Koronawirus a targowiska i bazary. Zalecenia GIS dla kupujących i sprzedawców zmniejszą ryzyko zakażenia koronawirusem?

TK
Koronawirus a targowiska i bazary. Zalecenia GIS dla kupujących i sprzedawców zmniejszą ryzyko zakażenia koronawirusem?
Koronawirus a targowiska i bazary. Zalecenia GIS dla kupujących i sprzedawców zmniejszą ryzyko zakażenia koronawirusem? Canva.com
W dobie koronawirusa i obostrzeń dotyczących przemieszania się GIS prezentuje zalecenia, jak bezpiecznie robić zakupy na bazarach. Ze względu na to, że targowiska i bazary znajdują się na placach oraz na wolnym powietrzu, są dość specyficznym miejscem obrotu żywnością. Na terenie targowiska oprócz straganów z jedzeniem mogą znajdować się również większe i mniejsze sklepy z różnymi produktami codziennego użytku i nie tylko. Targowisko to też spore skupisko ludzi, dlatego aby zapobiegać zakażeniom koronawirusem, Główny Inspektor Sanitarny wystosował do zarządców targowisk specjalne rekomendacje, dotyczące higieny.

Zakupy w dobie koronawirusa. Rekomendacje GIS dot. zakupów na bazarze i targowisku

Jak podaje GIS: “Aktualna sytuacja powinna być motywacją dla branży spożywczej, aby jeszcze skrupulatniej przestrzegać wymagań sanitarnych i higienicznych na każdym etapie łańcucha żywnościowego. Przepisy prawa żywnościowego nakładają na przedsiębiorców wymagania higieniczne, których celem jest zapobieganie zanieczyszczeniu mikrobiologicznemu żywności.”

Aby skutecznie zapobiegać rozprzestrzenianiu się koronawirusa oraz wszystkim innym zanieczyszczeniom mikrobiologicznym żywności, należy zadbać o stosowanie się do tych wymogów. Szczególnie teraz, kiedy został wprowadzony stan zagrożenia epidemiologicznego.

Według Głównego Inspektora Sanitarnego powinno się:

  • Stosować właściwą higienę rąk
  • Stosować higienę kaszlu i oddychania
  • Stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością
  • Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego
  • Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra)
  • W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych

Osoby wykazujące wszelkie objawy chorobowe nie mogą pracować przy obrocie/produkcji żywności! - alarmuje GIS.

GIS ostrzega. Bezpieczne zakupy na targowiskach i bazarach

GIS podkreśla, że o bezpieczne zakupy zadbać musi zarządca terenu na którym prowadzony jest handel.

Zarządco! Bardzo ważna jest dbałość o czystość i higienę całego targowiska, zarządzanie odpadami – wywóz śmieci, regularne sprzątanie, a także zintensyfikowanie mycia i dezynfekcji toalet, wskazane jest ustalenie harmonogramów dezynfekcji obiektów ogólnodostępnymi środkami, dbałość o odstępy między klientami (np. informacje w formie plakatów jak myć ręce w toaletach ogólnodostępnych, wywieszki, a jeśli to konieczne ograniczenie liczby klientów przebywających jednocześnie na targowisku/bazarze, zapewnienie przy wejściu na bazar/targowisko pojemników z płynem dezynfekcyjnym).

W przypadku gdy powyższe wymagania nie mogą być przestrzegane, zarządca targowiska powinien podjąć decyzję, w trosce o dobro i bezpieczeństwo konsumentów, o ograniczeniu działania części lub całości targowiska/bazaru - informuje GIS.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najważniejsze wiadomości z kraju i ze świata

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 7

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
As

Zagraniczne markety działają bez przeszkód a gromadzi się w nich mnóstwo ludzi i każdy do rąk bierze różne produkty i nie zawsze je wkłada do koszyka tylko odkłada na półkę i GIS się tym nie przejmuje, to właśnie markety powinny mieć ograniczenia w handlu to są pomieszczenia zamknięte a targowisko jest na świeżym powietrzu i każdy sprzedający pilnuje swojego stoiska.

G
Gość
26 marca, 10:24, Gość:

Qoorwa kiedy pozamykają markety budowlane.To jest armagedon dopiero.Kasa,kasa ,kasa!

Właśnie. Ale nie dociera

G
Gość
26 marca, 9:48, Gość:

Super tylko czy my jesteśmy świadomi może nie tak my jak Ministerstwo Zdrowia Główny Inspektor Sanitarny z zagrożenia jakie jest na wózkach i koszach sklepowych nikt z tym nic nie robi wszyscy nabrali wody w usta sklepy markety są chronione żadnych kontroli i wytycznych sklepy nie posiadają urządzeń do dezynfekcji i mycia wózków i koszy a powinni posiadać i wykonywać te czynności każdego dnia tak jak lady i [podłogi myje i dezynfekuje się każdego dnia a na wózkach i koszach jest bardzo dużo bakterii grypowych, kałowych i innych .!!!!!!!

Racja

G
Gość

Qoorwa kiedy pozamykają markety budowlane.To jest armagedon dopiero.Kasa,kasa ,kasa!

G
Gość
26 marca, 9:56, Kupiec:

Klienci też nie zachowują bezpiecznych odległości i sami wybierają towar pomimo kartek informujących, że towar podaje sprzedawca. Pomimo handlu na świeżym powietrzu zagrożeń zarażenia się koronawirusem jest bez liku .... Targowiska powinno się zamknąć !!!

Cytrusek jest czynny. Zapraszamy?

K
Kupiec

Klienci też nie zachowują bezpiecznych odległości i sami wybierają towar pomimo kartek informujących, że towar podaje sprzedawca. Pomimo handlu na świeżym powietrzu zagrożeń zarażenia się koronawirusem jest bez liku .... Targowiska powinno się zamknąć !!!

G
Gość

Super tylko czy my jesteśmy świadomi może nie tak my jak Ministerstwo Zdrowia Główny Inspektor Sanitarny z zagrożenia jakie jest na wózkach i koszach sklepowych nikt z tym nic nie robi wszyscy nabrali wody w usta sklepy markety są chronione żadnych kontroli i wytycznych sklepy nie posiadają urządzeń do dezynfekcji i mycia wózków i koszy a powinni posiadać i wykonywać te czynności każdego dnia tak jak lady i [podłogi myje i dezynfekuje się każdego dnia a na wózkach i koszach jest bardzo dużo bakterii grypowych, kałowych i innych .!!!!!!!

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia