produktu – informuje GIS.
Histamina w konserwach rybnych. Zalecenia dla konsumentów
Filety anchois w oleju słonecznikowym zostały wycofane ze sklepów ze względu na stwierdzenie potencjalnego przekroczenia dopuszczalnego poziomu histaminy. Jak alarmuje GIS, może to być niebezpieczne dla zdrowia. Produkty z wycofanych partii nie powinny być spożywane.
Histamina to związek wywołujący stan zapalny, a także jego nieprzyjemne objawy. Występuje naturalnie w organizmie ludzkim.
– Powstaje w organizmie w ramach reakcji alergicznej, jednak wiele osób zmaga się także z nadwrażliwością na ten związek. Występuje on bowiem w różnych produktach spożywczych, powodując symptomy alergii, a nawet szok anafilaktyczny – pisze Anna Rokicka-Żuk na Stronie Zdrowia.
Reakcja uczuleniowa spowodowana działaniem histaminy może dojść m.in. pod wpływem czynników wewnętrznych (spożycie produktów uczulających).