Krosty na języku często mają postać drobnych kulek, ziarnistości lub ubytków w błonie śluzowej. Pod wpływem dotyku są wyraźnie wyczuwalne. Pojawiają się bez względu na wiek i płeć: u dzieci, dorosłych i seniorów, u kobiet i mężczyzn. Mogą charakteryzować się różnym kolorem, zagęszczeniem i wielkością.
W niektórych przypadkach są źródłem bólu, który może utrudnić przyjmowanie pokarmów, w innych sytuacjach powodują silny dyskomfort. Często są wynikiem niegroźnej infekcji bakteryjnej – pojawiają się wtedy pojedynczo i znikają samoistnie, najczęściej po 1-2 dniach. Jeżeli jednak tworzą znaczne skupiska i utrzymują się przez dłuższy czas, nie należy ich ignorować.
Przyczyny krost na języku
Krosty na języku mogą mieć różnorakie podłoże. Najczęstsze przyczyny ich występowania to:
- niedobór witamin z grupy B,
- niedobór magnezu, cynku, kwasu foliowego, żelaza,
- uraz mechaniczny, np. powstający w wyniku przygryzienia języka, podczas zbyt intensywnego mycia zębów,
- reakcja alergiczna – czynnikiem uczulającym może być np. jeden ze składników spożywanego posiłku,
- palenie tytoniu,
- spożywanie znacznych ilości alkoholu,
- podrażnienia wywołane spożyciem pikantnej potrawy,
- niewłaściwa higiena w obszarze jamy ustnej,
- poparzenie języka gorącym napojem lub pokarmem.
Cynk w diecie wpływa na odporność, piękne paznokcie i włosy ...
W niektórych sytuacjach, krosta na języku może zwiastować chorobę, czasem – poważną. Na jakie schorzenia wskazują bezbolesne i bolące krosty na języku?
Afty na języku, pleśniawki na języku i inne krosty na języku
Afty na języku – są otwartymi owrzodzeniami lub nadżerkami, które pojawiają się w jamie ustnej, najczęściej na języku, wewnętrznej błonie śluzowej policzków lub na wardze. Afty są nieduże – od 1 do 5 mm i pokryte białym nalotem, który świadczy o stanie zapalnym. Często towarzyszy im obrzęk okolicznych tkanek.