Spis treści
Nalewka i wyciąg z juki ogrodowej. Wypróbuj przepisy
Piękne, egzotyczne kwiaty juki ogrodowej w lipcu i sierpniu stanowią ozdobę niejednego ogrodu. Jednak mało kto wie, że są one jadalne, tak jak jej korzeń, a dodatkowo roślina ta posiada również liście o cennych dla zdrowia właściwościach.

Kwiaty juki można spożywać na surowo lub po wcześniejszym obgotowaniu jako dodatek do sałatek, deserów czy zapiekanek. Natomiast z korzeni i liści warto przygotować leczniczą nalewkę lub wyciąg wodny. Wystarczy oczyścić i rozdrobnić surowiec.
Zobacz też: Zmniejszy wzdęcia, pomoże zrobić kupę. Litworówka łagodzi kaszel i lęk, ułatwia zasypianie
Do przygotowania nalewkę z juki potrzebne są 2 składniki:
- 1 szklanka (250 ml) rozdrobnionych liści lub korzeni juki ogrodowej,
- 2 litry alkoholu 30 proc. alk. obj. lub 1,8 l alkoholu 40 proc. alk. obj. oraz 1 szklanka (250 ml) wody.
Jak przygotować nalewkę z juki ogrodowej?
- Surowiec wsypać do wyparzonego szklanego słoja. Zalać alkoholem.
- Macerować przez 1 miesiąc, po czym odcedzić.
- Zażywać 2 razy dziennie po 15 ml.
Macerat z juki ogrodowej
Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) rozdrobnionych liści lub korzeni juki ogrodowej,
- 1 szklanka (250 ml) przegotowanej wody.
Jak przygotować macerat z juki?
- Surowiec zmielić i zalać wodą.
- Pozostawić na 6-8 godzin.
- Następnie wycisnąć sok w wyciskarce wolnoobrotowej, ew. sokowirówce.
Według zaleceń cenionego fitoterapeuty dr Henryka Różańskiego wyciąg wodny z juki należy pić po 50–60 ml 2 razy dziennie przez 2-3 miesiące w chorobach wymagających użycia kortykosteroidów takich, jak astma oskrzelowa, reumatoidalne zapalenie stawów, dna moczanowa, atopowe zapalenie skóry czy po przeszczepach narządów.
Juka to ozdobny kwiat i roślina lecznicza
Juka ogrodowa lub karolińska to właściwie juka włóknista (Yucca filamentosa). Ta wieloletnia roślina zimozielona należy do rodziny szparagowatych, a pochodzi z Ameryki Środkowej i Północnej. Juka jest mrozoodporna i mało wymagająca, więc jej uprawa w naszym kraju jest bardzo łatwa.
Juka kwitnie w lipcu i sierpniu, a jej kwiaty są jadalne. Jako surowiec zielarski wykorzystuje się liście i korzenie juki, które rdzenni mieszkańcy Ameryki spożywają w formie warzywa podobnie, jak ziemniaki. Natomiast liście juki ogrodowej mają mocne włókna, z których wytwarza się m.in. tkaniny, liny i kosze.
Z liści i korzeni juki produkowane są ekstrakty suche standaryzowane na zawartość saponin, ponieważ są to jej główne związki aktywne. W surowcu znajdziemy sapogeniny (sarsapogenina, tigogenina, smilagenina, gitogenina), związki fenolowe (jukkaol A- E, resveratrol, jukkaon A, lariksinol) i antyoksydanty (kwas askorbinowy, mangan).
Juka odtruwa organizm z toksyn
Saponiny sterydowe oczyszczają błony śluzowe przewodu pokarmowego z bakterii, grzybów, pierwotniaków i resztek pokarmowych. Wspomagają też usuwanie produktów przemiany materii, takich jak toksyczne aminy, ketony i gazy kałowe. Dzięki temu oczyszczają organizm i odtruwają wątrobę, mózg oraz mięśnie szkieletowe. To sprawia, że mamy lepsze samopoczucie i więcej energii oraz większą siłę i wydolność mięśni, co jest ważne np. dla sportowców.
Saponiny działają też przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo, a ponadto wykrztuśnie. Ułatwiają upłynnianie i pozbywanie się zalegającej wydzieliny śluzowej i ropnej z układu moczowego i oddechowego. Skutecznie wspierają leczenie stanów zapalnych jelit, opłucnej, płuc, oskrzeli, dróg moczowych, wątroby i trzustki.
Co więcej, obecne w juce saponiny niszczą biofilm wytwarzany przez bakterie i grzyby na powierzchni zaatakowanej przez nie tkanki, co pozbawia ich ochrony. Dzięki temu wyciągi z juki ułatwiają leczenie infekcji bakteryjnych i grzybiczych oraz przyspieszają powrót do zdrowia. Nalewkę z juki wykorzystaj więc w czasie przeziębienia lub innej infekcji przebiegającej z kaszlem, katarem lub gorączką.
Wyciągi z juki oczyszczają skórę i leczą bóle stawów
Preparaty z juki stosowane są w leczeniu stanów zapalnych skóry i stawów. Wyciągi wodne z rośliny mogą służyć do przemywania skóry. Działają oczyszczająco, antyseptycznie, przeciwzapalnie i nawilżająco. Juka skutecznie zwalczy więc trądzik, zmniejszy łojotok, zlikwiduje zaskórniki i pryszcze oraz zapobiegnie powstawaniu nowych.
Nalewkę z juki warto natomiast stosować przy zapaleniu stawów przebiegającym ze sztywnieniem i obrzękami. Sprawdzi się także w leczeniu dny moczanowej, ponieważ oczyszcza organizm i ułatwia wydalanie amoniaku, mocznika oraz kwasu moczowego.