Spis treści
GIS nakazuje wycofanie z rynku i zniszczenie wszystkich produktów Elis Ali Eski
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w czasie działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniami publicznymi z dnia 03.01.2024 r. oraz z dnia 15.01.2024 r. dotyczących kilku partii chałwy, wykryto obecność Salmonella kolejnych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez Elis Ali Eski.
W trakcie kontroli urzędowej stwierdzono, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych. W związku z tym zdecydowano o wycofaniu wszystkich produktów bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed 09.07.2025” oraz datami wcześniejszymi.
Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego – podkreślił GIS. Konsumenci, którzy kupili produkty powyżej marki, nie powinni ich spożywać.
Jak podaje GIS, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności, nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku oraz ich zniszczenie.
Jak objawia się zatrucie bakteriami Salmonelli?
Objawy zatrucia pałeczkami Salmonelli pojawiają się zazwyczaj po około 8 godzinach od zjedzenia lub wypicia skażonych produktów spożywczych. Jego podstawowe objawy to:
- gorączka,
- ból brzucha,
- biegunka,
- wymioty.
Salmonelloza przebiega podobnie u dzieci i dorosłych, jednak u najmłodszych może mieć poważniejsze skutki z uwagi na ich niewykształconą do końca odporność.
Źródło: