Lit może zmniejszyć ryzyko demencji aż o 44 proc. Jest szczególnie ważny po 50. roku życia. Jak działa lek zmniejszający objawy depresji?

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Farmaceutyki z litem stosowane są w leczeniu depresji oraz choroby afektywnej dwubiegunowej, ponieważ zmniejszają napady maniakalne.
Farmaceutyki z litem stosowane są w leczeniu depresji oraz choroby afektywnej dwubiegunowej, ponieważ zmniejszają napady maniakalne. fizkes/gettyimages
Według Światowej Organizacji Zdrowia co roku diagnozuje się 10 mln nowych przypadków demencji! Wpływ na to ma starzenie się społeczeństwa, jak również wiele innych czynników, w tym niedobory żywieniowe oraz stosowanie używek. Jak się okazuje preparaty z litem, które wspomagają leczenie m.in. depresji, mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji nawet o 44 proc.! Sprawdź szczegóły nowego badania i poznaj pokarmowe źródła litu.

Spis treści

Stosowanie leków z litem przez osoby chore na zaburzenia psychiczne zmniejsza ryzyko demencji

Lit to pierwiastek chemiczny, który w śladowych ilościach występuje w organizmie. Odpowiada on za ochronę komórek nerwowych przed uszkodzeniem, dzięki czemu wspomaga pracę mózgu. Środki farmakologiczne z litem stosowane są głównie w leczeniu depresji oraz choroby afektywnej dwubiegunowej, ponieważ zmniejszają napady maniakalne oraz redukują liczbę prób samobójczych.

Naukowcy od wielu lat analizują wpływ różnych składników diety na funkcjonowanie organizmu oraz ryzyko rozwoju chorób. W wielu badaniach wykazano, że lit zmniejsza produkcję białek w mózgu, które związane są z rozwojem choroby Alzheimera. Wcześniejsze analizy dowiodły również, że osoby z chorobą dwubiegunową mają zwiększone ryzyko rozwoju demencji.

Najnowsze odkrycia dotyczą natomiast wpływu stosowania preparatów z litem na rozwój schorzeń neurodegeneracyjnych. Jak czytamy w czasopiśmie „PLOS Medicine”, zażywanie leków z litem przez osoby powyżej 50. roku życia może zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji nawet o 44 proc!

Badanie wykazało również, że osoby z zaburzeniami psychicznymi, którym przepisano lit, miały mniejsze ryzyko rozwoju demencji – czytamy w artykule.

Czy rozwój demencji można spowolnić?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, naukowcy z Uniwersytetu Cambridge w Wielkiej Brytanii uzyskali dostęp do elektronicznej dokumentacji ponad 29 tys. osób w wieku przynajmniej 50 lat. Średni wiek wszystkich ankietowanych wynosił natomiast 73 lata. Warto wspomnieć, że żaden z uczestników na początku badania nie wykazywał oznak demencji.

W analizie wzięto również pod uwagę czynniki, które mogą mieć wpływ na wynik badania:

  • wiek,
  • wskaźnik masy ciała,
  • pochodzenie etniczne,
  • występowanie chorób układu sercowo-naczyniowego i cukrzycy,
  • palenie tytoniu.

Następnie eksperci porównali dane 548 osób przyjmujących preparaty litu, z 29 070 osobami, które tego pierwiastka nie stosowały. Spośród wszystkich uczestników zażywających leki z litem ponad 400 cierpiało na chorobę dwubiegunową. Podczas pięcioletniego eksperymentu obserwowano również, czy u uczestników rozwinęła się demencja.

Na podstawie zebranych informacji ustalono, że u 9,7 proc. osób przyjmujących preparaty z litem w ciągu 5 lat zdiagnozowano demencję, natomiast u uczestników, którzy nie brali tego pierwiastka choroba rozwinęła się u 11,2 proc. Po uwzględnieniu wszystkich czynników, naukowcy doszli do wniosku, że stosowanie litu przez osoby powyżej 50. roku życia zmniejsza o 44 proc. ryzyko demencji.

Istnieje enzym zwany kinazą syntazy glikogenu lub GSK3, który bierze udział w nieprawidłowej przemianie białek, powodujących splątanie w chorobie Alzheimera. A lit jest silnym inhibitorem tego enzymu. To nie jest pierwsze badanie, które wykazało związek między używaniem litu, a zmniejszonym potencjalnym ryzykiem rozwoju demencji – oznajmił Rob Howard, profesor psychiatrii.

Badacze zaznaczają, że choć wyniki są zaskakujące i świadczą o pozytywnym wpływie preparatów z litem na zmniejszenie ryzyka rozwoju demencji, to konieczne są dalsze prace, które pomogą zrozumieć zaobserwowane zależności. Autorzy uważają, że następnym krokiem powinno być zbadanie, czy stosowanie preparatów z litem przez osoby z wczesnym stadium choroby Alzheimera może spowolnić procesy neurodegeneracyjne.

Źródła pokarmowe i właściwości zdrowotne litu

Całkowita zawartość litu w organizmie człowieka wynosi ok. 7 g, przy czym zauważono, że układ nerwowy, nerki i serce kobiet mają o 20 proc. więcej tego pierwiastka niż u mężczyzn.

Dzienne zapotrzebowanie na lit wynosi ok. 1 mg, jednak w przypadku kobiet ciężarnych i karmiących oraz osób intensywnie uprawiających aktywność fizyczną zapotrzebowanie zwiększa się. W naszym kraju rzadko obserwuje się niedobory tego pierwiastka.

Lit odgrywa w organizmie wiele ważnych funkcji, w tym:

  • chroni komórki nerwowe przed uszkodzeniem,
  • zwiększa wchłanianie magnezu z produktów spożywczych,
  • obniża poziom glukozy we krwi,
  • przyspiesza metabolizm tłuszczu,
  • wspomaga leczenie opryszczki.

Jakie są pokarmowe źródła litu? Ten pierwiastek znajdziesz w następujących produktach:

  • ziemniaki,
  • warzywa korzeniowe – marchew, pietruszka,
  • papryka,
  • pomidory
  • drożdże,
  • śladowe ilości znajdują się również w mięsie oraz mleku.

Chcąc wzbogacić dietę w ten pierwiastek warto również sięgać po naturalne wody mineralne oraz lecznicze, które zawierają od 0,5 mg/l aż do 6 mg/l tego składnika.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia