Jakie są przyczyny nadciśnienia?
Nadciśnienie tętnicze to choroba rozpoznawana, gdy wyniki trzech kolejnych pomiarów ciśnienia wykonywanych w pozycji siedzącej po kilkuminutowym odpoczynku i w odstępach co najmniej kilku dni wskazują wartość 140-90 mm/HG lub więcej.
Nadciśnienie rozwija się latami, często nie dając żadnych objawów, a nieleczone prowadzi do chorób serca i naczyń. Przyczyny rozwoju tej choroby dzieli się na pierwotne i wtórne.
[lista=1]
[*]Nadciśnienie pierwotne występuje u ok. 90 procent osób z podwyższonym ciśnieniem. To stan, którego przyczyną nie jest konkretna jednostka chorobowa, a podłoża schorzenia da się jednoznacznie sprecyzować. Do jego rozwoju przyczyniają się:
- zbyt duża ilość soli w diecie,
- zaburzenia lipidowe,
- wysoki poziom kwasu moczowego we krwi,
- nadmierna masa ciała – szczególnie otyłość typu brzusznego,
- stres,
- palenie papierosów,
- częste spożywanie alkoholu,
- brak regularnie podejmowanej aktywności fizycznej.
[*]Nadciśnienie wtórne, nazywane tez objawowym, występuje u ok. 5 procent osób z postawioną diagnozą. To stan towarzyszący innym jednostkom chorobowym lub wynikający z działania pewnych leków. Zidentyfikowanie przyczyny i jej wyeliminowanie zwykle nie stwarza problemu, a prowadzi do normalizacji ciśnienia. Jego wartość mogą podwyższać niektóre tabletki antykoncepcyjne, glikokortykosteroidy i leki przeciwzapalne. Choroby, w których przebiegu dochodzi do podwyższenia ciśnienia to:
- choroby nerek,
- choroby tarczycy,
- niedoczynność przytarczyc,
- obturacyjny bezdech senny,
- choroba Cushinga,
- zwężenie aorty.
Jak obniżyć ciśnienie za pomocą diety?
W leczeniu nadciśnienia tętniczego bardzo ważną rolę odgrywa farmakoterapia, a także modyfikacja stylu życia, w tym sposobu żywienia oraz obniżenie masy ciała. W pozbyciu się nadmiernych kilogramów pomoże doświadczony dietetyk.
Podstawą diety obniżającej ciśnienie jest ograniczenie spożycia soli oraz produktów zawierających jej duże ilości i jednoczesne wprowadzenie tych, które są źródłem potasu. Sód zatrzymuje wodę w organizmie, co prowadzi do zwiększenia objętości krwi, co powoduje przyspieszenie akcji serca i wzrost ciśnienia tętniczego. Potas działa przeciwnie do sodu, ponieważ nasila wydalanie wody z organizmu. Korzystny wpływ na ciśnienie ma ponadto uwzględnienie w codziennym menu pokarmów zapewniających białko zawarte w nasionach soi i produktach mlecznych, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-9. Dieta powinna zapewniać również odpowiednią ilość błonnika pokarmowego, magnezu, cynku, witaminy C i D.
By obniżyć ciśnienie warto stopniowo zmniejszać ilości soli obecnej w diecie do ok. 1 łyżeczki na dobę. Aby to osiągnąć, warto ograniczyć dodawanie soli do potraw w czasie ich gotowania, zastępując ją ziołami i mieszankami przypraw bez jej dodatku w składzie. Do dań warto dodawać szczególnie czosnek, bazylię i cynamon. Ponadto dobrze zrezygnować z doprawiania solą już gotowych dań, a także zwrócić uwagę na skład gotowych produktów. Zasobne w sól są pieczywo, kiszonki, wędliny, kiełbasy, przetwory mięsne i rybne, a także żywność typu fastfood.
Polecamy przeczytać:
W codziennym menu należy uwzględnić żywność zasobną w potas. Dzienne zapotrzebowanie na ten składnik wynosi 3500 mg, co z łatwością da się pokryć wraz z dietą. Jego źródłem są następujące produkty, które ponadto zapewniają także błonnik pokarmowy:
- wszystkie rodzaje warzyw i owoców, których w sumie warto jadać co najmniej 400 g dziennie,
- ziemniaki, najlepiej gotowane i podawane bez sosów i zasmażki,
- pełnoziarniste produkty zbożowe gotowane bez solenia wody – np. kasza gryczana, pęczak, kasza jaglana, płatki owsiane, ryż, ciemny makaron,
- nasiona roślin strączkowych – fasola, ciecierzyca, soczewica, groch i soja, które są wdzięcznymi składnikami dań jednogarnkowych i past do pieczywa,
- nasiona roślin oleistych – np. orzechy włoskie, orzechy laskowe, pistacje, pestki dyni, nasiona słonecznika itp.
