GIS wycofuje wszystkie produkty producenta popularnych słodyczy. Należy je wyrzucić i zniszczyć. Przyczyną są rażące uchybienia sanitarne

Marta Siesicka-Osiak
Opracowanie:
Zalecenie GIS: konsumenci, którzy kupili produkty Elis Ali Eski oznakowane datami minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed 09.07.2025” oraz datami wcześniejszymi, nie powinni ich spożywać.
Zalecenie GIS: konsumenci, którzy kupili produkty Elis Ali Eski oznakowane datami minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed 09.07.2025” oraz datami wcześniejszymi, nie powinni ich spożywać. Seremin/GettyImages
W najnowszym ostrzeżeniu GIS informuje, że wykryto obecność bakterii Salmonella w kolejnych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez Elis Ali Eski. W związku z tym inspektorat podjął stanowcze działania i zalecił m.in. zniszczenie produktów dostępnych na rynku.

Spis treści

GIS nakazuje wycofanie z rynku i zniszczenie wszystkich produktów Elis Ali Eski

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w czasie działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniami publicznymi z dnia 03.01.2024 r. oraz z dnia 15.01.2024 r. dotyczących kilku partii chałwy, wykryto obecność Salmonella kolejnych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez Elis Ali Eski.

W trakcie kontroli urzędowej stwierdzono, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych. W związku z tym zdecydowano o wycofaniu wszystkich produktów bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed 09.07.2025” oraz datami wcześniejszymi.

Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego – podkreślił GIS. Konsumenci, którzy kupili produkty powyżej marki, nie powinni ich spożywać.

Jak podaje GIS, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności, nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku oraz ich zniszczenie.

Jak objawia się zatrucie bakteriami Salmonelli?

Objawy zatrucia pałeczkami Salmonelli pojawiają się zazwyczaj po około 8 godzinach od zjedzenia lub wypicia skażonych produktów spożywczych. Jego podstawowe objawy to:

  • gorączka,
  • ból brzucha,
  • biegunka,
  • wymioty.

Salmonelloza przebiega podobnie u dzieci i dorosłych, jednak u najmłodszych może mieć poważniejsze skutki z uwagi na ich niewykształconą do końca odporność.

Źródło:

Polska Agencja Prasowa
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia