Ostrzeżenie GIS 4.11
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia.
Produkt: FACKELMANN Szczypce do steku, 29 cm
- Numer partii: 40197 - 4
Kod kreskowy: 4008033401975
Producent: Fackelmann GmbH+Co. K.G, Sebastian Fackelmann, str. 6, 91217 Hersbruck, Niemcy
Kraj pochodzenia: Niemcy
Firma Fackelmann Polska Sp. z o.o. poinformowała, że kwestionowany produkt podlega wycofaniu z obrotu handlowego.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
To powinno Cię zainteresować
Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu pn. FACKELMANN Szczypce do steku
Czym są ostrzeżenia GIS?
Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.
Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.
Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.