Spis treści
Wycofanie z rynku pierogów z mięsem i pierogów z serem
Jak poinformował Główny Inspektorat Sanitarny, w wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w partii pierogów z mięsem wieprzowym. W trakcie postępowania wyjaśniającego uznano, że produkt może być spożywany bez obróbki termicznej zapewniającej wyeliminowanie zagrożenia mikrobiologicznego.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
- Produkt: Pierogi z mięsem wieprzowym, 500 g;
- Nazwa marki handlowej: Wiejski Młyn lub Swojscy;
- Numer partii: 079;
- Terminy przydatności do spożycia: 2023-04-11, 2023-04-12, 2023-04-15;
- Producent: Wiejski Młyn Sp. z o. o., Kolejowa 10A, 23-200 Kraśnik, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 06074001 WE.
Producent uruchomił 29.03.2023 r. procedurę wycofania z obrotu ww. partii pierogów z mięsem wieprzowym. Zdecydował również o wycofaniu z obrotu partii pierogów z serem, które zostały wyprodukowane tego samego dnia, w którym wytworzono skażone pierogi z mięsem wieprzowym.
Czytaj także: Niebezpieczne bakterie w popularnej wędlinie. GIS pilnie wycofuje wadliwy produkt. Zjedzenie go grozi zatruciem pokarmowym
W związku z tym wycofaniu z obrotu podlegają także Pierogi z serem, data produkcji 20.03.2023, nr partii 079, termin przydatności do spożycia: 15.04.2023, 17.04.2023, 18.04.2023.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Listerioza jest szczególnie niebezpieczna dla ciężarnych i noworodków
Bakterie Listeria monocytogenes dostają się do organizmu przez przewód pokarmowy, uszkodzoną skórę, błony śluzowe lub łożysko i namnażają się w narządach wewnętrznych lub we krwi. Sama listerioza rozwija się stosunkowo rzadko, jednak śmiertelność u dorosłych wynosi 20-30 proc., a noworodków nawet 80 procent.
Oprócz nich najbardziej narażone na zakażenie Listerią są:
- osoby z upośledzoną odpornością, w tym chore na nowotwory, AIDS, po przeszczepach,
- osoby starsze,
- kobiety w ciąży,
- małe dzieci.
Listerioza przebiega zazwyczaj bezobjawowo lub dolegliwości nie są nasilone. Pierwsze objawy choroby pojawiają się dopiero po kilku dniach do kilku tygodni od spożycia zakażonego pokarmu, ponieważ inkubacja bakterii trwa zwykle od 11 aż do 70 dni.
U kobiet w ciąży, zazwyczaj po okresie około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka - czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia bakterią Listeria monocytogenes może dojść do zapalenia opon mózgowych, mózgu, zapalenie wsierdzia i wystąpienia sepsy. Leczenie opiera się na podawaniu antybiotyków.