Ostrzeżenie GIS z 15.11: KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.. Produkt wycofany z obrotu

Redakcja Strefy Biznesu
Wykrycie obecności bakterii Salmonella z grupy D w partii jaj
Wykrycie obecności bakterii Salmonella z grupy D w partii jaj Główny Inspektorat Sanitarny
Sprawdzamy regularnie ogłoszenia GIS. W piątek, 15.11 pojawiło się nowe ostrzeżenie - Wykrycie obecności bakterii Salmonella z grupy D w partii jaj. Dla bezpieczeństwa swojego i swoich bliskich zapoznaj się z nim. Pamiętaj, że ostrzeżenia GIS dotyczą zawsze określonych produktów lub ich partii, dlatego zwróć uwagę na te informacje.

To powinno Cię zainteresować

Ostrzeżenie GIS 15.11: KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej wykryto obecność Salmonella z grupy D.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

  • Nazwa produktu: KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.

  • Numer partii: 24.11.2024 (6)
    Termin przydatności do spożycia: 24.11.2024
    Kod na skorupce jaja: 1PL 14271316
    Kod kreskowy: 5909000517929

Producent: OVOS Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09- 320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 14375901
Zakład Pakowania Jaj „OVOS” Sp. z o.o. wdrożył procedurę wycofania z rynku jaj z numerem partii 24.11.2024(6) (cała partia – zarówno klasa wagowa M, jak i klasa wagowa L, ponieważ jaja obu klas wagowych pochodziły z tej samej fermy i tej samej daty zniesienia).
Wyniki badań próbek treści jaj i wymazów ze skorup jaj z kodem na skorupce jaj 1PL 14271316 pobieranych w sierpniu i październiku 2024 przez Zakład Pakowania Jaj „OVOS” Sp. z o.o. nie wykazały obecności Salmonella spp.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Wyniki najnowszych raportów NIK. To powinieneś wiedzieć

Wyniki najnowszych raportów NIK. To powinieneś wiedzieć

Najwyższa Izba Kontroli (NIK) prowadzi swój profil na Twitterze. W naszym artykule znajdziesz najnowsze posty, które pojawią się na profilu NIK. Jeśli chcesz być na bieżąco, śledź nasz artykuł.

Redakcja Strefy Biznesu
Redakcja Strefy Biznesu

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Wykrycie obecności bakterii Salmonella z grupy D w partii jaj

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegoś produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Sprawdź, co Ci się przyda

Okazje

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

od 7 lat
Wideo

Czy inflacja jest w odwrocie?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia