Mięso wycofane ze sprzedaży. Może być niebezpieczne dla alergików. GIS wydał ostrzeżenie

Gabriela Fedyk
Wideo
od 16 lat
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał ze sprzedaży partię mięsa. W produkcie została stwierdzona obecność białka soi, o czym nie ma informacji na etykiecie. Osoby uczulone na soję nie powinny go jeść. Zobacz, jaki produkt został wycofany ze sklepów.
Laborantka patrzy przez mikroskop, w kółku boczek
Osoby, które mają alergię na białko soi, nie powinny spożywać wycofanego produktu. freepik

Spis treści

Mięso zanieczyszczone białkiem soi. GIS wydał ostrzeżenie

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał ze sprzedaży boczek, w którym stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie ma odpowiedniej informacji, która dotyczyłaby obecności tego składnika alergennego.

– Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną – ostrzega GIS.

Od 1999 roku soja uznawana jest za jeden z ośmiu pokarmów, które najczęściej wywołują alergie pokarmowe (tzw. wielka ósemka).

Boczek wycofany ze sprzedaży. Szczegóły dotyczące produktu

Produkt, który został wycofany ze sprzedaży, to boczek surowy wędzony firmy Sokołów, sprzedawany w opakowaniach o wadze 100 g. Nr partii boczku zanieczyszczonego białkiem soi to 32471S. Jego data minimalnej trwałości to 2 października 2023 r.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g
  • Numer partii: 32471S
  • Data minimalnej trwałości: 02.10.2023
  • Producent: Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE

Soja w boczku. Zalecenia GIS dla konsumentów

Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, zgodnie z wyjaśnieniami producenta soja nie jest dodawana do wycofanego produktu.

– Wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń – podaje GIS.

Producent zapowiedział, że przeprowadzi dodatkowe badania produktu, a także wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego.

– Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające. Wszczęte zostało postępowanie administracyjne w celu wycofania produktu z rynku – informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Osoby, które mają alergię na białko soi, nie powinny spożywać wycofanego boczku.

Alergia pokarmowa na soję może mieć różne objawy, m.in.
zespół alergii jamy ustnej,
nudności,
wymioty,
bóle brzucha,
biegunki,
przewlekłe zapalenie jelit.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Zadbaj o optymalne trawienie
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia